Guvernul îşi va asuma salariile egale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a găsit această soluţie ca reacţie la miile de sentinţe prin care dascălii ar trebui să primească lefuri cu 33% mai mari. Liderii sindicali sunt de acord cu echitatea salarială, însă cer o egalitate „în plus, şi nu în minus“.

Guvernul a decis: îşi va asuma din nou răspunderea pentru o lege destinată profesorilor, astfel încât în cel mult câteva săptămâni, posibil chiar din luna mai, noua lege privind salarizarea dascălilor, pentru perioada care a mai rămas din 2011, să intre în vigoare.

Decizia Guvernului vine după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis recursul în interesul legii privind creşterile salariale în educaţie. Practic, instanţelor care au de judecat procese privind salariile profesorilor li se recomandă să aplice celebra Lege 221/2008, care asigură o creştere salarială de 33% pentru personalul din educaţie, pentru perioada octombrie 2008 - decembrie 2009. Mii de cadre didactice au câştigat deja bătălia în instanţă.

Potrivit ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, datoria către profesori se ridică la 2 miliarde de lei anual, dar cum Executivul nu are bani, sumele restante vor fi plătite în tranşe pe o perioadă de 3 ani începând cu 2012.

În Botoşani şi Suceava, profesorii au fost însă reîncadraţi pe salarii majorate, lucru ce a determinat Executivul să decidă noua asumare a răspunderii, astfel încât, pentru aceeaşi muncă, profesorii să primească salarii egale, dar mici. „Această lege nu plafonează sau îngheaţă salariile din învăţământ. Actul normativ este impus de practicile neunitare de încadrare a cadrelor didactice", a afirmat premierul Emil Boc.

Sindicatele se împotrivesc

Liderii sindicali protestează faţă de proiectul de lege privind salarizarea cadrelor didactice pentru anul 2011. „Dacă instanţele au decis această încadrare cum am putea accepta plafonarea?", a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.„Sunt mai dezamăgit decât am fost vreodată. Este nevoie de echitate în învăţământ, avem nevoie de salarii uniforme, dar în sus, conform legii, nu în jos", a susţinut Constantin Ciosu, preşedintele FEN. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite