Greva i-ar putea trimite mai devreme în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii și părinţii lor așteaptă să vadă cum se va încheia protestul profesorilor. Cu două săptămâni înainte de încheierea anului şcolar, profesorii au anunţat că intră în grevă pe termen nedeterminat, din cauza reducerilor salariale.

Părinţii privesc cu îngrijorare protestele profesorilor, chiar dacă înţeleg frustrarea dascălilor din cauza reducerilor cu 25%, anunţate de Guvern. Ei se tem că greva va pune în pericol încheierea mediilor.

De cealaltă parte, majoritatea profesorilor au pus note suficiente astfel încât copii să nu fie nevoiţi să se întoarcă din vacanţă la şcoală, din cauza prelungirii protestului. La unele şcoli, mediile sunt ca şi încheiate.

Elevii au suficiente note în cataloage. Spre exemplu, directoarea şcolii nr. 24 din Bucureşti, Mariana Mălureanu, recunoaşte că „profesorii au fost prevăzători şi au situaţiile şcolare finalizate în proporţie de 95%. Aici, toţi profesorii s-au hotărât să nu intre în grevă.

Orare speciale

La Liceul Jean Monnet din Bucureşti, unde există şi clase primare şi gimnaziu, mai mult de jumătate dintre profesori intră în grevă. Din cei 92 de profesori, doar 40 vor preda în continuare săptămâna aceasta. Soluţia şcolii: orarul va fi modificat, astfel încât să nu existe ferestre între cursuri.

Directoarea şcolii, Elena Ţicoş, crede că vor exista zile în care copii vor termina cursurile mai devreme decât de obicei. „Reorganizăm programul, dar ora rămâne de 50 de minute. Spre exemplu, dacă la o clasă, ziua începe cu limba română, iar profesorul este în grevă, fizica va lua locul românei, pentru că acel profesor a hotărât să nu participe la protest."

La Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale", aproximativ 50% dintre profesori vor intra în grevă. Liceenii vor avea un orar special, astfel încât să nu existe ferestre între ore. „În mod logic, ziua de şcoală se va scurta.", spune Gabriela Băncilă, directoarea liceului.

Medii neîncheiate

Tot după un orar special, vor veni la cursuri şi elevii de la Colegiul „Mihai Eminescu" din Capitală. Aşadar, şi aici ziua de şcoală se scurtează. La acest liceu intră în grevă aproximativ 80-85% de profesori.

Directoarea de la Eminescu, Anca Negulescu, recunoaşte însă că „mediile nu pot fi încheiate, pentru că profesorii nu au pus note suficiente în cataloage şi nici pe cele de la tezele unice. Situaţia şcolară rămâne neîncheiată până la deblocarea conflictului, elevii de clasa a XII nu pot intra în bacalaureat fără aceste medii încheiate."

Federaţia Părinţilor cere linişte

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi cere Guvernului să găsească rapid soluţii pentru a evita îngheţarea anului şcolar, dar le aminteşte profesorilor că acum, mai mult ca oricând, copii au nevoie de un climat de linişte şi încredere.

Şi copiii sunt nemulţumiţi. Membrii Consiliului Elevilor vor ieşi în stradă dă să împartă pliante prin care să arate că li se îngrădeşte dreptul la educaţie.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite