Frig şi teamă într-o şcoală de la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu lucrările de reabilitare făcute de mântuială, şcoala din Rubla stă să cadă pe copii. Tavanul s-a umflat de la infiltraţiile de apă, câteva neoane s-au desprins, iar geamurile şi uşile au fost atât de prost puse încât bate vântul prin ele.

Pe dinafară e frumoasă, dar pe dinăuntru găunoasă. Aşa se poate descrie pe scurt situaţia şcolii din satul Rubla, comuna Valea Râmnicului, unde atmosfera este îngheţată şi la propriu şi la figurat, iar tavanele care stau să cadă sunt o ameninţare permanentă pentru viaţa elevilor. Geamurile pe lângă care intră frigul şi dotările insuficiente vin să completeze coşmarul copiilor şi al dascălilor din această şcoală.

„Chiar săptămâna trecută au căzut câteva neoane din tavan. E distanţă mare între grinzi şi scândura din pod, care trebuia înlocuită pentru că este putredă din cauza infiltraţiilor. Copiii se pot trezi oricând cu tavanul în cap pentru că e ud de la ultima ninsoare.

Tabla de pe acoperiş nu este bine încheiată şi pe acolo se infiltrează apa de la ploaie şi zăpada. Nu mai vorbesc de instalaţia electrică montată fără izolator care poate face oricând un scurt circuit şi poate provoca un incendiu" a declarat Marian Baicu, administratorul şcolii.

Elevii stau înfofoliţi

Împietriţi de frig în bănci, înfofoliţi cu fulare şi fesuri,  elevii se încălzesc în pauze lângă un micuţ godin care mai îndulceşte atmosfera din clasă şi care a fost adus de preotul satului.

Directorul şcolii spune că cei care au reabilitat clădirea nu s-au gândit nicio clipă la sănătatea copiilor. „Elevii sunt nevoiţi să facă des exerciţii fizice ca să se încălzească, pentru că pe lângă geamurile termopan bate vântul iar uşile de la clase nu se închid. Noroc cu preotul din sat, care a reuşit să aducă nişte sobiţe mici în clase", a declarat Ioana Iuga, directorul şcolii.

Mai mult decât atât, micuţii învaţă şi sub teroare, speriaţi că tavanele s-ar putea prăbuşi peste ei în orice moment. „Mie îmi este mereu frig şi trebuie să stau îmbrăcat şi cu fesul pe cap. Apoi, mi-e şi frică pentru că se mai întâmplă să cadă becurile şi se mai rup bucăţi din tavan. Doamna învăţătoare ne-a mutat mai în faţă şi ne‑a spus să fim pregătiţi să fugim dacă se întâmplă ceva", se plânge Georgian Onuţă, elev în clasa a IV-a.

În urmă cu trei ani, la şcoală s-au făcut ample lucrări de reabilitare în baza unui proiect finanţat de Ministerul Învăţământului. Valoarea totală se ridică la aproape 1 milion de lei, din care până acum s-au plătit doar 350 de mii, deşi firma care s-a ocupat de lucrări a tăiat facturi de peste 800 de mii de lei. Pentru că modul de execuţie a lucrărilor a lăsat de dorit încă de la începutul proiectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean a sistat plăţile către constructor.

Lucrări sistate

„La recepţia din această toamnă am obligat constructorul să refacă lucrările, deoarece nu a respectat proiectul iniţial. Până ce acesta nu se va conforma, nu va mai primi niciun leu", a declarat Florina Stoian,  inspector şcolar general.

Primarul comunei Valea Râmnicului spune că nu poate interveni cu nimic pentru a rezolva această situaţie. „Această şcoală a început să se degradeze încă din iarna lui 2008 spre 2009, din cauza sistării lucrărilor după ce constructorul nu şi-a mai primit banii. Eu nu am cum să îndrept lucrurile, pentru că reabilitarea s-a făcut prin Inspectoratul Şcolar", a declarat Ion Sandu, primarul comunei.

"Eu nu am cum să îndrept lucrurile, pentru că reabilitarea s-a făcut prin Inspectoratul Şcolar. "
Ion Sandu
primar

"Mi-e frică pentru că se mai întâmplă să cadă becurile şi se mai rup bucăţi din tavan. "
Georgian Onuţă
elev

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite