Evaluare românească: una învăţăm, alta testăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din ultimul an de gimnaziu vor susţine pentru prima oară examene după tipicul celor occidentale. Materia de testare nu este decât parţial cea predată la clasă. Testările vor avea loc pe 4 şi pe 12 mai. Examenele vor conta în proporţie de 25% la admiterea la liceu.

Şcolarii de clasa a VIII-a vor susţine la începutul lui mai primul examen din viaţa lor, după modelul PISA (Programme for International Student Assessment).  "Am emoţii pentru că e o testare care îmi poate decide drumul pe care îl voi urma în viaţă", spune Florin, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Generală nr. 200 din Bucureşti.

Adolescentul afirmă că examenul nu este uşor decât pentru cei care s-au pregătit de-a lungul celor patru ani de gimnaziu. "Nu poţi să asimilezi în clasa a VIII-a tot ce n-ai învăţat în ceilalţi ani", explică elevul.

Subiectele vor testa atât cunoştinţele teoretice, cât şi pe cele practice ale şcolarilor. „Testele PISA verifică dacă elevii de 15 ani sunt pregătiţi pentru viaţă.  Au o componentă practică importantă. În educaţia românească abilităţile practice există numai la clasele I-IV şi la liceele tehnologice. Se poate spune că un astfel de test la clasa a VIII-a e ca şi cum te-ai antrena pentru fotbal, dar ai concura pentru baschet", a declarat Monica Verona Popescu, directoarea Şcolii Generale nr. 200 din Bucureşti. 

Lipsa lecturii, taxată

Pentru că programa şcolară nu acoperă în totalitate domeniul de testare, profesorii i-au pregătit suplimentar pe elevi în afara orelor de curs. Baza au constituit-o culegerile de probleme care leagă teoria de practică  şi broşura Ministerului Educaţiei. 

„Testele acestea sunt un lucru nou şi e normal ca elevii să se teamă de ele. Mai ales că mulţi dintre şcolari nu obişnuiesc să citească şi vor fi şi subiecte din texte nonliterare. Dacă nu ai un anumit vocabular, un limbaj coerent, s-ar putea să ai probleme. În viaţa multor elevi lectura este pe ultimul loc.  Messengerul e astăzi important pentru ei. Nu folosesc calculatorul în interesul lor şi nu ştiu să prelucreze informaţia", a declarat Cristina Zăblău, profesoară de română la Şcoala Generală nr. 200.
 
Constantin Voinea, profesor de matematică la Şcoala Generală nr. 31 din Bucureşti, afirmă că i-a pregătit pe şcolari după modelul concursurilor  de matematică aplicată Arhimede şi Cangurul. „Dacă unii elevi nu se descurcă e vina lor că nu se preocupă mai mult de şcoală", a conchis dascălul. 

Examenele naţionale vor conta în proporţie de 25% la admiterea la liceu. 50% va reprezenta media generală a claselor V-VIII, iar 25% notele de la tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VII-a.  

România s-a clasat pe locul 47 din 57 de ţări participante la ultima testare de tip PISA a elevilor, care a avut loc în 2006.  Acest tip de testare ia în considerare şi condiţia socială a elevilor, precum şi starea şcolilor.

"În viaţa multor elevi lectura este pe ultimul loc.  Messengerul e astăzi important pentru ei. Nu folosesc calculatorul în interesul lor şi nu ştiu să prelucreze informaţia"
Cristina Zăblău
profesoară de română

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite