Elevii, pe post de cărăuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul în faţa computerului nu e singurul care provoacă necazuri copiilor. În ultimii ani, elevii de la gimnaziu s-au transformat în adevăraţi „catâri“. Zi de zi, ei sunt nevoiţi să care la şcoală şi înapoi acasă rucsacurile pline cu material didactic care cântăreşte multe kilograme. Am luat şi noi un cântar şi am pornit într-un periplu pe la câteva şcoli din Galaţi pentru a vedea câte kilograme au cărat în sp

La Şcoala Gimnazială nr. 9 „Calistrat Hogaş". Am intrat la o clasă de-a III-a. L-am urcat pe Iustin pe cântar, fără rucsac şi avea 36,3 kilograme. Cu rucsacul în spate, cântarul ne-a indicat aproape 41 de kg, deci materialul lui didactic dintr-o zi obişnuită cântăreşte peste 4 kilograme. „Miercurea avem cele mai multe ore. Atunci cred că rucsacul meu are peste 6 kilograme", spune elevul.

La clasa a VII-a am găsit-o pe Mădălina, care ne-a arătat şi ea „bagajul" din acea zi. L-am cântărit din ochi şi părea destul de consistent. L-am pus pe cântar şi avea aproape 5 kilograme. „Mă doare spatele câteodată din cauza ghiozdanului, dar nu suficient de tare cât să merg la doctor", spune Mădălina.
Profesorii se apără şi spun că nu le cer copiilor manuale şi caiete multe, fără rost, ci pentru că aşa cere programa şcolară. „Trebuie să lucrăm cu manualele. În plus, sunt caiete pe care elevii nu trebuie să le prezinte profesorilor decât periodic, cum e cel de teme.  Ca să nu mai vorbim de faptul că nimeni nu-i absurd să sancţioneze un elev care nu are un manual la el", spune directorul Şcolii nr. 9, Elena Seciu.

Următorul nostru test a fost la Şcoala 7 „Constantin Brâncoveanu". Am mers la o clasa a V-a şi am găsit-o pe Roxana. Rucsacul ei avea 4 kilograme, dar ne spune că sunt şi zile în care greutatea acestuia poate creşte cu până la 2 kilograme. Recordul l-am găsit acolo unde ne aşteptam mai puţin: la o clasă de after-school. Nu mai puţin de 7 kilograme cântărea rucsacul Dianei, o fetiţă în greutate de 41 de kilograme. Din fericire, copiii nu trebuie să le care tot timpul. Multe dintre manuale şi caiete rămân peste noapte în dulapurile şcolii.

S.O.S.-ul medicilor

Faptul că medicii şcolari sunt mult mai atenţi atunci când verifică starea de sănătate a copiilor e într-un fel în acord cu deviza cu care lucrează în ultimul timp cei de la secţia Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie: fac profilaxia înainte de a pune în corset.

Din păcate, creşterea numărului de elevi care apelează la recuperare a făcut ca în acest moment medicii să aibă programări până-n luna august. Asta chiar şi în condiţiile în care totul se face pe bază de bilet de trimitere şi numai la minimum şase luni distanţă între „şedinţele" de recuperare. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite