Elevi bucureşteni educaţi prin filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de adolescenţi din Capitală au aflat, din pelicula „Waste Land“, povestea celei mai mari gropi de gunoi din lume. Până în iunie, în Bucureşti, elevi, liceeni şi studenţi pot viziona gratuit documentare în cadrul proiectului de educaţie cinematografică pentru tineri - Cinema.edu.

La proiecţia documentarului „Waste Land" (în traducere: „Ţinutul Pustiu"), elevii au fost impresionaţi de viaţa culegătorilor de materiale reciclabile din cea mai mare groapă de gunoi din lume, Jardim Gramacho, de la periferia capitalei Rio de Janeiro (Brazilia).

Artă din gunoi

Un cunoscut artist brazilian, Vik Muniz, i-a fotografiat timp de aproape trei ani pe „culegătorii de gunoi" care-şi câştigă existenţa reciclând în condiţii mizere. Fotografiile se transformă în portrete gigantice  pe care aceiaşi culegători aplică  cu plăcere şi creativitate  materiale reciclabile, supravegheaţi de artistul din New York. Este un documentar despre artă, pasiune şi prietenie. Adolescenţilor le-a plăcut pentru că, deşi imaginile au fost şocante, iar vieţile oamenilor din film, foarte triste, mesajul a fost unul optimist. „Am învăţat că trebuie să ne aducem aminte de unde plecăm, nu trebuie să credem că, dacă am ajuns undeva, ceilalţi sunt pur şi simplu insignifianţi, întotdeauna trebuie să ajutăm oamenii.

Prin acest film, Vik Muniz a reuşit prin pasiunea lui pentru artă să trezească pasiunea şi în alţi oameni, i-a făcut să aibă încredere în ei", explică o elevă de 15 ani. „A fost destul de educativ, foarte interesant. Şi în gunoi există creaţie, artă, adică putem să facem lucruri mari din cele mai mici lucruri, să devenim cineva, totul ţine de soartă şi de noroc. Acelor oameni care au stat toată viaţa în gunoi şi au lucrat, li s-a oferit acum o şansă", explică Maria, care studiază la Şcoala Centrală.

Cinema.edu este primul proiect de educaţie cinematografică (realizat de Asociaţia Culturală Macondo, având ca partener şi Fundaţia Soros) adresat elevilor de toate vârstele care-i învaţă pe copii cum să-şi dezvolte capacitatea de lectură a limbajului cinematografic şi audiovizual. Săptămâna aceasta este dedicată animaţiilor; copii de clasă primară sunt aşteptaţi la proiecţii. Puteţi urmări programul documentarelor pe www.cinema-edu.ro. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite