Discriminarea, sancţionată „ieftin“ de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele didactice pot fi amendate cu cel mult 8.000 de lei pentru discriminarea elevilor. Profesorii fac deseori diferenţe între cei pe care ar trebui să-i călăuzească la şcoală, dar cazurile ajung rar direct la autorităţi. 

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, spune că, în cazul în care un profesor refuză înscrierea sau prezenţa unui copil rom în şcoală, amenda CNCD porneşte de la 400 de lei şi ajunge la 6.000 de lei, iar dacă într-o instituţie de învăţământ se formează clase separate de elevi de etnie romă, ceea ce înseamnă segregare, şcoala este penalizată cu o sumă între 600 şi 8.000 de lei. Aşadar, amenzile pe care le poate da instituţia guvernamentală celor care discriminează nu sunt foarte mari.

De asemenea, Csaba Ferenc Asztalos spune că CNCD nu poate monitoriza cazurile de segregare sau încălcare a demnităţii umane în şcoli, pe motive rasiale, fiindcă nu are reprezentare în teritoriu. " Consiliul pentru Combaterea Discriminării acţionează în urma unor sesizări ale presei şi ale organizaţiilor non-guvernamentale", mai spune preşedintele Consiliului.

Amendă-record pentru discriminare

Curtea de Apel Craiova a decis, la 20 mai, că dascălul Lenuţa Daba din Mehedinţi trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 10.000 de euro familiei unei fetiţe de etnie rromă pe care a refuzat s-o primească la ore. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, declară că sentinţa instanţei este o premieră în România, având în vedere cuantumul daunei morale. Decizia judecătorilor este definitivă şi trebuie pusă în executare.

Lenuţa Daba, cadru didactic la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Voloiac, a fost obligată iniţial de Tribunalul Mehedinţi să plătească 5.000 de euro daune, pentru că a nu a primit-o la ore pe Rahela Ciurescu (12 ani).

Judecătorii au decis că atitudinea dascălului i-au provocat fetiţei traume morale. Incidentul s-a petrecut în urmă cu trei ani, dar Lenuţa Daba spune şi acum că nu a greşit cu nimic. Ea este primul dascăl din judeţul Mehedinţi care plăteşte daune morale pentru încălcarea dreptului la învăţătură al unui elev.

Sancţiuni CEDO pentru discriminare

Grecia a fost condamnată, în urmă cu doi ani, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru că în 2004 a refuzat să şcolarizeze un grup de copii romi. Aceştia au fost primiţi anul următor într-o clădire din prefabricate, de lângă şcoală, separat de restul elevilor.

Instanţa de la Strasbourg a acordat 6.000 de euro daune morale fiecăruia dintre cei 11 părinţi care au depus plângere. Magistraţii au motivat că neşcolarizarea copiilor, apoi includerea lor în clase speciale dintr-o clădire anexată şcolii primare, din cauza originii rome, a reprezentat o încălcare a dreptului la educaţie. A colaborat Oana Sandu

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite