De două ori olimpică naţională într-o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greta a strâns premii importante la concursurile la care a participat
Greta a strâns premii importante la concursurile la care a participat

Greta Dădălău, din Cluj-Napoca, a obţinut premiul I la fazele naţionale ale concursurilor de limba română şi de limba germană din acest an. „Trebuie să fii perfect, dar şi creativ în acelaşi timp, ca să obţii o asemenea performanţă într-o singură săptămână. Aşa este Greta“, spune diriginta Eva Pop.

Greta Dădălău este elevă în clasa a VII-a la secţia germană a Colegiului Naţional „George Coşbuc" din Cluj-Napoca. Învaţă limba lui Goethe de la grădiniţă, când lua meditaţii, iar acum cursurile sunt predate în aceeaşi limbă.

De doi ani, adolescenta a devenit pasionată de tot ce înseamnă literatură română sau germană. Citeşte şi învaţă suplimentar, separat de ceea ce i se predă la ore, din proprie iniţiativă.

„Îmi place să scriu compuneri şi în germană şi în română, nu mă deranjează să muncesc suplimentar pentru că o fac din plăcere. Descopăr în cărţile pe care le citesc lucruri foarte interesante, fascinante, şi îmi doresc să pot scrie la fel de bine", a spus Greta Dădălău.

Pasiunea adolescentei s-a transformat în două premii I anul acesta, obţinute în doar o săptămână. Olimpiadele s-au desfăşurat aproape concomitent, cea de limba română la Arad, la 31 ianuarie, iar cea de limba germană la Timişoara, la 2 februarie.

„Rudele Gretei au ajutat-o să ajungă dintr-un oraş în altul. În prima zi, a reuşit să mănânce doar o dată", a povestit Gianina Zegreanu, profesoara de limba şi literatura română a elevei.

„Îmi venea să plâng"

Dascălul spune că s-a aşteptat ca Greta să ocupe podiumul, deoarece e un mic geniu. „Copilul acesta mi-a oferit cele mai mari satisfacţii în cei 15 ani de carieră", a mai spus mândră profesoara.

Totuşi, competiţiile nu au fost lipsite de emoţii. „Olimpiadele au fost dificile. Am avut emoţii, aproape de fiecare dată, înainte de probele orale îmi venea să plâng", a povestit eleva. Plăcerea de a lucra la cele două materii şi dorinţa de a se perfecţiona continuu i-a uimit pe profesorii fetiţei.

„I-am spus înainte de vacanţă că îi dăm o săptămână liberă, să se odihnească. Nu s-a întâmplat, venea la cursuri. După competiţii i-am spus la fel, să stea acasă o săptămână. Nu am avut cu cine, a venit la şcoală", a spus Eva Pop, diriginta Gretei.

Vrea să ajungă actriţă

Deşi prioritatea tinerei e învăţatul, ea are o viaţă obişnuită. „Merg la mall, la petreceri cu colegii. În weekend îmi place să merg la Operă cu mama, dar şi să joc tenis sau să schiez", a spus Greta.

Deocamdată, ea nu are un plan bine stabilit pentru viitor. Îi surâde ideea de a ajunge o actriţă cunoscută sau translator, având în vedere experienţa deja adunată. Până atunci, însă, adolescenta mai are multe competiţii de câştigat.

I-am dat o săptămână liberă, să se odihnească. Nu a stat acasă, venea la cursuri.
Eva Pop
diriginte

Copilul acesta mi-a oferit cele mai mari satisfacţii în cei 15 ani de carieră.
Gianina Zegreanu
profesor de limba română

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite