Dascălii pensionaţi se ţin scai de școală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Bacău, 43 dintre cele 51 de cereri de prelungire a activităţii depuse de dascălii aflaţi în pragul pensiei au fost avizate favorabil. Profesorii tineri se plâng că au locuri puţine la titularizare, în timp ce pensionarii rămân la catedră.

Zeci de profesori care ar trebui să iasă la pensie nu vor să renunţe la posturile pe care le deţin. „Anul acesta, la Bacău, şi-au depus dosarul de continuitate în activitate 51 de profesori aflaţi la vârsta pensionării. Au fost aprobate 43 de cereri", a precizat Claudia Merticariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bacău.

Decizia dascălilor de a nu lăsa posturile libere îi afectează direct pe tinerii care vor să obţină o slujbă în învăţământ. În acest an, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău a scos la concursul de titularizare de şase ori mai puţine locuri faţă de 2009, cifră care le scade tinerilor, din nou, şansele de angajare.

Învăţământ la pensie

Printre cei care se dau greu plecaţi de la catedră este şi Constantin Năstac, profesor la Colegiul Naţional "Gheorghe Vrânceanu" din Bacău, până anul trecut şi inspector de resurse umane. Năstac declară fără reţinere că nu are nicio mustrare de conştiinţă că nu cedează locul tinerilor dascăli. El nu vrea să renunţe la salariu, fie şi diminuat, în favoarea unei pensii care ar fi şi mai mică.

„Nu pot să-mi imput faptul că am cerut continuitate. Este un drept al meu, prevăzut de lege. Cât am fost inspector, am aprobat foarte multe dosare de continuitate. Acum, de ce să nu profit şi eu, dacă legea îmi permite?", a explicat dascălul decizia de a rămâne în sistem.

Nu toţi profesorii aflaţi la vârsta pensionării se gândesc să rămână în activitate. „Cât am fost tânără, am făcut naveta la ţară mulţi ani pentru că nu mai încăpeam de pensionarii de la catedră", ne-a declarat Elena Cortez, profesor la Grupul Şcolar Industrial „Letea" din Bacău.

De aceeaşi părere sunt şi profesorii navetişti sau cei care anul acesta vor să susţină concursul de titularizare. „Dacă tot vor să‑şi continue activitatea în învăţământ, ar trebui să renuţe la posturile lor şi să ocupe din cele rămase vacante în urma titularizării. Nu cred că ar mai fi foarte încântaţi atunci", a spus Andreea Stoian, o tânără care se pregăteşte pentru a susţine examenul de titularizare la o şcoală băcăuană.

Se tem de procese

Conducerea Inspectoratului Şcolar Bacău susţine că noua lege a învăţământului nu este în avantajul profesorilor pensionari care vor să rămână la catedră şi că fenomenul ar putea fi stopat în viitor.

Până atunci, profesorii care ar fi trebuit să iasă la pensie pot alege să predea în continuare, iar mulţi tineri trebuie să se mulţumească cu funcţia de suplinitor.

„Deocamdată se merge pe continuitate, nu avem de ales. Trebuie să respectăm legea pentru că altfel ne trezim cu procese", explică Nicu Haramseciuc, inspector general adjunct al IŞJ Bacău.

"De ce să nu profit şi eu, dacă legea îmi permite?
Constantin Năstac
profesor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite