„D-l Goe“ va ajunge anul viitor în Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Giurgiu, la serbarea de Crăciun din 2008, cu piesa „The Magic Toyshop“
Elevii din Giurgiu, la serbarea de Crăciun din 2008, cu piesa „The Magic Toyshop“

Elevii Şcolii nr. 7 din Giurgiu au avut cu mult timp în urmă prima întâlnire cu scena. Ei chiar au câştigat un proiect european de teatru. Copiii au ales cu majoritate de voturi să joace, la acest festival unde reprezintă România, piesa „D-l Goe“, scrisă de I.L.Caragiale.

Odată cu noul an şcolar, „tinerii actori" au intrat în concurs. Comenius „European Children on the Same Stage" - „Copii europeni pe-aceeaşi scenă" - este numele competiţiei teatrale finanţate de Comisia Europeană pe care elevii din Giugiu vor încerca să o câştige în faţa colegilor din încă şase state: Grecia, Turcia, Spania, Polonia, Bulgaria şi Slovenia.

Teatru din clasele primare

Elevii Şcolii Generale nr. 7 din Giurgiu au avut de ales o operă „tipic românească" pe care s-o interpreteze. Preferaţii lor au fost I.L. Caragiale şi Ion Creangă şi, până la urmă, câştigător a ieşit „D-l Goe". Piesa va fi jucată în mai 2011, în Grecia.

Coordonatorul proiectului, profesoara de engleză Marinela Anghel, spune că la şcoala din Giurgiu se poate vorbi de o adevărată tradiţie teatrală. Pasiunea dascălilor de aici pentru această artă este atât de mare, încât colegele ei învăţătoare au ales teatrul ca opţional la clasele I-II.

Ruxandra Staicu (13 ani) este unul din micii actori care nu lipseşte niciodată de pe scenă. „Eu joc din clasele primare, am început cu teatru de păpuşi cu doamna învăţătoare. Din clasa a V-a am continuat cu doamna Anghel. Sunt specialistă!", se mândreşte eleva. Ea va participa la castingul care se va desfăşura la sfârşitul lunii, pentru alegerea distribuţiei din „D-l Goe" şi spune că ar vrea să joace rolul „mamiţei". Ruxandra crede că vor avea succes cu această piesă: „Este amuzantă, cu siguranţă o să le placă şi celor din alte ţări". Eleva este pasionată, deopotrivă, şi de matematică. „Nu ştiu cum să le împac. Clar, nu vreau să fiu profesoară, nu cred că e de viitor. Dar vreau ceva conectat cu matematica, iar teatrul să rămână în timpul liber", mai spune eleva.

Musical după „scufiţa roşie"

„Am participat la Festivalul Naţional «Teaching Through Acting» de la Galaţi şi am luat locul doi. Este un premiu foarte important pentru noi, eram în clasa a V-a şi am concurat cu copii de clasa a VIII-a. La proiectul european vom avea, însă, o echipă mixtă, cu elevi din toate clasele", povesteşte Ruxandra.

Copiii repetă zilnic, inclusiv la sfârşit de săptămână, atunci când se pregătesc pentru un festival de teatru. „De exemplu, pentru evenimentul de la Galaţi, unde am prezentat un musical după «Scufiţa Roşie», am repetat numai trei săptămâni, pentru că am primit regulamentul cu doar o lună înainte", povesteşte îndrumătorul lor, Marinela Anghel. Profesoara se foloseşte de teatru şi la orele de engleză, pentru a-i ajuta pe copii să înveţe cum să converseze în limba lui Shakespeare. „Eu îi îndrum pe copii la teatru de vreo şapte ani, dar şi colegele mele, profesoare de română, sunt implicate în astfel de proiecte, de mai mult timp. De aceea zic că avem un trecut în teatru", spune Marinela Anghel.

Proiectul „European Children on the Same Stage" este structurat în două etape, care se vor desfăşura pe parcursul anilor şcolari 2010-2012. Spectacolul final, cu toţi participanţii, va avea loc în anul 2012, în Spania. „Aşa cum au imaginat acest proiect, elevii noştri au urmărit să se realizeze o mai bună cunoaştere a specificului naţional al ţărilor europene participante", a explicat profesoara Marinela Anghel.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite