Cum să închizi „fabrica“ de scutiri false din şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din judeţul Timiş a început o amplă campanie pentru găsirea actelor falsificate din şcoli. Primul pas în ancheta demarată de oamenii legii a fost confiscarea a sute de motivări medicale dintr-un grup şcolar din Jimbolia.

O veche practică, prin care elevii de liceu îşi falsifică scutirile medicale pentru a scăpa de scăderea mediei la purtare sau de exmatriculare din cauza sutelor de absenţe, a ajuns în atenţia oamenilor legii. La sesizarea Inspectoratului Şcolar Timiş, agenţii de poliţie au declanşat o acţiune de amploare la marginea judeţului, în oraşul Jimbolia.

Prima victimă a anchetei Inspectoratului de Poliţie Timiş este Radu Lazăr, elev în clasa a X-a la  Grupul Şcolar „Mihai Eminescu" din localitate. Băiatul a făcut marea greşeală să împartă scutirile scoase la imprimanta de-acasă cu colegii din clasă. În plus, spun poliţiştii, tânărul obişnuia să-şi rotunjească veniturile prin vânzarea actelor medicale falsificate.

O zi de scutire din partea „doctorului" inventat de elev îi costa pe colegii de clasă 5 lei, iar o adeverinţă medicală serioasă, care ar fi putut să motiveze absenţele chiulangiilor chiar şi pentru o perioadă mai lungă, se negocia. Conform anchetei oamenilor legii, o scutire pe o săptămână ajungea să coste şi 30 de lei.

Falsificatorul nu era un chiulangiu

Decizia poliţiei de a deschide o anchetă în acest caz, res­pectiv de a confisca toate scutirile care au fost folosite în acest an şcolar, i-a luat prin surprindere atât pe profesorii de la Grupul Şcolar „Mihai Eminescu" din Jimbolia, cât şi pe elevi.

Ancheta le-a surprins pe cadrele didactice. „Elevul nostru nu a ieşit în evidenţă până acum cu nimic. E un elev normal. După ce vom afla care e rezultatul anchetei iniţiate de poliţie, vom face şi noi verificări. Nu pot să dau verdicte în locul poliţiştilor. Cert e că nu mă aşteptam ca elevul să fabrice scutiri false, mai ales că el a avut în jur de zece absenţe. Chiar nu era chiulangiu", a spus Adrian Petruţ, directorul Grupului Şcolar „Mihai Eminescu" din Jimbolia. În cazul în care va fi găsit vinovat şi de profesori, tânărul de 16 ani riscă să se aleagă cu media la purtare scăzută sau să fie eliminat pentru o perioadă de maximum cinci zile.

Oricât de gravă ar fi abaterea lui Radu Lazăr, profesorii nu pot cere exmatricularea lui pentru că elevul încă urmează cele zece clase obligatorii. Profesorii grupului şcolar spun că nu au mai întâlnit o asemenea situaţie, însă sunt convinşi că falsificarea scutirilor medicale şcolare e o raritate în unitatea de învăţământ.

Legea nu-l poate pedepsi

La o săptămână de la deschiderea anchetei, până acum au fost găsite 21 de motivări false. Chiar dacă elevul de clasa a X-a va fi găsit vinovat, oamenii legii nu au ce să-i facă, Radu Lazăr fiind minor. Astfel, legea îl protejează de întocmirea unui dosar penal pentru fals şi uz de fals.

Doctor cu imprimantă

Pentru a produce falsurile pe bandă rulantă, Radu Lazăr a avut nevoie de un calculator, o imprimantă color şi de un software. Practic, elevul crea adeverinţele medicale într-un fişier de „Microsoft  Word". Inclusiv ştampilele  erau create cu acelaşi program.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite