Concurenţă dură pentru cele mai prost plătite slujbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a scos la concurs de două ori mai puţine locuri de muncă pentru dascăli decât anul trecut. Viitorii profesori se luptă pentru un post, fie el şi de suplinitor, având în vedere că locurile titularizabile sunt din ce în ce mai puţine, la unele specializări nu există niciun post.

Odată ce criza economică a limitat drastic opţiunile de angajare ale unui proaspăt absolvent de facultate, tot mai mulţi tineri au început să se orienteze către o slujbă prost plătită, dar aparent sigură: cea de dascăl.

Salariul nu e nici pe departe atractiv: 800 de lei pentru un debutant, iar mulţi dintre viitorii profesori spun că un astfel de venit i-ar obliga să practice meseria la nivel de hobby. Veştile proaste vor fi însă curând şi mai rele. Începând cu luna august, salariile profesorilor se vor reduce cu 25%, ceea ce va face ca salariul unui debutant să fie de numai 650 de lei.

Şi cu toate acestea, concurenţa nu e de neglijat. Arthur-Gabriel Csergezan (23 de ani) s-a înscris la concursul de titularizare ţinut de Ministerul Educaţiei pentru un post de profesor de muzică. „Principala mea motivaţie e pasiunea pentru această profesie. Fac muzică din plăcere, de când sunt mic", spune tânărul născut în judeţul Alba.

Posturile de profesori titulari sunt din ce în ce mai puţine, de la un an la altul. „Particip la concurs de aproape 10 ani. De vreo 2-3 ani nu există niciun post titularizabil la filosofie. Această situaţie cu siguranţă o să afecteze şi elevii. Ideal este să lucrezi cu 15 elevi", arată Petre Leonte, profesor suplinitor în Bucureşti.

Vor preda doar din plăcere

Ministerul Educaţiei a scos anul acest la concursul de titularizare doar 5.700 de locuri, adică de două ori mai puţine decât anul trecut şi aproape de trei ori mai puţine ca în 2008, când era disponibile aproape 15.000 de posturi.

Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) dă vina pe scăderea numărului de şcolari pentru reducerea numărului de posturi în învăţământ. Viitorii profesorii sunt însă de părere că reducerea locurilor a fost cauzată atât de diminuarea orelor în şcoli, dar şi de faptul că mulţi dascăli îşi prelungesc activitatea după pensionare.

„Avem nevoie de profesori cu experinţă, dar şi de profesori tineri. Dacă s-ar pensiona toţi profesorii care au vâsta corespunzătoare, probabil că s-ar crea încă 300-400 de locuri în Bucureşti", arată purtătorul de cuvânt ISBM.

Doi la matematică

Astfel, cea mai mare bătălie se dă pentru disciplinele matematică, limba romană, istorie şi geografie. În Bucureşti, pentru matematică există doar două locuri disponibile, la limba română 7 locuri, iar la geografie 3 posturi, la ciclul liceal.

La istorie, viitorii profesori candidează pe posturi de suplinitori. Nici măcar un loc de profesor titular nu este disponibil. Cele mai multe locuri sunt alocate pentru educatori (900 doar în Bucureşti) şi pentru învăţători (222 de posturi). Examenul de titularizare este programat pe 14 iulie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite