Concerte - da, muzee - ba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ce în ce mai puţine persoane vizitează muzeele şi colecţiile publice
Din ce în ce mai puţine persoane vizitează muzeele şi colecţiile publice

Preferinţele culturale au suferit schimbări importante în ultimii 20 de ani. Tinerii aleg filmele şi concertele în defavoarea vizitei la un muzeu sau la o expoziţie. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul celor care trec pragul muzeelor din Bucureşti şi din ţară scade de la an la an.

Tinerii îşi sting setea de cultură cu filme şi concerte. În ultimii patru ani, numărul spectatorilor din cinematografe s-a dublat, arată cifrele oficiale, ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Organizatorii de evenimente arată de asemenea că numărul tinerilor care au participat la concerte a crescut constant în ultimii ani. Nicoleta Ion, PR manager la vreaubilet.ro, pune această evoluţie pe seama venirii în România a tot mai mulţi artişti străini.

„Din ce în ce mai mulţi tineri cu vârste de 20-22 de ani au început să prefere spectacolele de teatru, ale adevăraţilor artişti mari din România. Cei mai tineri însă obişnuiesc să meargă la concerte în cluburi sau alte locaţii", arată Nicoleta Ion.

A crescut consumul de operă

Un lucru îmbucurător este faptul că şi numărul biletelor vândute pentru concerte de operă şi muzică simfonică a crescut cu 2,5 milioane faţă de anul 2005. În acelaşi timp, numărul celor care vizitează muzeele şi colecţiile publice a scăzut de la an la an. În 2007, muzeele au vândut peste 12 milioane de bilete, maximum în ultimii cinci ani. În 2008, cifrele au fost mai mici cu 20%, în condiţiile în care toate muzeele oferă reduceri pentru elevi şi studenţi, iar taxele de intrare sunt mult mai mici faţă de cele percepute în alte ţări. Conform cercetării „Tineri în Europa", realizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, la care au participat 2662 de elevi din liceele din Capitală, peste 60% din tineri nu merg la muzee sau galerii de artă.
Un alt studiu, realizat în 2008 de Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, arată că aproape 70% din români nu merg niciodată la muzeu.

Alexandra Zbuchea de la Asociaţia Reţeaua Naţională a Muzeelor din România arată că, în opinia ei, tinerii nu sunt interesaţi în mod real de cultură. „Vizitarea muzeelor e o chestiune de cultură şi de interes. Unii tineri sunt interesaţi declarativ, dar nu sunt dispuşi să facă nici un fel de efort pentru a avea acces la cultură", arată Alexandra Zbuchea, adăugând că şi muzeele au o parte din vină, unele neştiind cum să atragă publicul.

5 licee - 5 muzee

Pentru a încuraja elevii să meargă la muzeu, ECDL România împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au iniţiat proiectul „5 Licee - 5 Muzee". În cele trei ediţii ale proiectului, 750 de liceeni bucureşteni au vizitat câte 5 muzee din Capitală, şi-au notat experienţele într-un jurnal online, iar apoi au participat la o competiţie între şcoli.

Anul acesta cei 250 de tineri au vizitat gratuit Muzeul de Artă veche Apuseană, Muzeul de Istorie, Muzeul Tehnic, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti" şi Muzeul Naţional Militar. Apoi, elevii au fost provocaţi şi la un concurs online de cultură generală, pe site-ul ecdl.org.ro. După fiecare vizită la muzeu, tinerii şi-au povestit experienţele într-un jurnal al liceului, coordonat de câţiva dintre liceeni. Aida Barbu din clasa a XI-a a fost redactorul principal al jurnalului Liceului „Miguel de Cervantes": „Am vizitat muzee despre care poate nici că am auzit, dar în mare parte am învăţat să lucrăm pentru a obţine ceva. Ne-a plăcut totul la proiect, de la iniţierea concursului până la sfârşit, cu toate că am avut câteva emoţii la testele ulterioare. Ne-a încântat cel mai tare concurenţa care s-a creat între cele 5 licee".

Educaţie la muzeu

Elevii Colegiului Tehnic „Costin Neniţescu" au câştigat premiul întâi la concursul „Cel mai bun Jurnal de Muzeu". Coordonatoarea proiectului de la Colegiul „Neniţescu", Felicia Huideş, spune că elevii ei au au fost încântaţi de informaţiile aflate din muzee. „Am plecat cu nişte copii şi ne-am întors cu alţii. Când am terminat proiectul, m-au întrebat: «Doamna, şi noi ce mai facem acum? Ce proiect mai facem acum?». La şcoală, la cursuri nu ai timp să faci atât de multe. Într-un proiect ca acesta, poţi contribui sufleteşte." 

Muzee cu expuneri originale

- Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti
- Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti
- Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa", Bucureşti
- Muzeul Naţional Peleş, Sinaia
- Muzeul Brukenthal din Sibiu
- Muzeul Satului din Sibiu
- Memorialul Durerii din Sighet
- Colecţia de Mineralogie Estetică a Fierului „Constantin Gruescu", Ocna de Fier
- Muzeul de Ştiinţe Naturale din Galaţi
- Muzeul de Istorie din Tulcea.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite