Clopoţelul aduce speranţa la Dorohoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru copiii din Dorohoi, şcoala e biletul spre o lume mai bună care îi va scăpa de sărăcie, dar mai ales de coşmarul inundaţiilor din această vară. Cu ajutorul „Adevărul“, al Organizaţiei „Salvaţi Copiii“ şi ING Asigurări de Viaţă aproape 200 de copii sinistraţi lăsaţi pe drumuri de ape vor învăţa într-o şcoală refăcută.

Robert Popa are 13 ani şi trăieşte de două luni în moloz, alături de părinţi şi cei zece fraţi ai săi. Inundaţiile i-au făcut săraci lipiţi pămâtului în mai puţin de o oră. Casa, grădina şi puţinele lucruri de prin curte au fost luate de ape.

„Trăim pentru că am fugit în pod. În fiecare noapte visez cum vine apa peste noi", mărturiseşte Robert a cărui mare supărare este legată de faptul că apele i-au luat mica avere: carnetul de note, puţinele rechizite şi cele trei cărţi de poveşti primite ca premiu în ultimii ani de şcoală. Peste o săptămână va începe clasa a VII-a, iar ghiozdanul, recuperat dintr‑un mal de pământ, poate părea nou „dacă tata îl cârpeşte la bretele".

Robert nu este un elev eminent, dar, la fel ca şi frăţiorii săi, ştie că doar cartea îi va ajuta să scape de sărăcia din Dorohoi. „Când a venit apa, m-am urcat în pod să văd dacă a ajuns şi la şcoală. M-am temut că nu vom avea unde să mergem la toamnă acum când nici casă nu mai avem", a mărturisit plin de emoţie băiatul a cărui poveste este aceeaşi cu a sute de copii sinistraţi din Dorohoi.

Când apele au început să se retragă, mai toţi copiii din mahalaua Dorohoiului au venit în curtea şcolii. „Aveau toţi ochii în lacrimi când au văzut cum parchetul pluteşte în clase, iar pereţii sunt distruşi. Am citit în ochii lor  durerea şi deznădejea. Le-am promis că va suna clopoţelul pe 13 septembrie pentru toţi", a spus Veronica Ivănescu, directorul Şcolii nr. 1 din Dorohoi.

Şi aşa a fost mai ales că pentru toţi aceşti copii, maturizaţi parcă înainte de vreme, şcoala este şansa de a scăpa din oraşul prăfuit, străbătut de două străzi distruse, cu oameni care au pierdut agoniseala de o viaţă într-o noapte.

Şcoala i-a salvat de ape

Așa arătau clasele când muncitorii au început lucrările



„Fratele meu este student la Cluj şi tot la şcoala asta a învăţat. Tata mi-a zis că doar şcoala ne va ajuta să scăpăm de sărăcie!", a mai spus băiatul care ne-a mărturisit că visează să ajungă preot.

Pentru el şi ceilalţi copii sinistraţi, vacanţa de vară a trecut cu muncă: acasă, la şcoala din cartier unde apele au distrus câteva clase, dar şi terenul de sport. Dorinţa lor de a învăţa carte a fost atât de puternică încât s-au găsit şi oameni de bine care să-i ajute să-şi împlinească visul. ING Asigurări de Viaţă, Adevărul Holding şi „Salvaţi Copiii"  au încheiat un parteneriat pentru ajutorarea copiilor sinistraţi denumit sugestiv „Ajută apele să se retragă şi din ochii lor!".

De două luni la Şcoala nr. 1 din  Dorohoi se munceşte pe rupte. Copii, părinţi, profesori şi voluntari, cu toţii au pus mână de la mână ca şcoala reabilitată acum 3 ani cu un milion de lei de la Ministerul Educaţiei, dar distrusă într-o noapte de ape, să îşi poată deschide porţile pe 13 septembrie.

„Când se lumina de ziuă veneam cu toţii la şcoală să vedem ce mai avem de făcut. Unii au dat cu var, alţii au montat parchetul, iar copiii au lustruit băncile. Am muncit cu toţii pe brânci ca visul copiilor noştri de a învăţa carte să se împlinească", a spus Mihaela Halici, mama unora dintre copii.

Visul lor a atras fapte bune

image

Părinţi și copii ajută la curăţenie după renovarea claselor



Învăţaţi cu greul, dar motivaţi de dorinţa puternică de a reuşi, copiii sinistraţi nu s-au dat în lături de la muncă. Unii nu au învăţat încă literele alfabetului, dar ştiu să frece podelele şi să vopsească uşile. „Acasă nu mai avem mare lucru. Dormim toţi într-o cameră şi mâncăm pe unde apucăm. Abia aştept să înceapă şcoala ca să vin într-o clasă curată", a mărturisit Lia Popa, unul dintre cei mai mici voluntari de la Şcoala nr. 1, dar o mână de fier în timpul lucrărilor.

Cele două luni de trudă în gospodărie, dar şi la şcoală se văd pe palmele micuţilor din mahalaua Dorohoiului. La fel şi bucuria, şi speranţa din ochii lor atunci când biblioteca şcolii s-a umplut de peste 2.000 de volume ale Editurii Adevărul din colecţiile Disney sau Jules Verne. „La noi parcă a venit mai repede Crăciunul.

Singurele cărţi noi pe care le-am avut au fost cele primite ca premiu la sfârşitul şcolii. Părinţii noştri nu au bani de cărţi", a spus Iulian Halici, unul dintre elevii sinistraţi cărora apele le-au luat şi mica avere: cărţile. Ore întregi, micuţii cu palmele bătătorite au răsfoit cărţile nou-nouţe, au mirosit cerneala proaspătă de tipografie şi au călătorit în lumea fantastică a basmului. 

"Când a venit apa, m-am urcat în pod să văd dacă a ajuns şi la şcoală. M-am temut că nu vom avea unde să mergem la toamnă acum când nici casă nu mai avem."
Robert Popa
elev

"Acasă nu mai avem mare lucru. Dormim toţi într-o cameră şi mâncăm pe unde apucăm. Abia aştept să înceapă şcoala ca să vin într-o clasă curată."
Lia Popa
elevă

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite