Cearta pe Educaţie nu se mai termină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii care vor intra la gimnaziu anul următor vor face trei ani de liceu
Elevii care vor intra la gimnaziu anul următor vor face trei ani de liceu

Profesorii tot mai protestează, iar Opoziţia a depus o nouă moţiune. Legea asumată este contestată din toate părţile, după ce Guvernul i-a modificat într-o şedinţă-maraton textul, chiar înainte de şedinţa celor două Camere.

Parlamentarii opoziţiei nu renunţă nici acum la prevederile pe care le impuseseră în timpul dezbaterii legii Educaţiei din Camera Deputaţilor şi Senat. În câteva zile urmează un nou vot, la o nouă moţiune de cenzură, depusă de opoziţie după asumarea răspunderii. Mâine, Curtea Constituţională ar putea respinge de asemenea legea prezentată de Executiv.

„Moţiunea reprezintă un act de dreptate pentru această nedreptate de a se asuma o lege aflată încă în  procedurile parlamentare. Mai grav este că Guvernul ne anunţase că urma să-şi asume răspunderea pe textul adoptat de Camera Deputaţilor şi a prezentat apoi, prin procedura de asumare a răspunderii, o lege diferită", a declarat Ecaterina Andronescu.

Când se schimbă examenele

Potrivit legii asumate de Guvern în faţa Parlamentului, modul în care sunt evaluaţi elevii se schimbă.  De la clasa a II-a în sus, elevii vor fi evaluaţi la fiecare doi ani, până la clasa a a VIII-a. Examenele vor fi de tip internaţional, iar în baza rezultatelor, care vor fi incluse într-un portofoliu al fiecărui copil,  va fi decisă şi admiterea la liceu. Colegiile bune, care doresc să introducă o probă de admitere suplimentară vor putea face acest lucru pentru copiii care încep clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012.

Ciclul primar şi cel gimnazial vor avea câte cinci ani, iar pentru prima dată, clasa pregătitoare va fi obligatorie în anul şcolar 2012-2013. Liceul va avea trei ani, iar elevii care intră în clasa a V-a în toamna anului viitor vor face clasa a IX-a la gimnaziu.

Noua formă de Bacalaureat, cu probe transdisciplinare, va fi susţinută pentru prima dată în vara anului 2016, de către elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013.

Alte modificări

Profesorii care vor avea deplasări în străinătate, la reuniuni şi manifestări ştiinţifice vor avea cheltuielile acoperite în limita fondurilor alocate prin buget. Directorii unităţilor de învăţământ vor avea dreptul să facă parte dintr-un partid, dar fără să mai ocupe funcţii de conducere sau de demnitate publică, iar rectorii universităţilor vor fi desemnaţi fie prin vot secret exprimat de cadrele didactice, fie de către o comisie care va include şi studenţi.

Clanurile din universităţi ar urma să dispară, odată cu intrarea în vigoare a prevederii care interzice rudelor de până la gradul al treilea să ocupe funcţii de conducere în aceeaşi instituţie de învăţământ superior. Spre deosebire de proiectul aprobat de deputaţi, noua formă a legii prevede că profesorii care vroiau să iasă la pensie cu 3 ani înainte de vârsta legală, nu vor mai putea face acest lucru. În schimb, profesorii vor putea preda şi după pensionare, dacă doresc, fiind plătiţi cu ora. 

Ce spun parlamentarii Puterii

Unii dintre reprezentanţii PDL au luat poziţie faţă de asumarea răspunderii pentru lege. Ioan Oltean, vicepreşedinte PDL, a declarat recent că legea educaţiei nu este una perfectă.

„Legea educaţiei nu este perfectă. Nicio lege nu este perfectă, dar este un pas uriaş spre o reformă produndă a învăţământului românesc. Cu certitudine, de îndată ce se va aplica această lege, se vor găsi modalităţi de a se elimina şi acele disfuncţionalităţi care pot fi sesizate pe parcursul aplicării ei", a spus Oltean.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite