Aventurile copiilor în inima pădurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

400 de copii de şcoală primară şi de gimnaziu învaţă să preţuiască natura, în tabăra din „Ţara lui Andrei“, organizată până la sfârşitul lunii la Cheia, în judeţul Prahova. Câştigătorii concursului „Şcoala lui Andrei“ – un concurs naţional anual de proiecte pe teme eco-civice – au primit, pe lângă alte premii, şi câte o săptămână de vacanţă în „ţara fără graniţe“.

Vă mai amintiţi reclama cu Andrei, cea în care un bărbat tânăr, viitorul tată al lui Andrei, povesteşte cum familia lui iroseşte căldura şi apa care „nu sunt o problemă", iar în secvenţa următoare un alt bărbat la vreo 30 de ani, Andrei însuşi, spune cât de greu a fost până s-a obişnuit să aibă tot mai puţină apă şi căldură? Era reclama prin care compania Petrom pornea în 2007 campania de responsabilitate socială „Respect pentru viitor". „Ţara lui Andrei" s-a concretizat ca un loc în care indiferenţa este înlocuită de implicare şi în care oamenii înţeleg că pot schimba viitorul începând din prezent. 

Curajul e testat la tiroliană

O zi de tabără

E puţin înainte de prânz şi stă să plouă, dar copiii nu se sinchisesc. Au ajuns de-o zi în „Ţara lui Andrei" şi au ieşit să planteze copaci. „Atenţie! Cu cântec: floare verde, floare rară, noi plantăm astăzi la ţară!", strigă Cosmin, unul dintre coordonatorii activităţilor în aer liber. Copiii îşi pun mănuşile, apucă mini-lopeţile şi pornesc spre o poieniţă din faţa hotelului în care au fost cazaţi, unde încep să mărunţească pământul cu săpăligi. Plantarea merge bine, dar numai după ce reuşesc să scoată puieţii de brad din ghivece. „Nu e greu. Am mai plantat şi la bunica pruni şi meri", zice Dragoş, un băiat în vârstă de 10 ani, în timp ce întoarce pământul cu lopata.

image

Copiii învaţă să se orienteze în pădure

image

Tot pe pajişte, câţiva copii au făcut un cerc şi bat mingea. Un căţel de pripas aleargă printre ei şi cerşeşte inutil atenţie, apoi se aciuează lângă două fete care stau pe o bancă şi fredonează un cântec ale cărui versuri sunt scrise într-un fel de oracol. E chiar imnul „Ţării lui Andrei". „Încă nu-l ştim pe dinafară, dar îl învăţăm pentru că-l vom cânta diseară", explică Alexandra, o fetiţă care a terminat anul acesta clasa a IV-a. În hotel, alţi copii tocmai au încheiat un curs de prim ajutor şi se distrează la atelierele „Fun Science", alături de „profesoarele trăsnite" care fac experimente ştiinţifice legate de cele patru elemente ale naturii: apă, aer, foc şi pământ.

În căutarea cristalelor

Atelierele de ştiinţă distractivă sunt însă doar un preambul. Când au venit în tabără, copiilor li s-a spus o poveste despre cum a luat naştere „Ţara lui Andrei". Povestea este despre doi băieţi, Andrei şi Mihai, care găsesc în pădure câte patru cristale, ce simbolizează cele patru elemente ale naturii. Andrei, care iubeşte natura, are grijă de cristalele sale, în timp ce Mihai le neglijează. Când o furtună se abate asupra oraşului, cristalele îl ajută pe Andrei să ajungă pe vârful unui munte, unde găseşte o ţară minunată care de atunci îi poartă numele. Mihai, în schimb, rămâne în oraşul devastat de furtună, căci cristalele lui neîngrijite nu-l putuseră ajuta să scape de urgie.

Drumeţie în „Ziua Apei“

image

Pentru a rămâne angrenaţi în această poveste, în prima lor seară din tabără, copiii primesc o scrisoare de la Andrei, prin care sunt anunţaţi că un spirit malefic a furat cristalele. A doua zi, ei trebuie să plece în căutarea cristalelor şi să le elibereze. Cum niciun voinic nu porneşte la drum cu burta goală, aventura începe imediat după masa de prânz. Copiii sunt împărţiţi în patru echipe şi fiecare va încerca să găsească în fiecare zi alt cristal.

Alexandru Pârvan coordonează „Ziua Aerului". Sub îndrumarea lui, copiii învaţă să traverseze un râu folosind podul indian şi tiroliana (adică să înainteze pe o frânghie suspendată, legaţi cu hamuri). „Le testăm curajul şi spiritul de echipă. La final avem un joc care-i conduce la cristal. Se cheamă pânza de păianjen şi e o reţea de sfori cu ochiuri neregulate în care fiecare poate să intre o singură dată. Ca să ia cristalul, care e ascuns în scorbura unui copac, toţi copiii trebuie să fie în pânză, iar ultimul, cel mai mic, e purtat de ceilalţi pe braţe până la cristal. Ideea e să înveţe să descopere resursele echipei", explică Alexandru. 

Drumeţie pe munte până la fabrica de apă

Copiii plantează brazi

Teodora Vid, o tânără care a escaladat unele dintre cele mai înalte vârfuri montane din lume, e responsabilă cu „Ziua Apei". Ea îi duce pe copii într-o drumeţie pe munte, până la fabrica de apă „Cheia", unde aceştia asistă la procesul de captare şi îmbuteliere a apei. „Drumeţia durează trei ore. Îi învăţ pe copii să meargă pe munte, să traverseze râul pe pietre, pe buşteni, e o stâncă pe care legăm o coardă de care trebuie să se ţină. După ce vizităm fabrica, mergem să căutăm Spiritul Apei.

image

Cristalul e ascuns pe valea unui râu secat", explică Teodora.  Matei şi Muri, foşti cercetaşi din Deva, coordonează „Ziua Pământului". „Îi învăţăm să se descurce în pădure, să-şi facă un adăpost din trei noduri şi câteva lemne, să construiască un podeţ şi să se orienteze după busolă." „Ziua Focului" e coordonată de Alexandru şi de Cosmin. Aici, probele sunt tir cu arcul şi paintball. La final, copiii învaţă să se folosească de codul Morse pentru a desluşi o frază care indică locul în care a fost ascuns Spiritul Pământului.

Proba de foc: tir cu arcul

Vineri este ziua proiectelor. Copiii îşi prezintă planul de continuare a proiectelor care i-au adus în tabără şi primesc sfaturi şi îndrumări. O statistică realizată de Petrom arată că cele mai multe proiecte (30%) au ca obiectiv crearea sau reamenajarea unui spaţiu verde. Următoarea temă centrală a proiectelor este modernizarea şcolilor (28%). Alte proiecte promovează tradiţiile (peste 11%), propun cursuri de dezvoltare personală (7,62%) sau se adresează categoriilor sociale defavorizate (5%). Activităţile de plantare sau reîmpădurire cumulează puţin peste 2% din totalul proiectelor. Tabăra se încheie cu o serbare la finalul căreia copiii devin cetăţeni oficiali ai „Ţării lui Andrei", primesc medalii, diplome şi cântă imnul pe care l-au învăţat şi repetat de-a lungul săptămânii.

"Îi învăţ pe copii să meargă pe munte, să traverseze râul pe pietre, pe buşteni.''
Teodora Vid coordonator „Ziua Apei"

"Le testăm curajul şi spiritul de echipă. Ideea e să înveţe să descopere resursele echipei.''
Alexandru Pârvan coordonator „Ziua Aerului"

Soluţii la probleme reale

image

Profesoara trăsnită face un experiment la „Ziua Pământului“

Ajuns la a treia ediţie, concursul „Şcoala lui Andrei" a reunit peste 300 de echipe din 39 de judeţe. Echipele au identificat probleme reale din comunităţile lor şi au propus soluţii. La finalul competiţiei au fost alese 11 câştigători care vor primi câte 5.000 de euro pentru a-şi duce la capăt proiectele. Celelalte premii au constat în sisteme multimedia pentru şcoli, laptopuri pentru profesorii-coordonatori şi câte un loc în tabăra din „Ţara lui Andrei".

30% din totalul proiectelor intrate în competiţie au ca obiectiv crearea unui spaţiu verde.


image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite