Aşteaptă vara ca să-şi lanseze „proiectul“ la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viviana Ciolac a reuşit să realizeze o bărcuţă cu diferite sisteme de propulsie, o invenţie care i-a surprins chiar şi pe oamenii de ştiinţă . Are doar 12 ani, este pasionată de fizică, învaţă bine, iar în viitor şi-ar dori să îmbrăţişeze meseria de psiholog.

Eleva din clasa a VI-a la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta" din Arad nu este pasionată de filme sau de mers la mall. Ei îi place cu adevărat fizica. Viviana Ciolac participă des alături de colegii ei la sesiunile de comunicări ştiinţifice, la concursurile care implică dezvoltarea unui proiect practic, iar din luna octombrie 2010, lucrează la un proiect inedit, o invenţie care i-a surprins şi pe cei mai pricepuţi specialişti în ştiinţă. Este vorba despre o bărcuţă cu diferite sisteme de propulsie care se deplasează singură pe apă şi pe care o va lansa pentru prima dată în această vară.  „Îmi place fizica foarte mult şi avem parte de un profesor care ne explică ştiinţa pe înţelesul nostru. Nu mi se pare greu ce am realizat, însă am petrecut ore bune în atelierele de lucru", a mărturisit micuţa inventatoare.

Proiect dificil

Bărcuţa este confecţionată din plastic, iar dedesubt are un tub de aproape un metru. Deasupra, Viviana i-a montat câteva elice aeriene care funcţionează pe bază de baterii reîncărcabile. Sistemul care stă la baza invenţiei tinerei de 12 ani este hidraulic format dintr‑un motor electric, o pompă centrifugă şi un ajutaj de reacţie.

„Pe barcă am montat şi un panou solar. Bateriile pot fi încărcate cu ajutorul unui adaptor care se leagă la panoul solar, în caz că este soare. La invenţie am fost ajutată şi de profesorul meu de fizică, Constantin Cioarsă", a mai spus tânăra inventatoare. De asemenea, eleva de 12 ani s-a gândit ca în viitor să adauge la bărcuţa inventată şi un sistem cu elice acvatice. Pentru acest lucru însă, eleva spune că va trebui să aştepte ca bărcuţa să fie pusă pe apă, lucru care se va întâmpla anul acesta. Viviana recunoaşte de asemenea că se pregăteşte intens pentru următoarea Olimpiadă de Fizică la care îşi doreşte să participe.

„Îmi plac toate materiile în mod egal, dar parcă am o înclinaţie mai aparte pentru fizică. De aceea, nu îmi este greu să învăţ teoriile materiei, ba mai mult să le şi pun în practică. Înţeleg foarte bine fiecare element al fizicii şi sper ca pe viitor să iau cât mai multe premii în domeniu", a adăugat Viviana Ciolac. Fetiţa din Arad este nerăbdătoare să-şi lanseze bărcuţa pe apă, în cursul acestei veri. Viviana Ciolac a fost ajutată şi coordonată de profesorul de fizică Constantin Cioarsă, din cadrul Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta". Deşi adoră fizica, Viviana spune că în viitor şi-ar dori să devină psiholog, iar ştiinţa să-i rămână în continuare o pasiune apropiată sufletului. „Mi-ar plăcea să devin psiholog, dar poate mă răzgândesc şi voi mai inventa ceva în următorii ani", a concluzionat eleva. 

"Nu mi se pare greu ce am realizat, însă am petrecut ore bune în atelierele de lucru."
Viviana Ciolac elevă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite