Abandonul şcolar din România, în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută un plan de acţiune pentru a reduce rata de părăsire timpurie a şcolii la 10%. Datele Executivului european arătă că România se numără printre statele în care acest fenomen a scăzut semnificativ în ultimii ani, deşi se menţine peste media Uniunii Europene.

Potrivit Comisiei, strategiile de reducere a ratei de părăsire timpurie a şcolii trebuie să fie adaptate la condiţiile locale şi naţionale şi să includă măsuri de prevenire, intervenţie şi compensare.

Peste şase milioane de tineri din Uniunea Europeană părăsesc sistemul de educaţie şi formare profesională, având calificări de nivel secundar inferior, în cel mai bun caz. Aceştia se confruntă cu obstacole în găsirea unui loc de muncă, sunt mai des afectaţi de şomaj şi depind într-o măsură mare de prestaţiile sociale.

Planul de acţiune adoptat de Comisie va ajuta statele membre să atingă obiectivul principal al Strategiei Europa 2020 de reducere, până la finalul deceniului, a ratei medii UE de părăsire timpurie a şcolii, sub 10 %, de la nivelul actual de 14,4 %.

Ţintă pentru 2020

În prezent, procentele variază semnificativ de la o ţară la alta. Astfel, şapte state membre au atins deja pragul de 10 % de părăsire timpurie. Este vorba despre Austria, Cehia, Finlanda, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia. În schimb, alte trei state membre - Malta, Portugalia şi Spania - au rate de abandon şcolar timpuriu de peste 30%.

Aproape toate ţările şi-au redus ratele de părăsire timpurie a şcolii faţă de anul 2000, România numărându-se, alături de Malta, Italia, Cipru şi Portugalia, printre ţările care au obţinut cele mai vizibile reduceri.

Graficele prezentate de Comisia Europeană, bazate pe datele din 2009, arată că în România rata celor care părăsesc timpuriu şcoala este de 16,6%, mai mare decât media la nivelul Uniunii, care este de 14,4%.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite