Tabără pentru copii transformată în stână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai frumoase tabere de vară din Timiş a ajuns să găzduiască 500 de oi. Tabăra asigura supravieţuirea comunei Bogda, fiind un magnet pentru atragerea de turişti şi pentru investiţii masive în turism.

Una dintre cele mai bine cotate tabere de tineret din judeţul Timiş s-a transformat într-o fermă de oi. Tabăra a fost închisă de stat din cauza cheltuielilor foarte mari, dar şi a lipsei de fonduri necesare pentru reparaţii şi igienizări. În locul celor 300 de copii care îşi petreceau o săptămână de vară în tabăra înconjurată de păduri, astăzi, 500 de oi pasc liniştite.

Clădiri în paragină

Clădirile fostei tabere au fost puse sub lacăt, însă hoţii au furat tot ce au putut. În urmă au rămas doar câteva geamuri uitate şi clădiri care stau să pice. Singurul lucru care mai aduce aminte de tabără sunt câteva mese de ping-pong din curte şi câteva paturi care au fost distruse.„Tabăra asta susţinea toată zona. Existau atâtea locuri de muncă. Tatăl meu a fost paznic aici. Toată lumea din Bogda avea de câştigat de pe urma taberei.

Băieţii deştepţi au vrut ca tabăra să fie închisă. Avea şi statul o singură afacere profitabilă în zonă şi fix pe aceea a vrut să o închidă. Zona noastră trăia din turism şi oierit. Degeaba suntem un colţ de rai, dacă nu ai unde să munceşti", a spus Gheorghe Trifu, de 31 de ani, ciobanul care îşi creşte în prezent cele 500 de oi în fosta tabără. Fără cele 300 de locuri asigurate de stat, turismul din zonă a avut de suferit, iar investitorii privaţi au fost singurii care au ştiut să câştige.

În zonă au apărut patru pensiuni noi doar anul acesta. Localnicii spun că acestea practică tarife mari, iar celelalte afaceri locale câştigă prea puţin. „Noi am fi vrut să păstrăm şi tabăra din Bogda în circuit, dar nu ni s-au mai oferit fonduri. Dacă nu am fi închis centrul, atunci exista riscul ca şi copiii să sufere răni sau să se îmbolnăvească în tabără. Niciun om normal nu şi-ar fi asumat asemenea riscuri. E trist că s-a ajuns la această situaţie, mai ales că tabăra atrăgea turişti, deci şi-ar fi putut susţine în totalitate cheltuielile.

Planuri de reabilitare

Locul a ajuns din stadiul de conservare în stadiul de desfiinţare. Urmează ca întreg patrimoniul să fie transferat la Consiliul Judeţean Timiş sau la primăriile din zonă, care sunt interesate de preluare", spune Flaviu Nastor, directorul Direcţiei de Tineret şi Sport Timiş.În urma închiderii taberei, tineretul din zonă a migrat spre oraş, iar în urmă au rămas doar bătrânii, care au amintiri plăcute despre fosta tabără. Autorităţile din zonă speră să poată prelua terenul şi să reanime zona.

„Avem planuri mari cu tabăra, însă nu avem suficienţi bani. Ne punem speranţa în fondurile UE. Cu turismul s-ar putea face minuni. Eu am văzut cum funcţionau lucrurile şi înainte de 1989, dar şi în perioada capitalismului. Primăria noastră e micuţă şi nu avem fonduri foarte mari, însă sigur localnicii ne-ar oferi sprijinul, mai ales că toată lumea ar avea de câştigat", a spus viceprimarul din Bogda, Petru Boici.

Cea mai căutată destinaţie

Tabăra de tineret de la Bogda avea o capacitate de 300 de locuri. Până în 2002, cand complexul a început să cadă în paragină, cuprindea dormitoare, săli de mese, sală de jocuri, o bibliotecă, seră, un mic izvor natural, mese de ping-pong, terenuri de tenis şi fotbal, trasee în pădure. Tabăra este situată la doar 5 kiliometri de o rezervaţie de mufloni şi căprioare.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite