Şcoala îi întoarce spatele în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă de 7 ani, din localitatea Lăzăreni, judeţul Bihor, merge câte 6 kilometri în fiecare zi pe jos către şcoală, deşi microbuzul destinat elevilor trece pe lângă casa ei. Părinţii elevilor de la şcoala din Lăzăreni au protestat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor cerând demisia directoarei.

Alisea Paul este elevă în clasa I, la Şcoala cu clasele I - VIII din comuna bihoreană Lăzăreni. Ea locuieşte în localitatea Lăzăreni, la o distanţă de peste 3 km de şcoală, drumul său fiind impracticabil când plouă şi periculos pentru o copilă de numai 7 ani.

În fiecare dimineaţă, de aproximativ două săptămâni, Alisea trebuie să meargă mai mult de 6 km pe zi, pe jos, fiindcă microbuzul şcolii, care trece exact prin faţa casei sale, nu o ia şi pe ea, deşi sunt locuri vacante. „Directoarea şcolii mi‑a spus că fetiţa mea i-a zâmbit ironic şi că poate să meargă liniştită pe jos la şcoală, fiindcă aşa va face piciorul frumos", a povestit Florina Biţiş, mama Aliseei. Împreună cu un grup de părinţi de la aceeaşi şcoală, Florina Biţiş a cerut demisia Rodicăi Pojoga, directoarea şcolii, acuzând-o că se răzbună pe copii, fiindcă părinţii au reclamat-o luna aceasta la inspectoratul şcolar.

„De doi ani, de când e directoare, îşi bate joc de copiii noştri. De patru ori am fost la inspectorat pentru a semnala neregulile din şcoală, dar nimeni nu a luat vreo măsură", a spus Viorel Jurca, preşedintele comitetului de părinţi din comuna Lăzăreni. „Copiii sunt obligaţi să vină la şcoală pe drumuri naţionale, riscând să fie accidentaţi, atacaţi de câini sau chiar răpiţi", a spus Jurca. „În şcoală nu e apă potabilă, e mizerie şi e plin de păduchi", a spus Jurca, părintele îngrijorat al unei eleve premiante de clasa a II-a.

Scandal fabricat de frica rromilor

Alisea Paul merge în fiecare zi câte şase kilometri spre şcoală 

Rodica Pojoga, directoarea şcolilor din Lăzăreni, a declarat că e obligată prin lege să asigure transport, cu microbuzul, numai pentru elevii care sunt din afara localităţii Lăzăreni. „La şcoală şi la grădiniţă avem aproximativ 180 de copii, din care 120 spun că au nevoie de transport. Noi, cu cele patru curse, putem transporta cel mult 60 de elevi", a spus Pojoga. Aceasta consideră că e victima unui complot. „Tot scandalul a fost fabricat", a declarat profesoara de fizică şi chimie, care e directoare şi la şcoala din Gepiş.

„Mi se spune mama rromilor, iar părinţii m-au reclamat fiindcă de anul viitor la şcoala din Lăzăreni vor fi aduşi elevi rromi, de la altă şcoală", a explicat Rodica Pojoga. Aceasta a subliniat că, în calitate de directoare a şcolii de la Gepiş, a luat locul I pe judeţul Bihor pentru lupta împotriva segregării. „Nu am avut niciun elev rrom care să abandoneze şcoala", a spus cu mândrie directoarea, sugerând că reala problemă a părinţilor e comasarea elevilor români cu cei rromi. 

Scrie în lege

În privinţa problemei transportului, Ramona Bacter, purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, a spus că, potrivit legii, în microbuzul şcolii pot circula cel mult 16 pasageri, care nu pot fi profesori sau elevi din localitate şi că nu se pot face excepţii pentru Alisea. „Am fost în control la Lăzăreni, ca urmare a plângerii depuse de către părinţii de acolo. Iniţial, aceştia au fost nemulţumiţi fiindcă microbuzul şcolii era prea plin, acum sunt revoltaţi că nu sunt transportaţi copiii din localitate.

Problema lor reală e cu rromii, cu ordinul ministerial împotriva segregării, în urmă căruia, de anul viitor, 40 de elevi rromi vor fi mutaţi la şcoala din Lăzăreni", a spus Ramona Bacter. Aceasta a precizat că directoarea Pojoga nu poate fi destituită din funcţie după bunul-plac al părinţilor, cu atât mai mult cu cât aceasta nu face altceva decât să respecte legea.

Dorel Fonta, primarul comunei Lăzăreni, pare să fie de partea părinţilor. „Directoarea se acoperă cu legea, care îi dă dreptate. Ca om, ca părinte, promit să rezolv problema transportului pentru elevii din localitate", a spus Dorel Fonta. 

Primarul localităţii le ţine partea părinţilor care o atacă pe directoarea şcolii

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite