Rezolvaţi problema locurilor din grădiniţe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

An de an, autorităţile par luate prin surprindere de faptul că sunt atât de mulţi copii de vârstă preşcolară. În ciuda promisiunilor electorale, puţine autorităţi locale au înfiinţat noi grădiniţe. Ministerul Educaţiei a aprobat pentru anul viitor 665.000 de locuri în grădiniţele de stat, cu 5.000 mai multe faţă de anul precedent. Prea puţine, totuşi, faţă de cerere.

„Înfiinţarea de noi grădiniţe este promisiunea centrală a multor campanii electorale. Mulţi dintre politicienii care vorbesc despre această problemă uită însă după aceea să o rezolve, astfel că momentul în care debutează înscrierea preşcolarilor devine, în fiecare an, un moment stresant pentru mii de părinţi. De cele mai multe ori, situaţia se rezolvă fie prin soluţia grădiniţei private, pe care însă nu toţi şi-o permit, fie prin aglomerarea grupelor din grădiniţele de stat.

La Bacău, trei pe-un loc

Cele mai multe probleme sunt, ca de obicei, în oraşele mari. La Bacău, locurile repartizate oficial s-au epuizat deja, iar părinţii care nu au mai reuşit să găsească loc pentru copiii lor s-au organizat în aşa-numite „liste de aşteptare".  „Anul acesta nu am avut decât 15 locuri pentru grupa mică. Am anunţat din timp părinţii, dar chiar şi aşa am primit peste 40 de cereri. Au avut prioritate cei care locuiesc în imediata apropiere şi cei care mai au fraţi la noi", a declarat Gabriela Drăghici, directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 18 din Bacău. Nici grădiniţa din incinta Şcolii „George Bacovia" nu a putut onora toate solicitările.„Pentru că aveam cereri depuse cu mult timp în urmă, am solicitat de la Inspectorat şi am reuşit să suplimentăm cu încă o grupă mică. Au rămas 10 copii fără loc", anunţă Constantin Juncu, directorul unităţii.

În Bacău sunt 20 de grădiniţe în care învaţă aproximativ 3.000 de preşcolari. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) spun că nu pot face înscrieri peste norma admisă. „Pentru anul şcolar viitor, s-au aprobat circa 1.000 de locuri pentru grupa mică, în oraş. Nu este suficient, dar înscrierile se fac în limita numărului de locuri aprobat în planul de şcolarizare", a declarat Isabela Adam, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului. La începutul anului, primarul Romeo Stavarache a anunţat că vrea să înfiinţeze grădiniţe în fiecare şcoală, numai că proiectul a rămas deocamdată în stadiul de intenţie. „Suntem în faza de inventariere pentru că nu peste tot se poate realiza acest lucru", ne-a spus Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.

La Cluj, cuvântul-cheie e „negociere"

În Cluj-Napoca, sunt disponibile 9.523 de locuri, dintre care cele mai multe, 7.978 sunt la limba română, 1.347 la maghiară şi 198 la germană. Înscrierile au început în 3 mai şi prima etapă se va încheia la sfârşitul lunii. „Noi nu prea avem probleme cu copii care să rămână pe dinafară, pentru că încercăm să îi distribuim la alte grădiniţe sau să suplimentăm locurile în grupe, în limita spaţiului şi disponibilităţii educatoarelor, dar şi a părinţilor", a declarat Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al IŞJ Cluj.

Noua Lege a educaţiei limitează numărul de copii dintr-o grupă de grădiniţă la 25. „Suplimentarea locurilor peste această cifră mi se pare o idee foarte proastă. Nu au cum să gestioneze la fel de bine mai mulţi copii. Noi am propus ca măcar la grupa mică să nu fie mai mult de 20 de copii, dar eu cred că legea este respectată doar de grădiniţele private. Anul trecut, a fost o grupă în comuna Apahida cu 52 de copii. Chiar în Cluj, la Grădiniţa «Flori de tei» au fost 43 de copii într-o singură grupă", a declarat Cristina Grigore, director executiv al organizaţiei neguvernamentale „Părinţi clujeni".

90% din locuri, ocupate şi-n oraşele mici

Inspectorul şcolar de specialitate din Bistriţa, Emiliana Chira, spune că aproape toate locurile au fost ocupate, dar potrivit legii, înscrierea se poate face până în septembrie. „Cea mai aglomerată este grădiniţa «Căsuţa cu poveşti» din centrul oraşului", explică inspectorul. Ea spune că această grădiniţă are reputaţia unei instituţii de tradiţie: aici fac practică studenţi, iar educatoarele sunt recunoscute pentru profesionalism.

Mai toate grupele mici ale grădiniţelor au însă peste 30 de copii. „Am ales această grădiniţă pentru că e aproape de casă, pentru că educatoarele se implică mult în munca cu copiii. Văd asta la fiica mea, Maia. Îmi place că grădiniţa are mult spaţiu verde şi nu are deschidere la şosea", mărturiseşte Sanda Benţa, o mămică de 32 de ani. ; Au contribuit Geta Panaite, Bianca Pădureanu şi Florina Pop

Copiii care nu merg la grădiniţă riscă să abandoneze mai târziu şcoala

„Echivalentul a 8.000 de grupe de grădiniţă nu beneficiază de educaţie timpurie, potrivit estimărilor, iar acest lucru creează din start potenţial pentru abandonul şcolar" - avertizează secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Oana Badea. Ea consideră că situaţia e mai dificilă în mediul rural , unde nu există grădiniţe, dar nici cerere din partea părinţilor, chiar

dacă şi la ţară sunt mulţi copii de vârstă preşcolară. Numeroase studii internaţionale arată că mediul în care copiii trăiesc şi învaţă în primii cinci ani ai vieţii determină posibilităţile lor de a avea succes ca adulţi. Dimpotrivă, copiii care nu merg la grădiniţă riscă să nu mai termine niciodată şcoala.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite