Nu-l deconspiraţi prea devreme pe Moş Crăciun!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşcolarii din Capitală au purtat costume inspirate din poveştile de Crăciun la „Festivalul grădiniţelor“
Preşcolarii din Capitală au purtat costume inspirate din poveştile de Crăciun la „Festivalul grădiniţelor“

Psihologii îi sfătuiesc pe părinți și pe dascăli să găsească momentul potrivit pentru a discuta cu cei mici despre identitatea celui mai iubit personaj al copilăriei. Nu-i de mirare că, în preajma Sărbătorilor, copiii sunt mai ascultători, mai harnici şi mai silitori, pentru că altfel „nu mai vine Moşul“.

Bucuria unui copil a fost umbrită însă de ceea ce a aflat la şcoală. „Băiatul meu a venit trist acasă, după ce profesorul de religie i-a spus la oră că nu există Moş Crăciun", povesteşte Cristina C., mama lui Marius, elev în clasa a II-a, la şcoala nr. 129 din cartierul bucureştean Berceni.

După cum i-a relatat băieţelul, în timpul unei discuţii pe marginea cadourilor pe care cei mici le aşteaptă de la moşul cu barbă albă şi costum roşu, profesorul le‑a dat copiilor „vestea", fără să‑i pregătească mai întâi şi aparent fără să-şi dea seama că printre copiii de 8 ani s-ar mai putea găsi naivi: „Doar ştiţi că părinţii sunt de fapt Moş Crăciun, nu?".



Cât e valabil mitul lui Moş Crăciun

Cristina C. a încercat să prelungească totuşi magia Sărbătorilor pentru copilul ei şi, la fel ca alţi părinţi, a găsit noi lămuriri pentru explicaţiile profesorului. „I-am spus lui Marius că aşa stau lucrurile pentru copiii care nu au fost cuminţi, dar pe care părinţii îi iubesc prea mult ca să-i lase fără cadouri. Sunt nemulţumită că profesorul a simţit nevoia să pună el lucrurile la punct. Mi-aş fi dorit ca Marius să se poată bucura de acest basm încă un an sau doi", a spus Cristina C.

„Mi s-a întâmplat şi mie să-mi vină fetiţa acasă şi să‑mi spună că nişte copii i-au zis că nu există Moş Crăciun, dar eu i-am spus că nu-i adevărat. Vreau să creadă, deşi mai mult de 10 ani nu o să ţină minciunica. Nu ştiu cum un profesor de religie a putut să spună aşa ceva unor copii de clasa I. Eu am văzut că şi la biserică au organizat evenimente dedicate Crăciunului, cu cadouri aduse de Moş Crăciun pentru copii", povesteşte o altă mămică.

 Copiii trebuie să creadă

Şi un tătic a condamnat atitudinea dascălului. „E bine să creadă atât copiii, cât şi adulţii. Este o perioadă încărcată de semnificaţii religioase, în care trebuie să fii mai bun. Este foarte greu când cineva din partea educaţională vine cu astfel de idei, dar pentru copil este important să creadă în visul lui, iar perioadele cu Moş Nicolae şi Moş Crăciun sunt ideale pentru împlinirea acelui vis", consideră bărbatul.

Ce fac puștii pentru cadouri

Tradiţia moşilor de iarnă este păstrată din generaţie în generaţie. În seara de 5 decembrie, toate ghetuţele şi cizmuliţele lucesc de atâta curăţat şi aşteaptă, aliniate, dulciurile pe care o să le aducă Moş Nicolae, noaptea, când copiii cuminţi dorm. După numai o săptămână, cei mici încep să se pregătească pentru Moş Crăciun. Ca să fie siguri că vor primi cadourile mult visate, copiii devin mult mai ascultători. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a organizat recent „Festivalul Grădiniţelor - Săptămâna lui Moş Nicolae". Mii de copii din grădiniţele din Capitală au urcat pe scena Sălii Palatului şi s-au întrecut în dansuri şi cântece. Andreea Popa învaţă la Grădiniţa nr. 257 „Alice" din Bucureşti. Ea a interpretat la festival un dans ţigănesc. Andreea ştie că nu e de ajuns să-şi cureţe cizmuliţele ca să vină Moş Nicolae.

image

„Am fost cuminte, am ascultat de mami, am făcut ce mi-a spus doamna educatoare la grădiniţă", a spus fetiţa. Acum, că şi-a primit dulciurile, fetiţa şi-a făcut planuri pentru întâmpinarea lui Moş Crăciun: „O să-i trimit o scrisoare, că vreau un laptop şi un căţeluş pe care o să-l cheme Otto, ca în desene animate". Ariana Anghel (6 ani) este colegă de grădiniţa cu Andreea. Fetiţa spune că nu şi-a prea ascultat mămica, dar speră că Moş Crăciun va veni şi în acest an la ea, pentru că la grădiniţă îşi face toate temele şi se poartă frumos cu copiii. „Şi atunci când o să vină o să-i spun poeziile şi colindele pe care le-am învăţat la grădi", a dezvăluit fetiţa.

 La „Festivalul grădiniţelor" a venit şi Sanda Zupsu cu nepoţeii ei tripleţi. „Nu prea am fost cuminte, aşa că Moş Nicolae mi-a adus numai dulciuri.  De Crăciun îmi doresc un acvariu cu peşti, adevăraţi, pentru că îmi plac animalele. Şi pregătesc un cântecel pentru Moş Crăciun", a promis Teodora Maria (5 ani), singura nepoţică. Frăţiorul ei, Laur, a spus pe nerăsuflate: „Ca să vină Moş Nicolae trebuie să pregătim ghetuţele sau papuceii. Şi trebuie să fim cuminţi". „Dar el nu prea e, că spune prostioare", l-a desconspirat al treilea frăţior, Mihnea. Acesta din urmă e cel mai cuminte, a pregătit multe poezii şi colinde pentru Moşu' şi visează să se facă „doctor de animale" când va creşte. Prin urmare, tot ce vrea de Crăciun este un...rechin!

Amintiri din vremea lui Moș Gerilă

Ascultându-şi nepoţeii, bunica Sanda Zupsu şi-a adus aminte că, pe vremuri, moşii erau mai săraci. „Este bine ca cei mici să creadă, altfel nu mai au copilărie. Dar înainte erau alte vremuri: Moş Nicolae lăsa în ghetuţe âte o portocală, o napolitană «Mihaela» pe care abia o găseai, biscuiţi «Voinicel», adică simpluţ. Iar Moş Crăciun, pe atunci Moş Gerilă, aducea un fular, o pereche de mănuşi, o ciocolăţică", a rememorat bunica tripleţilor.

Fie că o fac de dragul copiilor sau pentru că în sufletul lor încă mai cred, părinţii îi încurajează pe cei mici, în fiecare an, să-i aştepte pe Moş Nicolae şi Moş Crăciun. Copiii au nevoie de magie, şi de poveşti, de ocazii ca să înveţe ce înseamnă binele şi generozitatea. Demontarea mitului rămâne un moment pe care mulţi părinţi preferă să‑l amâne cât mai mult timp.



"Moş Crăciun, pe atunci Moș Gerilă, aducea un fular, o pereche de mănuşi, o ciocolăţică."
Sanda Zupsu bunică tripleţi

„Moş Crăciun e un simbol al bunătăţii"

s
„Ajutoarele Moşului“ au dansat la Sala Palatului

„Ajutoarele Moşului“ au dansat la Sala Palatului

Psihologii recomandă părinţilor să-i încurajeze pe copii să creadă în Moş Crăciun până la o anumită vârstă, pentru că cei mici au nevoie de poveşti şi magie. Nu există „momentul potrivit" să afle că totul este o poveste frumoasă. Pe de altă parte, psihologul Daniela Gheorghe recomandă prudenţă. „Ar fi bine să nu le spunem direct sau dur că nu există Moş Nicolae sau Moş Crăciun, mai sunt puţine minuni în care cred copiii de azi. Lor, care văd totul la televizor sau pe internet, li s-a răpit inocenţa. Am clienţi care le-au spus copiilor lor de la trei ani. Altora le este frică să nu-i acuze copilul că au minţit. Dar când se întâmplă asta, cel mai bine e să-i spui copilului: «Nu te-am minţit, Moş Crăciun e un simbol al bunătăţii, al dărniciei, iar bunătatea există dintotdeauna», consideră Daniela Gheorghe. 

Cu cizmuliţele curate

Psihologul îi sfătuieşte pe părinţi să nu se simtă vinovaţi atât timp cât copiii cred în Moş Crăciun, pentru că nu e vorba de a-i minţi, ci despre a le da ocazia „să lucreze cu simboluri, să creadă în tradiţii şi în miracole".  Psihologul dezaprobă atitudinea profesorului de religie care predă la o şcoală din Bucureşti şi care a considerat că este oportun să le spună copiilor din clasa I că nu există Moş Crăciun.

Daniela Gheorghe consideră că a le vorbi copiilor despre Moş Crăciun înseamnă „a cultiva cele mai frumoase poveşti despre bucurie, despre a dărui şi a primi în dar, despre dorinţe şi iubire, despre familie. Este un exerciţiu de dezvoltare emoţională a copilului, de a scrie scrisori pentru Moş, de a-l aştepta cu cizmuliţele curate. Aceste lucruri îl ajută pe copil şi să fie responsabil". 

SIMBOL

„Moş Crăciun e un simbol al bunătăţii, al dărniciei, iar bunătatea există dintotdeauna".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite