Memorii de 1 Iunie de la foștii copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre părinţi sunt convinşi că ei se bucurau mai mult de Ziua Copilului decât o fac copiii lor, care ar fi prea răsfăţaţi, foarte pretenţioși, dar mult mai inventivi. Ieşirile în aer liber, dulciurile sau fluturaşii de hârtie prinşi în piept dominau Ziua Copilului în timpul perioadei comuniste. Preferinţele celor mici sunt acum mai sofisticate.

Mulţi părinţi îşi mai amintesc: înainte de căderea comunismului, 1 Iunie era o sărbătoare adevărată, pe care copiii o trăiau cu intensitate maximă.

Copiii ieşeau cu părinţii, atunci când era zi liberă, ori mergeau cu şcoala în parcuri. Se organizau întreceri la diverse sporturi, demonstraţii ale cercurilor de carturi, aeromodelism sau dansuri, dar cele mai aşteptate erau de departe mini-campionatele de fotbal între şcoli, care "musteau" de orgolii adunate tot anul şcolar.

„Cip" și brifcor

Mulţi dintre foştii copii îşi mai amintesc cum se bucurau atunci când primeau bomboane "Cip", care se vindeau într-o cutiuţa transparentă, şi pe care le turnai efectiv în gură, printr-o gaură facută cu pixul. Şi se răcoreau cu cele 3 "sucuri" autohtone: "Cico", "Quick-Cola" si "Brifcor" superior calitativ, al carui nume reprezenta de fapt o abreviere, de la "Băutură Răcoritoare Indigenă de Fructe Carbogazoasă de Origine Română".

Ca pe o bucurie a copilăriei şi-o aminteşte şi Pavel Stratan, care spune că unul din cele mai frumoase cadouri primite "care i-a lăsat în suflet o amintire de nedescris, a fost un ac de pescuit, de la un vecin". După cum relatează cântăreţul, cu fetiţa lui deja vedetă Cleopatra, lucrurile stau altfel.

"Ea deja ştie, încă de la vârsta de 2 ani ce înseamnă 1 Iunie, şi ar compara-o cu Crăciunul, ori cu Moş Nicolae. Anul acesta, de Ziua Copilului ea işi doreşte o bicicletă, că «doar merită, a încheiat anul şcolar numai cu note bune!», spune ea. Sigur, Cleopatra nu realizează că merită toate bicicletele din lume, dar nu vreau să exagerez.

image

Consider că o copilărie fericită are acel copil care primeşte orice lucru la timpul lui, şi nu copilul care are tot ce işi doreşte şi pe urmă nu se mai bucură de nimic. Fericirea se adună din lucruri mărunte!", îşi dezvăluie filozofia lui de părinte Pavel Stratan.

Pentru Radu Muntean, unul dintre cei mai valoroşi tineri regizori români din Noul Val, lucrurile sunt puţin altfel. Creator, între altele, de spoturi publicitare pentru mărci care au devenit cunoscute înca din timpul comunismului, precum ciocolata Rom, regizorul spune că a fost prea puţin influenţat de cadourile primite de 1 Iunie.

"La noi în familie nu era un moment cine ştie ce festiv, probabil că ai mei priveau ziua asta ca pe o sarbatoare impusă, rudă cu Ziua Femeii. Primeam un cadou, două, dar nu ceva foarte excentric, nimic comparabil cu Crăciunul sau Paştele, când se spărgea puşculiţa." El însuşi tatăl unui băieţel, Vlad, Radu Muntean se declară preocupat de felul în care generaţia lui îşi tratează astăzi copiii.

"Au aproape tot ce-şi doresc şi nu se mai bucură de jucării ca pe vremuri. Probabil că într-o oarecare măsură acelaşi lucru se întâmpla şi cu noi, e unul din efectele societăţii de consum."

Capriciile tinerei generaţii pentru ziua de 1 Iunie

Matei, 6 ani (Bucureşti), ar dori să primească un film istoric. Dacă se poate, noua peliculă „Prinţul din Persia".

Antonia, 8 ani (Brăneşti), vrea o bicicletă nouă, pentru că cea veche s-a stricat. De 1 Iunie speră să se joace împreună cu prietenii.

Luca, 3 ani şi jumătate, din București, speră ca mămica lui Oana să-i cumpere o maşinuţă pe care să o primească de Ziua Copilului.

Pentru Andrei, 8 ani, preferinţele se împart. "Vreau o minge și o maşinuţă, dar mai mult minge", spune Andrei.


image
image
image
image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite