Laptele şi cornul: unii fac mofturi, alţii le apreciază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Şcoala  Nr. 110 din Capitală spun  că laptele şi cornul  nu le ţin de foame
Elevii de la Şcoala Nr. 110 din Capitală spun că laptele şi cornul nu le ţin de foame

În timp ce unii elevi se bat pe gustările primite de la şcoală şi le duc şi acasă, alţii nici nu se uită la ele sau le folosesc pentru a se „distra“. În fiecare şcoală există discuţii în legătură cu programul „Cornul şi laptele“. Unele se plâng că au primit lapte stricat, altele contestă calitatea cornului.

Elevii înstăriţi preferă snack-urile, cei cu o situaţie materială mai proastă se îngrămădesc la bucate, şi mai duc şi acasă. Unii văd produsele date de Guvern ca pe unica masă, alţii preferă să-şi bată joc de mâncare şi o aruncă sau se bat cu ea prin clasă.

„Unii elevi sunt mofturoşi. Este foarte bun cornul", spune Dumitra Boşneag, directoarea Şcolii Nr.110 din Capitală.

După 1 noiembrie, elevii ar trebui să primească şi un măr în fiecare zi. Din fericire pentru ei şi din păcate pentru conducerile şcolilor, care nu privesc cu entuziasm acest program. Profesorii se tem că elevii, în special cei de la clasele primare, o să aibă probleme în urma alăturării mărului cu laptele.

Conducerea Şcolii nr. 135 din Bucureşti priveşte cu îngrijorare programul „Fructe în şcoli". „Copiii trebuie să spele mărul. O să se îngrămădească toţi la baie. O să se calce pe picioare", arată directoarea Ştefania Călinescu.

În plus, elevii din clasele I-IV primesc cornul şi laptele la ora 9.30. Potrivit hotărârii de guvern care reglementează programul „Fructe în şcoli", elevii vor primi mărul în ultima pauză, adică la ora 10.45. Astfel, copiii riscă să aibă probleme digestive dacă intervalul între cele două gustări nu este mai mare de două-trei ore, potrivit medicilor.

„S-ar putea ca elevii să nu aprecieze şi să se bată cu merele sau să le arunce la gunoi aşa cum fac cu laptele şi cornul. Noi încercăm să le spunem că este păcat să arunci mâncarea şi că există mulţi copii care nu au ce mânca", spune Ştefania Călinescu.

„Mai bine îmbunătăţeau calitatea cornului", adaugă directorul adjunct al Şcolii Nr. 135 din Bucureşti. „Nu-mi place cornul pentru că nu are niciun gust. Nu e dulce, dar măr aş mânca", spune Dana, elevă în clasa I. Alţii mănâncă atât cornul şi laptele, cât şi pacheţelul adus de acasă.

Probleme de depozitare

„Nu cred că or să se împace mărul şi laptele. Copilul nu are răbdare şi o să mănânce şi din măr, şi o să bea şi laptele în acelaşi timp. Copiii sunt sensibili. O să fie complicat, mai ales că acum nici asistentă medicală nu mai avem în şcoală, iar doctoriţa vine o dată pe săptămână", spune Dumitra Boşneag, directoarea Şcolii Nr.110 din Capitală.

Spaţiile de depozitare sunt o altă problemă la care se gândesc şefii şcolilor. „Mergem pe improvizaţii. Laptele şi cornul le depozităm într-o încăpere de doi metri pătraţi. Cornul vine în fiecare zi, laptele, o dată pe săptămână. Dacă o să aducă şi merele o dată pe săptămână, vă daţi seama ce înseamnă 500 de mere la câţi copii avem, ori cinci zile pe săptămână?", adaugă Dumitra Boşneag.

Minimum două ore între măr şi lapte

„La noi, programul a fost mult aşteptat, aici, copiii nu provin din familii foarte înstărite şi, ca atare, încă un supliment nutritiv nu strică nimănui. Vom găsi o modalitate astfel încât mărul să fie mâncat înainte sau după lapte şi corn", arată Tereza Mureşan, directoarea Şcolii Nr. 85 din Bucureşti.

Nutriţioniştii apreciază programul european „Fructe în şcoli", însă spun că alăturarea mărului cu laptele este una nefericită. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, spune că elevii trebuie învăţaţi cum şi când trebuie să mănânce mărul.

Nutriţionistul mai arată că nu contează dacă mărul este din import sau românesc, important este să fie sănătos, nemodificat genetic şi să nu fie consumat cu lapte. „Ideile sunt bune, dar nu trebuie amestecate. Fie să scoată laptele, care oricum se aruncă, ori să dea fructul la două-trei ore. Dacă nu, să construiască toalete în plus. Noi, oricum, am propus iaurt, nu lapte", arată nutriţionistul Nicolae Hâncu.

Bucuria frăţiorilor

Surorile Emilia şi Anamaria Ţimbalariu (10, respectiv 9 ani) sunt eleve în clasa a II-a B la Şcoala Gimnazială „Petru Rareş" din Galaţi şi se dau în vânt după laptele şi cornul pe care le primesc zilnic de la şcoală. Fetele provin dintr-o familie modestă şi numeroasă, în care fiecare leuţ contează, iar un iaurt sau un corn este, de multe ori, un lux.

Deşi mama lor le mai pune din când în când un sandvici în ghiozdane, cele două surori preferă să mănânce doar cornul şi laptele de la şcoală şi să păstreze pentru după-amiază mâncarea de acasă. „La masa de seară ne pică numai bine sandviciul", mărturiseşte AnaMaria.

Emilia spune că nu o dată a dus acasă, celor trei frăţiori mai mici, laptele şi cornul de la şcoală. „Eu, fiind mai mare, iau de multe ori, chiar zilnic, de la colegi, paharele cu lapte şi cornurile pe care ei nu le vor. Când ajung acasă, frăţiorii abia aşteaptă să le dau aceste produse. Familia mea nu prea are bani să cumpere dulciuri şi alte bunătăţi. Mâncăm ce ni se dă de la şcoală. E foarte bun!", spune fetiţa.

De altfel, toţi elevii din clasă se bucură de produsele din cadrul programului guvernamental.

„De la noi rămân foarte puţine pahare cu lapte sau cornuri după cursuri. Doar ale copiilor care lipsesc în ziua respectivă. Oricum, ceea ce rămâne punem pe o masă şi, la finalul orelor, copiii le pot duce acasă", spune învăţătoarea Catia Grosu.

Programul „Fructe în şcoli" pentru anul şcolar 2010-2011 are un buget de 13,4 milioane de euro, iar pentru corn şi lapte Guvernul a alocat anul acesta 448 de milioane de lei.

Produsele expirate bagă elevii în spital

Zece copii din clasele a III-a şi a IV-a de la şcoala din comuna constănţeană Piatra au prezentat, săptămâna trecută, simptome de toxiinfecţie alimentară la scurt timp după ce au mâncat produsele primite în cadrul programului guvernamental „Cornul şi laptele".

Şi acesta nu este un caz singular. În luna mai, 15 copii de la Grupul Şcolar „Ioan Buteanu" din Somcuţa Mare, Maramureş, au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare în urma unei toxiinfecţii alimentare grave. Micuţii au început să prezinte greaţă şi vărsături imediat după ce au consumat laptele pe care l-au primit la şcoală.

Anul trecut, în luna septembrie, 21 de copii de la Şcoala Generală din Tuzla au fost internaţi după ce au avut ameţeli, vărsături, diaree, greţuri, dureri abdominale şi febră. Patru dintre ei erau aproape în stare de inconștienţă, medicii stabilind că este vorba de o toxiinfecţie alimentară.

Elevii s-au simţit rău după ce au consumat produsele distribuite gratuit la şcoală. La începutul lunii, Şcoala Nr. 18 „Spiru Haret" din Bacău a avut „surpriza" de a primi lapte stricat. Conducerea unităţii spune că a mai avut probleme şi cu cornul, iar acum au primit de două ori consecutiv lapte brânzit.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite