La câte cursuri să meargă cel mic
0Cursurile extrașcolare nu trebuie să ocupe tot timpul copiilor, atrag atenţia psihologii. Ana Maria Băciuca (8 ani) din București face patru cursurila Palatul Copiilor.Ea ar vrea să continue cu încă două.
Fetiţa şi-ar dori să meargă la toate cursurile artistice organizate de Palatul Copiilor din Bucureşti. Ea a început să frecventeze orele de dans modern încă de la 3 ani, iar acum nici nu mai ştie câte activităţi mai face.
Ana le-a încercat aproape pe toate: modeling, pictură, dans, engleză. Din toamnă ea va urma cursuri de canto, dar nici teatrul nu îi este indiferent. "Cel mai mult îmi place la modeling şi aş vrea să fac mai multe cursuri pentru că îmi plac foarte mult", arată tânăra.
Vrea să facă mai multe cursuri
Chiar dacă acum îşi dezvoltă partea artistică, Ana Maria este pragmatică şi ştie ce vrea să se facă, în viitor. Ea vrea să devină medic şi pentru asta se "antrenează" în fiecare zi pe calculator cu diferite jocuri tematice.
"Prin aceste cursuri încerc să-i deschid mai multe portiţe pentru ca la maturitate să poată să decidă singură ce va face", explică Ancuţa Băciuca, mama tinerei.
Ana intră în clasa I la toamnă, iar mama ei spune că fetiţa va mai renunţa la unele dintre cursuri doar dacă activităţile suplimentare îi vor afecta performanţele şcolare.
"Ea este oricum foarte ambiţioasă şi vrea să facă multe lucruri, dar dacă orele artistice îi vor afecta rezultatele şcolare va fi nevoită să renunţe la ele, chiar dacă îi va fi greu", arată mama Anei.
Citeşte şi:
Vor meserii prin care să atragă atenţia
Copiii afectaţi de inundaţii, duşi în tabere
Adulţii învaţă cum să fie părinţi
Orele suplimentare: bune, dar cu măsură
Camelia Munteanu, director artistic la Palatul Copiilor din Bucureşti spune la rândul său că aceste cursuri sunt foarte folositoare pentru copii, iar cei mici au ocazia de a învăţa lucruri pe care nu le pot afla de la şcoală. Nu este recomandat însă ca elevii să se implice în prea multe activităţi pentru a putea acorda atenţie şi şcolii.
Specialiştii arată că pentru un copil de 7-11 ani sunt de ajuns una sau două activităţi pe săptămână, una artistică şi eventual una sportivă sau ştiinţifică.
"Trebuie găsit un echilibru între activităţile şcolare, cele suplimentare, cele personale şi cele cu familia pentru a se ajunge la o repartiţie armonioasă în programul zilnic al copilului. Altfel, cei mici pot ajunge să aibă un program deosebit de încărcat care duce la oboseală fizică, suprasolicitare, epuizare, plictiseală, iar rezultatele şcolare pot ajunge în direcţia opusă celei dorite de părinţi. Uneori pot apărea şi probleme de sănătate mentală ca anxietatea sau depresia", subliniază psihopedagogul Mădălina Pistol.