Grădiniţe amendate pentru mâncare expirată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La unele unităţi preșcolare copiii primeau paste făinoase expirate de trei luni
La unele unităţi preșcolare copiii primeau paste făinoase expirate de trei luni

Un control recent a relevat că două din trei grădiniţe nu începlinesc normele legale. Mâncare expirată, autorizaţii lipsă şi mobilier inadecvat - iată ce au găsit controlorii ANPC, după o razie efectuată prin grădiniţele de stat şi private.

După un control amănunţit la unităţile preşcolare, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aflat că peste 300 de grădiniţe nu respectă normele aflate în vigoare. Astfel, controlorii au dat peste 60 de amenzi în valoare de 238.000 de lei şi 245 de avertismente.

Inspectorii au descoperit că micuţii erau serviţi cu carne expirată de şapte zile sau cu paste făinoase care nu mai puteau fi folosite de trei luni. Mai mult, alimentele nu aveau documente de provienenţă sau nu erau depozitate corespunzător.

Bucătăresele nu respectau necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutrivite, mâncărurile erau gătite „după ureche", lipsind reţetele de preparare, iar de avizarea meniului de către un medic nutriţionist uitaseră. Alimentele utilizate ca materie primă nu aveau nicio etichetă, fiind practic imposibil de identificat, iar listele cu meniurile zilnice nu erau afişate.

Probleme existau şi la spaţiile de servit masa: scaune şi mese defecte şi veselă insuficientă. Controlul a depistat grădiniţe care funcţionau fără autorizaţii sanitare şi fără aviz de prevenire şi stingere a incendiilor sau a căror autorizaţie sanitară nu era vizată pe anul acesta.

O încălcare gravă a legislaţiei o reprezintă nerespectarea prevederilor privind numărul maxim de copii admişi într-o grupă (20 de preşcolari conform OMS 1955/1995), abatere constatată la mai toate grădiniţele de stat.

Exmatriculaţi de la grădiniţă

Nereguli au fost depistate şi la contractele încheiate între grădiniţe şi părinţi. Inspectorii au constatat ca unele instituţii solicitau plata în avans a taxei de şcolarizare, pentru întârziere fiind percepute penalităţi de 0,1% şi chiar exmatricularea copilului. În alte contracte nu erau precizate serviciile incluse pentru programul scurt şi pentru cel prelungit. Niciun document nu preciza suma stabilită pentru hrana copiilor.

La o grădiniţă din Galaţi, amplasată la parterul unui bloc, organele de control au aflat că accesul copiilor de la sala de clasă către sala de mese se făcea prin holul comun al clădirii. În judeţele Sibiu, Galaţi, Vaslui s-au constatat grădiniţe cu spaţii de cazare subdimensionate.

Cu alte cuvinte, copiii pur şi simplu nu beneficiau de aer: legislaţia europeană, adoptată şi de România este minimum 8 metri cubi pentru fiecare copil, iar la grădiniţele vizitate de ANPC, acest standard era încălcat de departe.  La alte unităţi preşcolare nu existau paturi suficiente pentru toţi copiii.

WC-uri turceşti pentru preşcolari

O grădiniţă din judeţul Constanţa avea mobilier neadecvat categoriei de vârstă. Scaunele nu aveau dimensiuni potrivite copiilor mici, iar mesele erau mai înalte decât maximum admis, de  60 de cm.

Unele grupuri sanitare aveau faianţa desprinsă de pe pereţi, nu aveau apă caldă sau toaletele erau defecte. Mai mult, la una dintre instituţii, inspectorii au aflat că preşcolarii erau nevoiţi să folosească wc-uri turceşti, pentru adulţi. 

87.000 de lei au fost amenzile totale date de inspectorii ANPC în grădiniţele din Bucureşti, unde au fost găsite cele mai multe nereguli.

730 de kilograme de alimente au fost găsite cu nereguli, din care peste 100 de kilograme au fost oprite definitiv de la utilizare.

307 de grădiniţe din cele 482 controlate de ANPC au prezentat nereguli privind modul de asigurare a calităţii serviciilor sau a hranei pentru copii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite