Finanţişti la 9 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii Şcolii „Sf. Andrei“ din Capitală au făcut bugete pentru familiile și clasele lor, ca nişte adevăraţi guvernanţi. Micuţii de la clasa a II-a au cerut o sală de sport, iar cei de la a III-a au calculat necesarulde bani pentru aparatură şi rechizite.

O singură oră au avut la dispoziţie copiii Şcolii Generale nr. 172 „Sf. Andrei" pentru a limpezi finanţele claselor lor, în ziua de marţi, 20 aprilie. În cele 60 de minute ei au făcut liste cu ce le lipseşte la ore, au scris cereri de finanţare pe care le-au trimis mai-marilor ţării, au desenat proiecte de investiţii şi au întocmit bugete pentru familiile lor şi pentru şcoală.

Aşa au înţeles ei să răspundă la provocarea organizaţiei „Salvaţi Copiii", care le-a propus, în cadrul evenimentului „Lecţia pentru toţi", un subiect aparent greu digerabil: „finanţarea învăţământului". Numai că cei mici nu s-au speriat de greutatea discuţiilor şi au ajuns destul de uşor la concluzii concrete.

„Vrem o sală de sport"

La clasa a II-a B, Mihai Dumitriu a dat tonul dezbaterii: „Avem nevoie de educaţie pentru ca atunci când vom fi mari să ne putem lua un serviciu mai bun". Odată stabilit de ce sunt necesari banii pentru şcoală, au început să curgă solicitările de cheltuieli, printre ele şi „un parchet nou la clasă". Daria Oprea ar fi vrut „nişte filme şi cărţi istorice despre vasul Titanic şi zeii din Olimp". Tot Mihai a decis şi care e investiţia numărul 1:

„Ne lipseşte o sală de sport", pentru că elevii şcolii fac educaţie fizică „în balon", o prelată întinsă peste terenurile de sport. Micuţii au scris şi un soi de cereri de finanţare, adresate cui au crezut ei că trebuie. Copiii de la clasa „Step by step" a III-a A au fost cei mai concreţi.

Ei au gândit  planuri de investiţii mari, unde au trecut sala de sport, parcul, bazinul de înot şi o sală de muzică. Pentru aceasta din urmă, Diana Grigore, 9 ani, a desenat şi un fel de proiect, iar colegul ei, Andrei Sebe, a schiţat o caricatură în care se vede cum mâna Guvernului strecoară în Şcoala nr. 172, imaginată ca o puşculiţă, un cec de 10.000 de euro.

984 de lei, buget de elev

Andrei, de altfel, a conceput şi o „listă cu lucruri necesare unui nou an şcolar", iar la sfârşit a adunat totul: 984 de lei. În plus, toţi elevii au conceput şi un necesar pentru sala de curs, în care au enumerat o imprimantă color, un microscop şi materiale pentru laboratorul de biologie, cum ar fi eprubetele şi spirtiera.

Campania „Lecţia pentru toţi" a cuprins 60.000 de elevi din peste 350 de şcoli din România care au participat simultan la aceeaşi oră de educaţie. Românii s-au alăturat celor 15 milioane de copii din peste 100 de ţări, în încercarea de a doborî recordul mondial pentru cea mai mare lecţie din lume. Rezultatul provocării va fi cunoscut la jumătatea lunii mai.

Lista lui Andrei

lipici (5 lei),

creioane (10 lei)

„foi care ne amintesc anumite lucruri" (14 lei)

uniformă (100 de lei)

pantofi (38 de lei)

echipament de sport (250 de lei)

jocuri didactice (20 de lei)

hartă (80 de lei)

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite