Elevii români cuceresc Sanremo pe note muzicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii care au reprezentat România la Festivalul de la Sanremo Junior (Italia) s-au întors încărcaţi cu premii. Muzica celor mici a încântat juriul, care le-a acordat cel mai important trofeu – „Delfinul de Argint“. Ştefan Atîrgoviţoae, Alexia Urtoi şi Diana Vartolomei din Iaşi au obţinut marele premiu, premiul I şi premiul III la cel mai mare festival de muzică.

La doar 10 ani, Ştefan Atîrgoviţoae a reuşit să impresioneze juriul de la festivalul Sanremo. Băiatul a obţinut premiul I, dar şi „Delfinul de Argint", cea mai mare distincţie care se acordă la această competiţie.

Ştefan Cristian Atîrgoviţoae este elev în clasa a IV-a la Colegiul de Artă „Octav Băncilă" din Iaşi şi a câştigat marele premiu cu piesa „În paşi de step", semnată de compozitorul Jolt Kerestely. „Am avut ceva emoţii, dar am muncit foarte mult şi am reuşit să câştig. Sunt foarte bucuros pentru acest premiu", a declarat micul solist. Deşi provine dintr-o familie modestă, cu nouă membri şi cu venituri financiare insuficiente pentru a-i acoperi lecţiile de canto şi participarea la competiţiile de gen, Ştefan face eforturi pentru a-şi urma visul. Băiatul cântă de la vârsta de 5 ani şi jumătate şi de patru ani este membru al trupei de dans „The Sky".

Au ocupat tot podiumul

Ştefan Atîrgoviţoae şi Alexia Urtoi au obţinut premiul I la Festivalul de la Sanremo



Şi buzoianca Adina Răducan, în vârstă de 12 ani, a fost răsplătită pentru prestaţia sa pe scena celebrului festival de muzică uşoară. Ea s-a clasat pe locul al doilea cu melodia „I am Changing", interpretată de cântăreaţa Jennifer Hudson. Adina, care a început să cânte de mică, când încă nu împlinise 4 ani, a susţinut câteva recitaluri împreună cu Horia Brenciu.

Alte două românce, ambele din Iaşi, au câştigat premii la Sanremo Junior: ¬Alexia Urtoi, elevă în clasa a II-a, a luat premiul I la categoria sa de vârstă, iar Diana Vartolomei, elevă în clasa a IX-a, a obţinut premiul trei pentru piesa „Perdere l'amore". „Ceea ce au făcut aceşti trei copii acolo a întrecut orice gând al nostru. Sunt foarte mândră de ei că au reuşit să se ţină atât de tare într-o competiţie atât de grea", a spus Anca Apetroaiei, profesoara elevilor.

„S-a demonstrat încă o dată că avem nişte copii deosebiţi care aduc cinste judeţului Iaşi şi României. Ne gândim chiar ca pe viitor să organizăm spectacole cu Filarmonica sau cu orchestra Colegiului «Octav Băncilă» din Iaşi", spune Constantin Şerban, directorul Palatului Copiilor din Iaşi.

La categoria orchestra, micii violonişti tulceni au făcut senzaţie la Sanremo. Violoniştii de la Orchestra Estudiantina a Liceului de Artă au acompaniat corul de copii Armonia din Năvodari şi au reuşit să primească premiul I şi marele trofeu al concursului, Delfinul de Argint.

Au plâns de bucurie

Au muncit mult pentru această competiţie. Elevii au stat ore întregi la repetiţii, până târziu: „La ora 18.00 terminau orele şi apoi urmau repetiţiile. Au exersat extrem de mult. Am reptat până în ziua concursului", povesteşte Maria Lupu, profesoara lor. „Erau şi obosiţi, şi emoţionaţi, iar după ce au cântat i-am văzut pe toţi că plângeau. Nu am îneţeles de ce, m-am dus la ei să văd de ce plâng, dar mi-au zis că sunt lacrimi de bucurie. Publicul a fost extrem de receptiv. A aplaudat îndelung, iar juriul s-a ridicat în picioare să aplaude", a mai spus Maria Lupu.

Elevii au prezentat la Sanremo o piesă compusă de un tânăr compozitor din Medgidia, George Bijacu, „An angel in the night". Iniţial, la pian ar fi trebuit să fie George, dar în ultimele zile au fost anunţaţi că nu pot fi primiţi adulţi în competiţie.

„Repede am făcut schimbarea, iar la pian a venit Dănuţ Ion Preda, elev în clasa a VIII-a, care nu a avut nici măcar partitură! În scurt timp băiatul s-a adaptat unor cerinţe extrem de severe, iar eu personal îl felicit în mod public pentru această reuşită", mai adaugă profesoara lor.

"Am avut ceva emoţii, dar am muncit foarte mult şi am reuşit să câştig. Sunt foarte bucuros pentru acest premiu."
Ştefan Atîrgoviţoae
elev

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite