Educatoarea de coşmar a fost dată afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O educatoare de la Grădiniţa nr. 111 a fost concediată pentru că înjura copii de 3-4 ani, nu îi lăsa să meargă la toaletă, îi altoia cu rigla, îi trăgea de păr şi îi punea să se bată între ei. Ioana Dragomirescu, de 63 de ani, a fost dată afară după ce părinţii au înregistrat discuţiile ei cu copiii la clasă şi au sesizat conducerea grădiniţei.

„Boule, vaco, blegule, vă căsăpesc, scot dracii din voi, vă dau cu capul de pereţi, vă scot eu sarmalele din gură, moldoveancă împuţită" - acestea sunt cuvintele şi expresiile cu care, potrivit înregistrărilor părinţilor, Ioana Dragomirescu se adresa copiilor de la grupa mică, pe care i-a cunoscut în septembrie anul trecut. Educatoarea se pensionase - după ce a condus o altă grădiniţă din acelaşi cartier, nr. 57 „Hillary Clinton" - şi a primit un post prin concurs anul trecut, la Grădiniţa nr. 111.

Pe cei mici îi  forţa să bea ceaiul fierbinte, nu îi lăsa să meargă la toaletă în timpul activităţilor, deşi au doar 3-4 ani, şi îi ameninţa că dacă povestesc părinţilor, îi va trimite în altă grupă, alături de „copii proşti".

„Dacă cereau la baie, nu îi lăsa, îi lăsa să facă pe ei, apoi nu chema pe nimeni să-i şteargă. Erau speriaţi, îi ameninţa să nu vorbească, le spunea «vă duc dincolo în altă grupă, unde sunt copii proşti». Copiii au ajuns să-şi bată părinţii, cea mică îi zicea mamei «tuto», repeta cuvintele ei. Îi punea să se bată între ei: «Aşa, trage-i una, trage-l de păr!», îi bătea cu rigla", spune Leonard, tatăl unei fetiţe de 4 ani.

Cu uşile închise

Magdalena Stoian, preşedinte al comitetului de părinţi, spune că după ce înregistrările au ajuns la directoare, educatoarea şi-a dat demisia, iar apoi a revenit asupra deciziei. Scrisoarea în care descria comportamentul violent al educatoarei a ajuns pe masa inspectoratului, Guvernului şi a unor parlamentari. „Îi încuraja la bătaie. Este o persoană la 60 şi ceva de ani care are pensie şi îşi poate duce în continuare viaţa mai departe făra a face rău copiilor. E de-a dreptul imposibil ca o astfel de situaţie să nu fie cunoscută celorlalte cadre didactice, asistenţilor medicali." În cele două săptămâni scurse de la ieşirea la iveală a abuzurilor, majoritatea părinţilor şi-au mutat copiii la alte grupe. Ioana Dragomirescu a declarat că este nevinovată şi a continuat să intre la ore, în ultima săptămână, cu cei nouă copiii, pe care părinţii nu i-au retras.

Cum au trecut neobservate abuzurile din septembrie anul trecut până în  februarie? Leonard spune că acasă a observat că fetiţa devine agresivă, iar soţia lui i-a prezentat bănuiala directoarei. „A fost soţia la directoare, dar nimănui nu-i venea să creadă. Când intrau în clasă, toată lumea desena, nu scotea nimeni niciun sunet şi după începea să ţipe la ei". Directoarea Grădiniţei nr. 111, Alexandrina Neagu, spune că atitudinea profesoarei la clasă nu era cunoscută şi, ca atare, nu a putut preveni situaţia. Grădiniţa a demarat o anchetă internă la care au participat colegele educatoarei, iar vinerea trecută au hotărât cu unanimitate de voturi să-i desfacă contractul de muncă. „Are, conform legii, 15 zile să conteste decizia, poate face asta la Colegiul de Disciplină a Inspectoratului Şcolar. Au mai rămas nouă copii în grupa respectivă fiindcă a venit în toate zilele acestea, ea nu se consideră vinovată. Şi sperăm să primim de la inspectorat pe cineva nou", a declarat Neagu.

Întrebată dacă problemele pe care le făcea copiilor nu ar fi putut fi observate de psihologul grădiniţei, directoarea Neagu a spus că „psihologul intră la clasă doar dacă i se cere, dacă sunt copii cu probleme şi oricum cu acordul părinţilor, iar la grupa ei nu era cazul". Alexandrina Neagu susţine că părinţii nu au informat-o de bănuieli: „Normal ar fi fost ca părinţii să spună şi dinainte de a înregistra că este o problemă, poate aş fi reuşit să evităm".

Psihologul poate monitoriza orele

Aida Ivan, psiholog şcolar la şcolile nr. 85 şi 26 şi la Grădiniţa 257, spune că psihologul sau consilierul şcolar are dreptul de a intra la orele de curs. „Poate este vorba despre o regulă internă în grădiniţa respectivă, poate că directorul sau educatorul respectiv nu permite consilierului să asiste la ore. Ce nu ai voie să faci este să lucrezi separat cu copilul, ca psiholog, fără acordul părinţilor. Cea mai bună metodă este ca la ore, uşa să fie deschisă pentru a observa relaţia dintre educator şi copii, fiindcă altfel psihologul este în instituţie degeaba."

Cât de afectaţi sunt copiii după ce aproape şase luni au fost abuzaţi de către educatoare? Aida Ivan spune că, în acest caz, putem vorbi despre traumă: „La trei ani abia se formează deprinderile, caracterul, în plus copiii aproape stau mai mult la grădiniţă decât acasă, se poate instala trauma. Este prea puţin spus să spunem că nu e normal." Psihologul spune  că atitudinea Ioanei Dragomirescu ar putea fi motivată de efectul pensionării. „Sunt mai multe variante: ne putem gândi şi la faptul că a fost aşa tot timpul, însă unele persoane care au fost în funcţii de conducere, după ce nu mai sunt, ele rămân în sinea lor tot doamne directoare, au nevoie de subalterni şi cum nu-i mai avea i-a făcut pe copii subalterni. Pe de altă parte, ne putem gândi şi la dezechilibre psihice, la tulburări sau poate a trecut prin vreo traumă. Sunt doar supoziţii", recunoaşte Ivan.

Cristian Alexandrescu, inspector şcolar general al Capitalei, se abţine la comentarii pe acest caz, până când nu-i este prezentat oficial raportul comisiei de cercetare. „Din punctul meu de vedere, doamna educatoare are şanse foarte slabe să mai practice în învăţământ. Nu pot avea nicio părere, nicio concluzie, până nu văd raportul acestei anchete administrative. Am avut deja o reacţie, ca autoritate: s-a demarat o anchetă administrativă de către ISMB şi grădiniţă. Am ascultat înregistrarea, dar nu pot să comentez." Psihologul şcolar Aida Ivan crede că astfel de cazuri ar putea fi prevenite dacă ar exista mai mulţi psihologi sau consilieri şcolari, care să fie lăsaţi să-şi facă treaba: „Este inadmisibil să ai între 800 şi 1.000 de copii. Este imposibil să cunoşti copiii. Medicina muncii ar trebui să.şi facă treaba, adică testele psihologică să fie făcute pe bune".

Din nou în sistem

Educatoarea Ioana Dragomirescu (63 de ani) a câştigat postul de la Grădiniţa nr. 111 din cartierul Drumul Taberei în septembrie, potrivit directoarei Neagu. Înainte de a intra la pensie, ea a fost directoarea Grădiniţei  nr. 57„Hillary Clinton". 

"Psihologul intră la clasă doar dacă i se cere, dacă sunt copii cu probleme şi oricum cu acordul părinţilor, iar la grupa ei nu era cazul."
Alexandrina Neagu  director

"Îi punea să se bată între ei: «Aşa, trage-i una, trage-l de păr!», îi bătea cu rigla."
Leonard părinte

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite