De ce e bine să învăţăm germana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intelectuali, artişti, sportivi şi oameni de afaceri s-au implicat într-o campanie de promovare a limbii germane. Oficiali germani şi notabilităţi autohtone au dezbătut importanţa cunoaşterii limbii germane prin prisma oportunităţilor pe care le oferă.

În România există 17.000 de firme cu investitori germani şi toate au nevoie de specialişti care cunosc limba lui Goethe, Schiller, a formaţiei Tokio Hotel, a Hertei Müller şi a lui Einstein. Totuşi, germana este devansată de limba engleză, mult mai răspândită şi mai simpatică tinerilor.

O destinaţie de studiu de top

De ce ar mai fi nevoie ca studenţii, cadrele didactice şi cercetătorii să înveţe limba germană, când engleza a devenit o „lingua franca" a ştiinţei? Răspunsul se impune de la sine, crede Katja Lasch, directoarea Serviciului German pentru Schimburi Academice (DAAD). „Limba germană favorizează o deschidere largă spre Germania ca spaţiu economic şi al ştiinţei. Ea oferă studenţilor şi cercetătorilor numeroase oportunităţi pentru o carieră internaţională. Absolvenţii care vorbesc limba germană au acces la instituţiile de învăţământ superior şi astfel la peste 12.000 de programe de licenţă şi de master. Germania este o destinaţie de studiu de top pentru studenţii străini", explică Lasch. În România, limba germană se învaţă preponderent la vârstă adultă, iar acesta este un minus, în opinia directoarei Institutului Goethe, Beate Köhler.

„În ultimii cinci ani am pierdut 50% din numărul elevilor care învaţă germana ca primă limbă, iar în ce priveşte a doua limbă, cifrele stagnează", precizează Köhler. Ca motiv, directoarea invocă atât rivalitatea cu limba engleză, cât şi probleme de tip instituţional, precum faptul că nu există catedre pentru profesori, iar posibilităţile de investiţii pentru a introduce germana în şcolile în care nu se face sunt reduse. „Mulţi părinţi ne mărturisesc că şi‑ar trimite copiii la grădiniţe şi şcoli unde se învaţă limba germană, însă lipsesc ofertele. Noi, cei de la Institutul Goethe, ne dorim prin această campanie ca oferta să se conformeze cererii."

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, le-a explicat celor prezenţi la eveniment că această campanie de promovare a limbii germane vine într-un moment cât se poate de propice, pe fondul schimbărilor din educaţie. „Sistemul educaţional românesc păşeşte pe noi drumuri şi ar fi bine să promovăm a doua limbă străină, fără să obligăm totuşi pe nimeni s-o înveţe", precizează Von Mettenheim.

În acest moment, Institutul Goethe are circa 500 de elevi cărora le predă limba germană, iar anul trecut au avut loc 200 de testări la nivel naţional, ceea ce dovedeşte un oarecare interes din partea românilor pentru această limbă.

Campanie susţinută de vedete autohtone

Campania face parte dintr-un amplu proiect derulat în mai multe state europene şi este finanţat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania. Campania din România cuprinde mărturii ale unor reprezentanţi de marcă ai societăţii noastre, cunoscători ai limbii germane, imortalizaţi de fotograful Oltin Dogaru într-o serie de portrete ce fac obiectul unei expoziţii itinerante.Campania „Germana - limba marilor idei" îşi propune să demonteze prejudecăţile privind dificultatea de a studia şi-a învăţa limba germană, arătând, totodată, că efortul celor care o învaţă este răsplătit prin numeroasele oportunităţi academice şi lucrative pe care le oferă. DAAD acordă anual o serie întreagă de burse de diferite categorii. Oferta pentru anul universitar 2011 - 2012 va fi publicată în luna aprilie.

"Ar fi bine să promovăm a doua limbă străină, fără să obligăm totuşi pe nimeni s-o înveţe."
Andreas von Mettenheim ambasadorul Germaniei

Cinci paşi către un loc de studiu în Germania

image

Berlinul, gata să-i întâmpine pe studenţii români Foto: Shutterstock

1. Drumul către începerea studiului la o facultate din Germania începe cu alegerea domeniului de studiu. În primul rând, alegeţi unul sau mai multe programe de studiu. Mai ales acolo unde numărul de locuri e limitat, este indicat să optaţi pentru mai multe facultăţi în acelaşi timp. Dacă încă nu v-aţi hotărât pentru un program de studiu, puteţi consulta bazele de date: www.study-in.de/en/ sau www.higher-education-compass.de, pentru a vedea oferta completă de studii acreditate din Germania.

2. Obţineţi informaţiile necesare pentru alcătuirea dosarului de admitere. Pentru anumite programe de studiu (momentan medicină, stomatologie, farmacie, medicină veterinară) există locuri de studiu limitate la nivel naţional. Acestea sunt distribuite printr-un sistem centralizat. Dacă doriţi să urmaţi un astfel de program, trebuie să vă informaţi şi să aplicaţi prin intermediul portalului „Hochschulstart". Pentru toate celelalte discipline obţineţi informaţii direct la Birourile pentru Studenţi Străini, „Akade-misches Auslandsamt" sau „International Office", din cadrul instituţiilor de învăţământ superior în cauză.

3. Trimiteţi dosarul la destinaţia corectă: la centrul de servicii „uni-assist", la  „Hochschulstart" sau direct la instituţia de învăţământ superior.

4. În cazul unei aplicaţii reuşite veţi primi acceptul de studiu. Acesta conţine şi termenul până la care trebuie să vă înscrieţi la facultatea din Germania, adică să vă „înmatriculaţi".

5. Ultimul pas este obţinerea permisului de şedere, pentru care trebuie să faceţi dovada că dispuneţi de mijloacele financiare necesare pentru viaţa în Germania pe durata studiului.

Concurs

Simpatizanţii campaniei se pot înscrie într-un concurs ce are ca premiu un curs de limbă germană pentru începători organizat de Institutul Goethe. Pentru aceasta trebuie să vă fotografiaţi alături de fotografia preferată din expoziţie şi s-o trimiteţi la adresa bildkampagne@buka.auswaertiges-amt.de.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite