Dascăli care îşi terorizează elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mădălina Dumitrescu plânge în braţele mamei sale pentru că îi este teamă să intre la cursuri
Mădălina Dumitrescu plânge în braţele mamei sale pentru că îi este teamă să intre la cursuri

Mădălina Dumitrescu, elevă în clasa a IV-în satul sucevean Bădăuţi, nu mai vrea să meargă la şcoală din cauza învăţătoarei. „Doamna“ Daria Păsăilă a fugit pe uşa din dos când părinţii revoltaţi au mers în grup la şcoală să-i ceară socoteală.

Părinţii elevilor de clasa a IV-a de la şcoala din satul sucevean Bădăuţi refuză să-şi mai lase copiii la ore din cauza învăţătoarei. 12 copii, cu vârste de 9 şi 10 ani, o acuză pe „doamna", învăţătoarea lor, Daria Păsăilă, că îi bate cu sălbăticie.

Sătenii spun că odraslele nu mai pot dormi noaptea, plâng din orice şi că sunt nevoiţi să-i trimită la psiholog.

Copii jigniţi în fiecare zi

Fetiţele au povestit că sunt insultate în fiecare zi, dar şi că învăţătoarea Daria Păsăilă le-a pălmuit şi le-a tras de păr. „Fata mea nu mai poate de frică. Învăţătoarea a bătut-o în repetate rânduri. I-a dat cu palmele peste faţă şi a tras-o de cap. Fetei îi este teamă să meargă la şcoală.

Învăţătoarea i-a scos pe copii afară la minus 10 grade, iarna trecută, şi i-a trimis singuri acasă printre maşini. Mădălina plânge când vede că trebuie s-o aducem la şcoală. Acum face terapie, la psiholog", a declarat Mariana Dumitrescu, mama elevei. Fetiţa povesteşte la rândul ei cum îi tratează „doamna" la ore.

„Pe mine m-a făcut «vacă» şi «proastă», când n-am ştiut să‑i spun lecţia. Nu ne dă pauze, nu putem mânca şi nici merge la toaletă. Îmi este frică de ea", a spus Mădălina Dumitrescu.  Şi alţi părinţi confirmă acuzaţiile aduse învăţătoarei. „I-a legat de gât copilului o pancardă pe care stătea scris «Sunt un prost. Nu ştiu să citesc. Cine face ca mine, ca mine să primească!» şi l-a pus să se plimbe prin şcoală să râdă copii de el", a relatat revoltată mama unui elev.

Nu este pentru prima dată când părinţii copiilor din Bădăuţi reclamă conducerii şcolii comportamentul agresiv al învăţătoarei. Anul trecut au reuşit chiar să o determine pe directoare să o transfere pe Daria Păsăilă la altă unitate de învăţământ din judeţ. „A venit o doamnă mai tânără care nu i-a bătut niciodată. Dacă erau obraznici le dădea buline colorate", a adăugat unul dintre părinţi.

A fugit pe uşa din dos

Daria Păsăilă s-a întors însă în Bădăuţi şi a continuat să‑şi „educe" elevii aşa cum ştia ea. Când sătenii revoltaţi s‑au adunat în curtea şcolii să ceară socoteală, învăţătoarea a dispărut pe uşa din spatele clădirii. Oamenii sunt decişi să nu-şi mai lase copii la ore până când cadrul didactic nu va fi demis sau transferat la altă şcoală.

„Nu ştiam de toate aceste detalii. Dar acum, pentru că situaţie a degenerat, eu, ca director, pot să-i cer un aviz de la psihiatru. N-o primesc la ore până nu aduce certificat de la psihiatru că este aptă să predea", a declarat Liliana Brehle, directorul şcolii. Reporterii „Adevărul" au încercat să obţină poziţia învăţătoarei acuzate, dar aceasta a refuzat să răspundă.

Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că, în primă fază, problema poate fi tranşată doar la nivel local. „Doamna învăţătoare este titulară la unitatea respectivă şi, dacă obţine un astfel de certificat cu siguranţă, va funcţiona acolo", a spus Petru Carcalete, şeful IŞJ Suceava. Până una-alta, copiii s-au întors la ore, cu un alt învăţător din cadrul unităţii de învăţământ.

Ministerul nu comentează

Ministerul Educaţiei preferă să nu comenteze situaţia din şcoala suceveană. Neoficial, responsabilii din minister spun că nu pot face nimic împotriva acestui gen de profesori, pentru că legea nu le permite. Potrivit Statutului Cadrului Didactic, învăţătoarea care-şi terorizează elevii poate fi pedepsită numai de conducerea şcolii şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean, după finalizarea anchetei în curs.

"M-a făcut «proastă» când n-am ştiut să-i spun lecţia. Nu ne dă pauze, nu putem merge la toaletă.Mi-e frică de ea."
Mădălina Dumitrescu
elevă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite