Cum să ai succes în prima zi de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt doar trei săptămâni până la experienţa care poate marca definitiv modul în care copiii vor privi educaţia Prima zi de şcoală din viaţa celui mic se apropie vertiginos, iar pentru părinţi şi viitorii elevi încep pregătirile.

Mulţi părinţi sunt mai emoţionaţi decît copiii lor, atunci când încep să se pregătească pentru clasa I. Dincolo de inevitabilele cumpărături - uniforma, rechizitele - cele mai importante sunt discuţiile dintre părinţi şi copii pe tema şcolii. Cu toţii trebuie să ştie că experienţa primei zile în clasă poate fi plăcută, dacă sunt respectate câteva reguli.

Creaţi aşteptări pozitive şi explicaţi

Adina Tulbure este învăţătoare la Constanţa, dar şi mămica unei fetiţe care intră la şcoală în această toamnă. Ea spune că mulţi părinţi nu fac decât să adauge la stresul noutăţii absolute pe care îl reprezintă începutul şcolii, creându-le celor mici aşteptări negative şi frici inutile.

„Pentru copil este oricum foarte dificil: este pentru prima dată într-un loc nou, cu copii necunoscuţi, cu un adult pe care de asemenea nu îl cunoaşte - învăţătorul. De aceea, e important ca cel mic să ştie dinainte ce urmează să se întâmple. Explicaţi pe îndelete, de mai multe ori, cu mai mult timp înainte. Spuneţi-le că e un loc unde vor învăţa multe lucruri noi, că se vor juca cu copii de vârsta lor, acordaţi autoritate învăţătoarei. Copilul trebuie să ştie că îi poate spune acesteia orice problemă ar avea".

Faceţi din şcoală un premiu, nu o pedeapsă

Adina Tulbure are un sfat şi pentru părinţii care îşi doresc ca cei mici să înveţe bine. „Nu are rost să le spuneţi că acolo ar putea mânca bătaie de la alţi copii, ori să îi ameninţaţi:«Lasă, că o să vezi tu când o să ajungi la şcoală!»

E mult mai constructiv să le spuneţi copiilor că şcoala e un loc frumos, unde vor învăţa să îşi citească singuri poveştile", afirmă Adina Tulbure.

Cât de pregătit trebuie să fie copilul de clasa I

În mai toate marile oraşe, grădiniţele de stat organizează grupe pregătitoare. Acestea sunt extrem de utile, spune învăţătoarea Adina Tulbure, potrivit căreia dascălii au anumite aşteptări în ceea ce priveşte nivelul de pregătire al copiilor.

Este bine, dar nu este obligatoriu ca elevii să recunoască literele şi cifrele. Ei trebuie în schimb să ştie să povestească, să numere de la 0 la 20, să spună mici poezii. Dar poate cel mai important este ca cei mici să aibă capacitatea de a se autoservi, adică să poată să se îmbrace singuri, să mănânce singuri, să bea apă. La fel de important este ca cel mic să fie capabil să comunice, să spună dacă are o problemă, mai precizează Adina Tulbure.

"E mult mai constructiv să le spuneţi copiilor că şcoala e un loc frumos, unde vor învăţa să îşi citească singuri poveştile."
Adina Tulbure
învăţătoare

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite