Cum aranjaţi camera pentru micul elev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Designerii recomandă camere luminoase şi în culori calde, în care copiii să se poată concentra la teme, dar să se şi poată odihni. Modul în care este decorată camera unui elev îi poate stimula sau, dimpotrivă, îi poate diminua performanţele şcolare.

Alexia are 9 ani şi iubeşte culorile, aşa că mama ei i-a decorat camera în tonuri vesele, din care nu lipsesc personajele de poveste. „Dacă ar sta o zi întreagă în cameră nu s-ar plictisi, are totul pentru şcoală, dar şi pentru joacă", spune mama fetiţei, Mihaela Radu. Alexia trece în clasa a III-a, este la vârsta la care jucăriile rămân la loc de cinste, alături de cărţi şi caiete. Aşa că mama ei a avut grijă să aibă o cameră aranjată simplu, „cu totul la îndemână": pat, birou, noptieră, şifonier, etajeră pentru cărţi şi jucării.


Biroul, un element esenţial în mobilierul şcolarului, este foarte confortabil, ales special ca să ofere o poziţie bună pentru scris şi învăţat, iar scaunul este reglabil. „Ştiu că tonurile închise iau din spaţiul camerei, aşa că i-am lăsat pereţii albi, decoraţi cu tablouri vesele. În plus, Alexia are personajele preferate aproape: Tinker Bell, Tweety şi Hannah Montana", povesteşte Mihaela Radu.

Alexia e foarte încântată de camera ei şi spune că acolo are şi „joacă, şi şcoală". „Am camera împărţită în două: când mă joc, stau cu spatele la şcoală! Când învăţ, stau cu spatele la joacă!", spune fetiţa.

Specialiştii recomandă: fără tentaţii!

Camera Alexiei este foarte aproape de ceea ce recomandă designerii specializaţi în spaţii pentru copii. Un astfel de specialist, Cristina Darie, explică: „camera copilului trebuie amenajată astfel încât centrul ei să rămână cât mai degajat şi liber. Lumina naturală ar trebui să bată din stânga, iar în spaţiul de lucru trebuie să mai existe o sursă de lumină, de tipul unei veioze. Un alt element important la biroul unui copil este scaunul, care trebuie să fie ergonomic şi să asigure o postură cât mai dreaptă". Cristina Darie atrage atenţia că este bine să se evite, pe cât posibil, amplasarea „tentaţiilor" în jurul elevului: jocuri, jucării, postere, orice ar putea să-i distragă atenţia. În ceea ce priveşte personalizarea camerei cu eroii preferaţi, este bine să nu se facă excese, altfel, camera poate deveni obositoare.

Spaţiu de recreere

Psihologul Mihaela Oancea spune că părinţii trebuie să amenajeze pentru copii un „spaţiu personal", care dezvoltă simţul proprietăţii. Mihaela Oancea mai spune că o cameră amenajată după ideile copilului poate deveni spaţiul ideal unde acesta îşi poate invita prietenii şi colegii de la şcoală.

Psihologul încurajează părinţii să-şi lase copiii să‑şi expună lucrările personale, realizate la şcoală, pentru că astfel creşte încrederea în propriile aptitudini. „În loc de afişe şi postere recomand creaţiile personale, fotografii de familie, din tabere sau, de exemplu, o hartă pe care elevul să marcheze locurile preferate, despre care a învăţat la şcoală, poate. Astfel se dezvoltă şi imaginaţia, şi creativitatea", spune Mihaela Oancea.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite