Criza dă lovituri dure și copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele generate de criză îi împing pe unii părinţi să-și neglijeze copiii ori să se poarte urât. Divorţul, lipsa banilor sau refugierea în alcool sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă adulţii în ultimul timp. Mulţi ajung apoi să îşi verse năduful pe propriii copii.

Criza economică, lipsa banilor şi perspectiva şomajului pun la grea încercare sute de familii de români. Încercând să îşi câştige traiul, mulţi se angajează într-o a doua sau chiar a treia slujbă, ceea ce le le reduce dramatic timpul petrecut alături de copii.

Concedierea tatălui  = tentativă de sinucidere

În urmă cu câteva zile, un copil de 11 ani din Poşta Câlnău, judeţul Buzău,  a dispărut de acasă, lăsând în urmă doar un bilet prin care anunţa că se va omorî. Băiatul a avut parte de o copilărie dificilă. El fusese abandonat de părinţii naturali, fiind înfiat în urmă cu cinci ani de către Vasilica şi Mihai Cazan.

Părinţii adoptivi spun că i-au oferit băiatului o viaţă fericită, până când tatăl a fost concediat, veniturile familiei au scăzut considerabil. Mama a fost nevoită să muncească mai mult şi petrecea mai puţin timp cu el. Copilul a fost găsit la câteva ore de la plecare şi a fost consiliat de către un psiholog, căruia i-a mărturisit  că o vrea mai mult pe mama sa alături şi că nu mai suportă să râdă colegii de el pentru că sunt săraci. 

Fără bani e greu să-ţi mulţumeşti copilul

Greutăţile crizei apasă simţitor pe umerii adulţilor care nu mai ştiu ce să facă pentru a putea pune pe masă hrana zilnică. „Ne descurcăm greu cu banii de câteva luni şi pot să spun că nu mai fac toate poftele copilului meu. Îi cumpăr cele necesare", spune Ioana Dodan (39 ani), din Buzău. „Simt că acest lucru îl afectează, dar nu am ce face", adaugă mama.

Copiii suferă cel mai mult din cauza crizei

Nivelul scăzut de trai sau consumul de alcool sunt cele mai frecvente cauze care duc la divorţ. Copiii ajung să fie crescuţi cu greu de către un singur părinte. Sunt şi cazuri în care membrii familiei rămân împreună de dragul copiilor, însă certurile îşi pun amprenta pe psihicul micuţilor.

Mulţi copii ajung să se maturizeze înainte de vreme din cauza necazurilor şi mai târziu sunt traumatizaţi de cele trăite în sânul familiei.

Unii dintre ei ajung chiar în centrele de plasament după ce sunt agresaţi fizic sau verbal de cei care ar fi trebuit să le spună doar vorbe bune. Toate acestea fac ca în ultima periodă tot mai mulţi copii să aibă nevoie de consiliere de la Protecţia Copilului.

„Specialiştii noştri acordă consiliere minorilor care au fost victime ale abuzului de orice natură, neglijenţei, exploatării prin muncă. Pot beneficia de aceste servicii şi adolescenţii care suferă tulburări specifice vârstei, care au săvârşit fapte penale sau minorele gravide", ne-a declarat Melania Mayercsik, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite