Coroniţe pentru bobocii „Mark Twain“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, elevii Şcolii Internaţionale „Mark Twain“ au marcat încheierea clasei I prin discursuri, cântece şi îngheţată. Cei mici au fost răsplătiţi cu diplome, cărţi de poveşti în limba engleză şi cu nelipsitele coroniţe.

Serbarea de sfârşit de an a început cu un cântecel în limba engleză: „Hello from the Children of the World" (Salutări de la copiii lumii). Părinţii emoţionaţi dansează pe ritmul vesel, aruncând fugar priviri îngrijorate către cerul înnorat.

Ploaie cu gust de lămâie

Elena Dobrin, director de studii la Junior Campus, şi-a dorit ca festivitatea să aibă loc în aer liber şi s-a încăpăţânat să nu aibă un plan de rezervă în caz că plouă. „Nu va ploua!", îi asigură ea zâmbitoare pe invitaţi. Un avion abia decolat scutură norii, iar copiii se zgribulesc sub primele picături răzleţe. „Mă picură!", ţipă o fetiţă.  Copiii cântă mai departe: „If all the rain drops were lemon drops, oh what a rain it would be" (dacă toate picăturile de ploaie ar fi stropi de lămâie, ah ce ploaie ar fi!) Capricioasă, vremea se schimbă în favoarea serbării.  Momentul muzical se încheie cu cântecul popular evreiesc „Hava Nagila" („Să ne bucurăm").

Urmează premierea. Profesoara Anca Macovei Vlăsceanu, director general şi fondator al şcolii, îi întâmpină cu felicitări. „Marcăm un sfârşit, dar şi un început. Asemeni stolurilor de păsărele care străbat văzduhul deasupra şcolii, şi voi aţi prins aripi, iar azi veţi zbura spre clasa a II-a. Sunteţi pregătiţi?" „Daaaa!", răspund copiii cu entuziasmul caracteristic. Dar, înainte de a primi diplomele, coroniţele şi cărţile cu poveşti, mai trebuie să fie un pic serioşi.

Un an incredibil

Antonio Chen îşi poartă cu mândrie coroniţa

Opt  copii, şase fetiţe şi doi băieţi, se încolonează. În mâini ţin strâns foile cu un discurs pregătit pentru părinţi. Microfonul trece de la unul la altul. Copiii vorbesc întâi în engleză, apoi în română. Au emoţii. „Dragi părinţi şi bunici, clasa I a fost un an incredibil pentru noi, o etapă extraordinară în care am avut parte de aventuri nemaipomenite în lumea cunoaşterii", silabiseşte o fetiţă. Unii citesc neaşteptat de bine, alţii fac pauze, trag aer în piept şi mai încurcă silabele.

„În acest an am învăţat să citim, să scriem, să calculăm şi chiar mai mult de atât. Ne-am făcut prieteni, am învăţat ce înseamnă respectul, toleranţa, grija faţă de ceilalţi, am cântat, am pictat şi am participat la concursuri interesante." După discurs, copiii se întorc la locurile lor. Un băieţel care a avut emoţii mai mari decât ceilalţi copii e încurajat de prietenul său, care-i face semn cu degetul mare că totul a fost OK.

Ce au învăţat

Urmează o trecere în revistă a cunoştinţelor acumulate de-a lungul anului. Pe parcursul celor şase unităţi PYP (primary year programme) copiii au învăţat despre comunităţi şi organizaţii şi despre ce înseamnă cooperarea. „Am fost mici reporteri şi am luat interviuri adulţilor care lucrează la şcoala noastră, aflând ce meserii au şi care sunt responsabilităţile lor."

image

Au descoperit cum se formează anotimpurile şi cum influenţează acestea viaţa plantelor, a animalelor şi a oamenilor. Au realizat experiemente legate de poluare şi au învăţat să fie mai responsabili faţă de natură.  Au urcat în vârful piramidei alimentelor şi au învăţat să mănânce sănătos. Mai mult, au înţeles că e important să trateze temele cu seriozitate, să se concentrăm pe detalii şi să aibă o atitudine pozitivă. În sfârşit, vine şi momentul coroniţelor, care e de departe cel mai aşteptat, fiind un bun prilej de amuzament pentru cei mici. „You are a princess! (eşti o prinţesă)", îi strigă o fetiţă unui băieţel pe creştetul căruia profesoara tocmai a aşezat coroniţa, apoi izbucneşte în râs, acompaniată de toate colegele sale. „Prinţesa Rapunzel!".

Copiii ţin un discurs despre anul pe care l-au încheiat



Puştiul grăbeşte pasul şi se aşază la adăpost pe scaunul său.  Fetele se pupă, se îmbrăţişează şi se felicită reciproc pentru coroniţe: „Îţi vine perfect!". Băieţii sunt mai rezervaţi. Zâmbesc timid sau stau serioşi, lipiţi de scaunele lor, cu spatele drept. 

Festivitatea se încheie cu un cântec în limba engleză, iar la sfârşit copiii au voie să se bucure de îngheţatele care le făceau cu ochiul încă de la primul cântec. „Da-ţi-le doar câte una că mâine îi vrem la şcoală", strigă directoarea, în timp ce copiii dau năvală. Nu le mai pasă de nimic. În cîteva zile vor fi în vacanţă.

"Asemeni stolurilor de păsărele care străbat văzduhul deasupra şcolii, şi voi aţi prins aripi, iar azi veţi zbura spre clasa a II-a."
Anca Macovei Vlăsceanu
director general

Toleranţă şi respect pentru toţi

19% din copiii care învaţă la Şcoala Internaţională „Mark Twain" sunt străini. „Avem chinezi, francezi, canadieni, arabi, persani, evrei, turci, greci. Când vin la noi, nu ştiu nici română, nici engleză, dar avem un sistem de laborator unde fac cursuri intensiv şi reuşesc în trei luni să se exprime în română şi în limba engleză. După care vor scrie şi corect", explică Elena Dobrin, director de studii la Junior Campus.

Fiind la o şcoală internaţională, copiii trebuie să înveţe să respecte culturile tuturor popoarelor şi obiceiurile lor. „Noi nu facem religie. Doar în clasa a IV-a avem o unitate de cercetare unde se studiază toate religiile lumii." Costurile pentru o lună de studiu la „Mark Twain" încep de la 300 de euro la grădiniţă şi ajung la 700 d euro la liceu.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite