Copiii învaţă „Igiena“ în mod distractiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Şcoala „Nicolae Iorga“ din Cluj au obţinut Premiul I la prima ediţie a campaniei „Igiena acasă şi la şcoală“
Elevii de la Şcoala „Nicolae Iorga“ din Cluj au obţinut Premiul I la prima ediţie a campaniei „Igiena acasă şi la şcoală“

G 50% din români nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta sau după ce îngrijesc un animal, arată un studiu realizat de Ministerul Sănătăţii. Elevii învaţă printr-un mod inedit ce înseamnă igiena la şcoală şi acasă, prin intermediul unei competiţii la care se pot înscrie până pe 14 decembrie.

Copiii cu vârste între 4 şi 10 ani pot realiza campanii de igienă sau pot participa la concursul de piese de teatru. Campania „Igiena acasă şi la şcoală", aflată la a doua ediţie şi îniţiată de Domestos şi Ministerul Educaţiei îşi propune să informeze şi să conştentizeze elevii despre importanţa igienei şi a sănătăţii. Rezultatele primei ediţii nu s-au lăsat aşteptate. „După ce s-au implicat în proiect, copiii sunt mai atenţi la igiena personală. Fiecare clasă are un set de curăţenie şi dezinfectant pentru mâini.

În plus, în urma disponibilizărilor am rămas cu puţine persoane de serviciu, iar copiii fac acum curat singuri în clasă şi păstrează mai bine curăţenia", arată Raluca Sin, profesoară de biologie la Şcoala nr 196 din Bucureşti, instituţie ce a ocupat locul 5 la prima ediţie a campaniei „Igiena acasă şi la şcoală". „În cadrul aceste campanii îi îmvăţăm pe copii să stabilească conexiuni între cunştinţe şi să se implice. Copiii trebuie să fie cei care stârnesc opinii. Este mai importantă educaţia de la egal la egal, faţă de cea de la adult la copil. Atunci când copiii stabilesc împreună să păstreze igiena, e un câştig", susţine Rodica Cherciu, inspector general în cadrul Ministerului Educaţei.

Concursuri antimicrobi

Competiţia de anul acesta este deschisă pentru 330 de şcoli din 15 judeţe. Fiecare şcoală poarte participa cu 50 de elevi şi trei profesori coordonatori. Înscrierile se fac până pe 14 decembrie, iar informaţiile privind regulamentul concursului se găsesc pe www.zeromicrobi.ro. Fiecare şcoală înscrisă în competiţie va primi un bloc de desen, carioci şi creioane colorate, un tub de lipici şi un set de abţibilduri pentru a-i ajuta pe cei mici să creeze materiale în cadrul proiectului.

Campania „Igiena acasă şi la şcoală" este împărţită în trei piloni: concursul şcolar de campanii de igienă, concursul de scenarii şi jocul interactiv Germ Killer care poate fi accesat pe site-ul proiectului. Premiile nu sunt nici ele de neglijat: o imprimantă, un laptop, produse de curăţenie pentru un an sau o tabără de creaţie pentru cea mai bună piesă de teatru, unde copiii vor putea să pună în scenă, alături de actori profesionişti, scenariul lor.

Patru săpunuri pe an

Românii sunt corijenţi când vine vorba de igiena personală, din cauza sărăciei, dar şi din lipsa de educaţie, arată două studii realizate anul acesta de o companie de cosmetice şi unul de Ministerul Sănătăţii. România se află pe ultimul loc în privinţa consumului de săpun, detergent şi pastă de dinţi. Din cauza igienei precare, 72% din români au carii dentare. Un român foloseşte doar două tuburi de pastă de dinţi pe an. Doar un sfert dintre adulţi se spală după ce au pus mâna pe bani, iar aproximativ 50% din români nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta sau după ce îngrijesc un animal, conform unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, românii folosesc doar patru săpunuri pe an, de cinci ori mai puţine decât în Vest.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite