O învăţătoare din Constanţa predă literele cu Abecedarul vorbitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adina Tulbure (37 de ani) a creat, în anul 2006, Abecedarul multimedia folosind tehnica de memorare şi captare a atenţiei de care fac uz şi reclamele de la televizor. Pentru că nu a găsit un soft educaţional pe piaţă care să formeze deprinderea de a citi, cadrul didactic a inventat unul asociind literele cu sunete şi imagini.

Adina Tulbure este învăţătoare la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria" din Constanţa, la clasa a III-a. Vorbeşte cu multă dragoste despre meseria ei, pe care o practică de la 19 ani. În timp şi-a dat seama că ar putea aplica diferite metode inovative în sistemul de învăţământ şi le-a pus în practică în Abecedarul multimedia.

„«Cartea vorbitoare», aşa cum o numesc eu, am inventat-o când fiul meu Ramon, acum de opt ani, avea trei ani şi jumătate. Avea o memorie vizuală foarte dezvoltată şi m-am gândit să-l ajut astfel încât să citească cu uşurinţă asociind litere. Am căutat un soft educaţional pe piaţă care să-i formeze deprinderea de a citi. Pentru că nu am găsit unul, l-am inventat", explică Adina Tulbure.

Manual cu voce de copil

Abecedarul multimedia este un soft structurat pe 3 volume, cu 400 de filmuleţe flash care pot fi deschise cu ajutorul unui calculator. Imaginile sunt interactive, cu desene şi efecte sonore care îi distrează şi, în acelaşi timp, îi ajută să înveţe.

„Fiul meu, Ramon, mă imita când era mic. M-am gândit că pot folosi acest lucru în favoarea lui, astfel încât să-l ajut să şi înveţe ceva. I-am dat fiecărei vocale o stare: „A" - o interpretez cu mirare, „E" - o asociez cu zborul sau „O" cu o situaţie tainică", a spus ea.

După ce a experimentat la clasă reacţia elevilor la aceste asocieri, învăţătoarea a pus în practică proiectul educaţional. „Împreună cu Ramon am înregistrat poveşti, sunete şi explicaţii pentru fiecare imagine, apoi am învăţat să lucrez în programul flash, iar în 2006 a luat naştere primul Abecedar multimedia", se mândreşte ea.

Abecedarul poate fi folosit de copii acasă, dar şi de către alţi învăţători, ca o metodă suplimentară. „Este ideal pentru elevii care nu sunt atenţi la oră, dar şi pentru copiii cu autism sau sindromul Down. Am un băieţel din Braşov, pe care-l cheamă Tudor, este în clasa I, este autist şi ştie deja să citească. A început să folosească Abecedarul din vară", susţine învăţătoarea.

Citeşte cursiv la 6 ani

Învăţătoarea Adina Tulbure, alături de elevii săi



Toma Jenică Vărgălui (6 ani) a învăţat să citească folosind Abecedarul multimedia. După cinci luni de practică, citeşte cursiv. „Singur am învăţat", se laudă Toma după o demonstraţie din „Cenuşăreasa". „Cel mai mult îmi place să citesc. Este foarte uşor după calculator", spune el.

Deprinderea de a citi precum Tudor se formează la sfârşitul clasei a II-a, susţine Adina Tulbure: „El a învăţat în cinci luni. A fost avantajat şi de faptul că-i place să citească, dar şi să se joace pe calculator. Este dovedit că elevii învaţă mai repede dacă sunt în contact cu un calculator, de aceea m-am adaptat generaţiei lor". Abecedarul a depăşit graniţele ţării.

„Părinţii copiilor din Diaspora care aud în jurul lor numai engleza mi‑au cerut Abecedarul. M-am bucurat să aud că-şi doresc să înveţe să citească în limba română", spune Adina.

Abecedarul costă 60 de lei, câte 20 de lei pentru fiecare volum. Pentru cei care provin din medii defavorizate, softul este gratuit. „Am mai făcut şi un soft pentru matematică, care costă 30 de lei. Cred că manualele multimedia sunt o modalitate de a lupta împotriva abandonului şcolar", precizează Adina Tulbure. Abecedarul şi matematica se pot descărca de pe site-ul www.abecedar.com.

Merite nerecunoscute

image

Puştii citesc şi cărţi, dar preferă computerul



Pentru invenţiile sale, învăţătoarea a primit, până acum, numai diplome de participare şi felicitări. La Târgul de inventică de la Gura Humorului a primit o diplomă de participare pentru Abecedar, iar la Salonul Naţional de Psihologie de la Bucureşti, aprecieri şi admiraţii. 

"E ideal pentru elevii care nu sunt atenţi la oră, dar şi pentru copiii cu autism sau sindromul Down."
Adina Tulbure
învăţătoare

"Cel mai mult îmi place să citesc. Este foarte uşor după calculator."
Toma Vărgălui
elev

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite