Cea mai fericită zi din viaţa unui copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

75 de copii de la centrele de zi şi de noapte din sectorul 4 al Capitalei au mers în vizită la o fabrică de ciocolată. Cei mici au aflat detalii foarte tehnice despre cum ia naştere desertul lor preferat: de la rafinare  şi procesare până la ambalare.

Primul grup de vizitatori a ieşit deja din fabrica de ciocolată Primola cu pupilele mărite. Sunt copii de la centrul de noapte, copii ai străzii, foarte mici, recuperaţi de cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sector 4. „Ne-am gândit la ei special, pentru că lor li se întâmplă foarte rar să vadă lucruri frumoase", spune Corina Radu, însoţitoarea de la DGASPC.

Al doilea grup se pregăteşte. Sunt copiii de la centrul de zi „Casa Speranţei". Spre deosebire de cei de la centrul de noapte, aceştia au părinţi, însă sunt foarte săraci. La centru primesc o masă caldă şi ajutor la lecţii. Ieşirile ca aceasta sunt motiv de mare bucurie. Dar mai mult decât a le face o bucurie, scopul lor e de a-i educa, a-i forma şi a-i integra în societate. „Tot timpul facem acţiuni de integrare, în funcţie de cum găsim sprijin", explică Radu. „I-am dus şi la o fabrică de pâine. Avem programe cu care lucrăm şi care ne ajută să-i socializăm." 

Soldăţei la poarta Raiului

Copiii s-au aşezat în formaţie, doi câte doi, ca nişte soldăţei, şi aşteaptă cuminţi ca „doamna" să le spună că pot intra în fabrică. Doamna e Delia Căprău, directorul de calitate al fabricii şi ghidul lor în următoarea jumătate de oră.  Pe uşă, cu litere înflorate, stă scris un îndemn: „Lăsaţi orice oprelişte voi cei ce intraţi aici." Puştii aşteaptă să vadă Raiul dincolo de uşă.

Aşadar, deloc temători, copiii îşi lasă gecile la intrare. Dar, surpriză, nici după ce au trecut pragul nu se află încă în fabrică, ci abia într-o anticameră unde-i aşteaptă un alt mesaj: „Unde se naşte ciocolata e un fel de maternitate. De aceea, purtarea echipamentului steril e obligatorie". Copiii oftează şi se lasă înfăşuraţi în halate albe, lălâi şi incomode. „Uf, parcă aş fi un extraterestru", remarcă un băieţel. „Aşa m-am îmbrăcat şi la brutărie", îşi aminteşte altul. Mirosul puternic de cacao îi ia de nas. În sfârşit, turul începe.

Zona în care se aleg ingredientele



Prima oprire: zona în care se aleg ingredientele. Pe o măsuţă, pregătite special, stau patru castroane mari de inox. În primul bol e pus untul de cacao, în al doilea, masa de cacao. În al treilea, zahărul, iar în al patrulea stă laptele praf. Ghidul le vorbeşte despre cele trei tipuri de ciocolată: albă, cu lapte şi amăruie, şi despre ce conţine fiecare. Cum aude „amăruie", un copil începe să se agite: „Mie‑mi place amăruie, doamna! Aveţi amăruie?", iar ceilalţi îi ţin isonul: „Mie-mi place cu lapte!", „Mie cu alune!" şi tot aşa, până ajung în zona de rafinare, acolo unde se amestecă ingredientele. Un iz îmbietor de căpşune ajunge de la tancurile cu cremă până la ei. Hipnotizaţi, copiii înaintează spre zona de turnare. Ghidul le dă explicaţii complicate despre liniile şi capetele de turnare, dar ei sunt fascinaţi de ciocolata care curge cu precizie în forme.

Zona în care se aleg ingredientele

Zona de turnare în forme



În următoarea sală, ciocolata a trecut deja prin câteva etape de procesare, iar copiii pot pentru prima dată să vadă tabletele aşa cum le găsesc la magazin.  Ce revelaţie! „Doamna, putem să mâncăm?" Încă nu. Mai au de vizitat linia de ambalare până să ajungă la finalul turului, unde-i aşteaptă cornul abundenţei, varianta cu ciocolată. Cei de la fabrică au pregătit pentru ei o măsuţă pe care au încărcat-o cu tablete, bomboane şi biscuiţi. Uşor de ghicit, copiii nu s-au lăsat invitaţi. 

"Ne-am gândit la ei special, pentru că lor li se întâmplă foarte rar să vadă lucruri frumoase."
Corina Radu
DGASPC

Povestea unei tablete

Înainte să ajungă pe rafturile magazinelor, ciocolata brută trece printr-o serie de etape: în primul rând e topită, după care e „temperată", adică trece prin procesul de cristalizare şi e adusă la temperatura de prelucrare. Se topeşte la 45 de grade Celsius, apoi temperatura coboară la 26-27 de grade şi creşte iar până la 32 de grade, aceasta fiind temperatura de prelucrare pentru ciocolata neagră. Cea albă se modelează la 28 de grade, iar cea cu lapte la 29 de grade. Apoi e turnată în forme şi tapotată pentru a elimina bulele de aer. La final e refrigerată, demulată şi împachetată pentru comercializare.

Zona de turnare în forme
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite