Campania „Adevărul“: reconstruim o școală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Salvaţi Copiii, ING Asigurări de Viaţă și Adevărul Holding renovează Şcoala Generală nr. 1, distrusă de apele revărsate în cursul acestei veri. Adevărul Holding dotează biblioteca şcolii din Dorohoi (Botoşani) cu 2.000 de volume de carte editate de trust.

Surorile gemene Adriana şi Adelina Nicolae intră în toamna aceasta în clasa a IV-a la Şcoala Generală Nr.1 din Dorohoi. În vacanţa de vară, în luna iulie, fetele au văzut, ca şi ceilalţi 220 de elevi ai şcolii, cum puhoaiele distrug clădirea instituţiei de învăţământ. Coşmarul apelor l-au simţit mai întâi acasă, unde apele le-au inundat locuinţa. „Dormim afară, căci în casă este totul distrus. Încă am mobila în drum şi hainele la uscat. N-am terminat de făcut curăţenie", a spus Mariana Băbuţa, bunica fetelor.

Luna aceasta, fetele au primit o veste bună. Din toamnă vor putea merge la şcoala în care au învăţat până acum şi care este refăcută după inun­daţii. Adevărul Holding a venit în sprijinul organizaţiei Salvaţi Copiii şi ING Asigurări de Viaţă în reconstrucţia clădirii. „La şcoală este mult mai bine decât acasă. Este curat, cald şi doamna învăţătoare se poartă frumos cu noi. Cel mai mult îmi plac religia şi orele de română pentru că putem citi multe cărţi. De când au început lucrările, merg cu sora mea şi cu alţi colegi, în fiecare zi, să vedem cum ne repară clasele", a spus Adelina Nicolae.

Pereţi scorojiţi şi podea distrusă

După inundaţiile din iulie, patru săli de clasă din cele opt pe care le are şcoala au fost distruse. Apele s-au infiltrat în pereţii clădirii pe o înălţime de peste jumătate de metru. Varul şi tencuiala au fost mâncate de mucegai. Şi parchetul claselor s-a măcinat sub puhoaie. Singurele lucruri care au mai putut fi salvate din una dintre cele mai importante şcoli din oraş au fost băncile elevilor. Acum, lucrările de reconstrucţie au fost demarate pentru ca şcolarii să‑şi poată continua studiile în condiţii normale din toamnă.

„Fără sprijinul acestor oameni minunaţi nu am fi putut începe noul an şcolar. Ne-au dat 40.000 de lei pentru reabilitarea sălilor de clasă. Sperăm să finalizăm lucrările la timp", a spus Liliana Crăciun, directorul adjunct al şcolii din Dorohoi.

Terenul de sport, distrus de inundaţii, a fost deja refăcut în totalitate, iar muncitorii au început de câteva zile refacerea sălilor de studiu şi a holului de la parterul şcolii. Şi magazia în care sunt depozitate lemnele pentru încălzirea pe timp de iarnă a clădirii va fi consolidată, după ce puhoaiele au intrat şi aici. Singura grijă a conducerii şcolii este că vor rămâne cu mai puţini elevi.

„Peste 70 de copii au locuinţele în apropierea şcolii, iar acestea au fost distruse de ape. 22 dintre ei sunt mutaţi acum în cartierul de module, situat în cealaltă parte a oraşului. Încercăm să convigem Primăria să ne pună la dispoziţie un microbuz pentru a asigura transportul acestora", a mai precizat directoarea Liliana Crăciun.

Copiii au plecat în tabără

Majoritatea elevilor Şcolii Nr.1, alături de ceilalţi copii din cartierul Gării au benefiat prin rotaţie de tabere oferite de fundaţia Salvaţi Copiii şi partenerii acesteia. La întoarcere, copiii parcă au uitat clipele de coşmar din noaptea de 28 iunie şi acum pun mâna la refacerea unităţii de învăţământ, pentru a înlătura şi ultimele semne ale inundaţiei.

„Imediat după inundaţii, am fost chemate la şcoală de unde ne-au dat haine şi încălţăminte. Am primit şi mâncare, şi lapte. În fiecare zi o întrebăm pe doamna de serviciu dacă putem face şi noi ceva să ajutăm", a precizat Adriana Nicolae.

Muncitorii care încearcă să repare stricăciunile făcute de ape în numai două săptămâni fac toate eforturile posibile pentru a readuce zâmbetul pe buzele copiilor care vor fi prezenţi în prima zi din noul an şcolar.

"La şcoală este mult mai bine decât acasă. Este curat, cald şi doamna învăţătoare se poartă frumos cu noi."
Adelina Nicolae (dr.)
elevă Şcoala Nr. 1

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite