Atenţie, părinţi! Încep înscrierile pentru boboci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii mai au patru săptămâni ca să pregătească dosarele pentru înscrierea în clasa I. Părinţii de boboci se zbat în fiecare an să-i înscrie la cea mai bună şcoală din localitate. Specialiştii susţin însă că, pentru copii, cea mai bună alegere este şcoala de lângă casă.

Perioada în care ar trebui să fie făcute înscrierile în clasa I, potrivit recomandărilor formulate de Ministerul Educaţiei, pare încă departe: 3 martie - 6 mai. Şcolile au totuşi libertatea implicită de a grăbi procesul, dacă găsesc necesar, aşa cum părinţii au timp să se mai răzgândească până spre sfârşitul verii. Important este că în luna mai, Ministerul Educaţiei ar urma să aibă o situaţie destul de completă a numărului de copii care urmează să intre în şcoală, astfel încât să poată calcula şi dacă are suficiente cadre didactice.

În Bucureşti, şcolile vor pune la intrarea în fiecare unitate de învăţământ un panou special destinat înscrierilor, care va cuprinde: data la care începe întreaga procedură, numărul de clase care vor funcţiona în anul şcolar 2011-2012 şi documentele necesare. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti arată că la acest panou va fi prezentată, zilnic, situaţia privind cererile de înscriere în clasa I, depuse de părinţi.

Criteriile

Legea permite înscrierea unui copil în orice şcoală ar dori părinţii, dar dacă numărul viitorilor elevi este peste capacitatea şcolii de a-i primi, vor intra în funcţiune mai multe criterii de departajare. Cel mai important ar fi cel al proximităţii, cu alte cuvinte vor fi favorizaţi copiii care locuiesc în aceeaşi circumscripţie şcolară. Va conta apoi şi dacă elevii mai au fraţi ori surori în aceeaşi şcoală. „Eu le recomand părinţilor să-şi înscrie copiii cât mai aproape de casă. Este foarte obositor pentru copii să meargă în fiecare zi câţiva kilometri numai pentru că au auzit părinţii lor că acolo e o şcoală bună. Bineînţeles că mai sunt şi situaţii când părinţii nu-i pot lua pe micuţi de la şcoală şi atunci îi înscriu la şcolile de lângă serviciul lor ca să-i poată lua după ce termină lucrul", a spus inspectorul şcolar general Cristian Alexandrescu.

El a mai precizat că niciun copil de vârstă şcolară nu va rămâne fără loc la şcoală. Alexandrescu a mai spus că perioada recomandată pentru înscriere este între 3 martie şi 5 mai, dar şcolile sunt obligate să înscrie elevii până la începutul anului şcolar următor. În Bucureşti, proiectul planului de şcolarizare pentru 2011-2012 cuprinde 13.844 de locuri. 

Ultima generaţie de clasa I după vechiul model

Copiii care intră în clasa I la toamnă sunt ultimii care vor face clasele primare după vechiul model de patru ani. Ei vor „prinde" însă gimnaziul extins până la clasa a IX-a şi liceul de trei ani. Potrivit noii legi a Educaţiei, din anul şcolar 2012-2013, copiii vor intra mai întâi într-o aşa-numită „clasă pregătitoare". Aici, copiii vor face tranziţia între jocul liber din grădiniţă şi metodele mai structurate de învăţare din şcoală. Anul pregătitor se poate desfăşura fie la şcoală, fie la grădiniţă, în funcţie de resursele fiecărei comunităţi, iar ciclul primar va dura cinci ani. Chestiunea va fi reglementată printr-un act normativ suplimentar, care trebuie să fie emis până în august.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite