Ambasadori eco de la 7 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 4.000 de elevi din ţară au ţinut jurnale eco, în care au identificat principalele probleme ale naturii. Cele mai bune proiecte au fost premiate cu câte un aparat foto, iar marele câştigător va repezenta România într-o competiţie europeană.

Miriam Ichim (7 ani) este în clasa I la Şcoala nr. 10 din Bacău şi a câştigat premiul cel mare la concursul „Şcoala copiilor - educaţia eco". „Mă aşteptam să câştig, dar nu ştiam ce premiu. Sunt foarte bucuroasă. De acum o să-i învăţ şi pe colegii mei să protejeze mediul", a spus micuţa după anunţarea premiilor.

Pictează de la 3 ani

Chiar dacă este un ghemotoc de fetiţă, Miriam vorbeşte despre ecologie ca un om mare. „Nu aruncaţi resturile de mâncare, folosiţi-le ca îngrăşământ natural pentru plante! Uscaţi hainele afară, nu folosiţi energia maşinii de uscat rufe! Energia vântului nu se va termina niciodată. Folosind centralele eoliene, folosim energia vântului. Putem să folosim şi energia solară, punând panouri pe casă. Ultima lucrare promovează mesajul:  Nu tăiaţi copacii pentru că ei ne dau mult oxigen", explică eleva.

Miriam recunoaşte că s-a inspirat dintr-o „cărticică", dar spune că planşele pictate sunt strict rodul creativităţii ei. Micuţa pictează de la vârsta de 3 ani şi de curând ia lecţii de la artistul plastic Livia Creţu. „Îi place foarte mult culoarea. Când era mai mică desena, nu se juca. A participat şi la un concurs la Londra, dar îi e milă să renunţe la lucrările originale pentru a le trimite la competiţii", povesteşte mama lui Miriam.

Premiul II a fost adjudecat de Emma Ionescu de la Şcoala nr.172 din Bucureşti. Sabina Georgescu (Şcoala nr.89 din Bucureşti) a obţinut premiul III pentru jurnalul său eco.Programul „Şcoala copiilor - educaţia eco" este derulat de Panasonic împreună cu organizaţia non-guvernamentală FEE (Fundaţia pentru Educaţia asupra Mediului) şi le oferă elevilor oportunitatea de a învăţa despre schimbarea climei şi protejarea planetei într-un mod jucăuş şi uşor de înţeles.

Miriam Ichim va participa la etapa pan-europeană a concursului, premiul constând în suma de 5.000 de euro, bani care vor fi alocaţi pentru a sprijini activităţile eco ale şcolii din care provine lucrarea declarată câştigătoare.

A desenat eoliene

Câştigătoarea premiului I, Miriam Ichim, a aşternut pe hârtie sfaturile ei pentru protejarea naturii. Peisajele din lume eco descriu case cu panouri solare şi centrale eoliene montate pe câmp.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite