Vor să lucreze, dar nu pentru alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câştigătorii Intel Challenge 2011
Câştigătorii Intel Challenge 2011

Două echipe din România au intrat în semifinala celui mai important concurs de planuri de afaceri adresat studenţilor din Europa

În clubul Sweet Dreams (vise dulci) de la ultimul etaj al Krzywy Domek (casa strâmbă) – una dintre principalele atracţii ale orăşelului polonez Sopot – s-au adunat spre seară o mulţime de tineri elegant îmbrăcaţi, zâmbitori, dezinvolţi, aparent relaxaţi. Sunt participanţii la Intel Challenge Europe 2011, o competiţie de planuri de afaceri pentru studenţi, realizată în colaborare cu instituţii educaţionale şi organizaţii antreprenoriale din Europa. Sunt 28 de echipe venite din 13 ţări. În total, 63 de tineri antreprenori nedormiţi de cel puţin două nopţi. Urmează să se anunţe finaliştii.
 
S-au pregătit îndelung pentru acest moment: au trecut prin mai multe şedinţe de consiliere cu oameni din mediul academic şi de business din Polonia, au retuşat şi exersat prezentarea proiectelor, iar acum se află toţi în acest spaţiu luminat slab de lustrele ca nişte trestii plângătoare care parcă picură din tavan. Îşi scrutează competiţia şi îşi calculează şansele. „Anul trecut nu au participat cei din Europa de vest, care sunt, să zicem aşa, bogaţii concursului şi s-a simţit – a crescut nivelul!“, spune Cristian Lungu (25 de ani) care a participat şi la ediţia din 2010.

image

El şi Toma Simion (24 de ani) au scos la bătaie o idee de afacere în domeniul securităţii IT. Serviciul creat de ei afişează în timp real informaţii despre răspândirea viruşilor şi despre performanţa programelor antivirus. Cristian a absolvit Universitatea „Al. I. Cuza“ şi un master la Politehnica din Cluj. Timp de patru ani a lucrat la Bitdefender, dar a plecat ca să se poată ocupa de acest proiect.

Început dificil

Toma e licenţiat în management la Cluj. Prima încercare de business a avut-o la Suceava, cu o firmă de marketing online şi construcţie de site-uri. N-a mers, a închis-o şi s-a mutat la Cluj, unde l-a întâlnit pe Cristian şi-au început noul proiect.  „De cele mai multe ori startup-urile eşuează, dar noi încercăm să-l ducem mai departe“, spune Toma.

Cealaltă echipă de români e formată din Mihai Rotaru şi Alexandru Dumitru, ambii în vârstă de 26 de ani şi absolvenţi ai Politehnicii din Bucureşti. Ideea din care speră să scoată milioane e o aplicaţie pentru telefoanele mobile cu sistem de operare Android, prin care poţi face comanda la taxi fără să vorbeşti cu operatorul. Afacerea pe care au început-o cei doi acum şase luni generează deja venituri. Mihai are o istorie lungă în proiecte de afaceri. „De vreo trei ani încerc să fac ceva pe cont propriu, care să meargă la nivel internaţional, pentru că  asta e ţinta, de fapt: nu să facem un business mic, local, ci unul cu adevărat revoluţionar, care să decoleze şi să producă venituri mari“, explică Mihai.

image

Experienţă în concursuri internaţionale

Mihai a mai participat la concursuri internaţionale şi, mai nou, se ocupă voluntar de organizarea „Startup Weekend“ în România, un eveniment internaţional care susţine tinerii antreprenori. „Proiectul nostru a luat naştere acolo, la ediţia de anul trecut. Ceea ce e bine, pentru că, statistic, la nivel global, cam 10% din proiectele iniţiate la «Startup Weekend» devin afaceri şi primesc finanţare după şase luni, un an. Cumva, şi noi ne păstrăm în statistica asta.“

În competiţie s-a mai aflat un român, însă a făcut parte din echipa care a reprezentat Danemarca. Alexandru Dobre (27 de ani) este un braşovean care în prezent locuieşte la Copenhaga, unde urmează un program de masterat în afaceri. Tânărul a prezentat în concurs un dispozitiv electronic pentru protejarea, monitorizarea şi controlarea motoarelor electrice. Dispozitivul a fost inventat de tatăl său la începutul anilor ’90. Din echipa de proiect mai fac parte un danez, un american şi un neamţ. În luna mai, proiectul lor a ajuns în finala Venture Cup Business Plan Competition, un important concurs din Danemarca, fiind primul proiect românesc care a reuşit acest lucru.

image

„Asta-i viaţa, creşte înapoi mustaţa!“

Competiţia Intel Challenge Europe nu a fost câştigată de niciunul dintre concurenţii români, însă tinerii nu s-au descurajat. „Asta-i viaţa, creşte înapoi mustaţa! Noi continuăm ce-am început“, a spus Alexandru, după anunţarea finaliştilor.

În realitate, nimeni nu a pierdut. „Am venit la concurs în principiu ca să interacţionăm cu ceilalţi, să facem schimb de contacte şi să găsim, eventual, finanţare“, spune Mihai.

Cristian zice la fel. „Anul acesta a fost mult mai bine. Am reuşit să ne facem mai multe legături, am schimbat mai multe cărţi de vizită. E o experienţă bună pentru orice antreprenor.“

Niciunul dintre ei nu visează să devină angajat. „Am fost angajat, a fost interesant, îmi place mult mai mult ce fac acum“, spune Mihai.

„Nu mă văd ca angajat. Visele mari nu se realizează lucrând într-o corporaţie sau lucrând pentru visele altcuiva!“, consideră Alexandru.
 
De fapt, toţi tinerii care au participat la Intel Challenge Europe îşi doresc să fie propriul lor şef. „Am început din nou să simt că trăiesc după ce n-am mai lucrat pentru alţii“, se confesa la finalul competiţiei unul dintre concurenţii străini.

Câştigătorii competiţiei Intel Challenge Europe 2011

Intel a acordat două premii I, fiecare în valoare de 20.000 de dolari, şi două premii II a câte 10.000 de dolari. Locul I a fost câştigat de Germania şi Israel.

Echipa din Germania a creat un compus chimic care protejează în proporţie de 99,99% atât pielea cât şi diverse materiale de razele ultraviolete.

Proiectul echipei din Israel propune un program care modifică pe loc o fotografie, transformând-o într-o imagine mai bună.

Locul doi a fost câştigat de Polonia şi Danemarca. Tinerii polonezi au inventat un soft prin care dispozitivele electronice pot fi controlate cu ajutorul undelor cerebrale.

Echipa din Danemarca a realizat o platformă prin care comunităţile online îşi pot împărtăşi cunoştinţele în diverse domenii, ajungând astfel rapid la decizii transparente.

Câştigătorii din Polonia vor reprezenta Europa la finala Intel Global Challenge, care va avea loc în noiembrie la Berkeley, California.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite