Tinerii, cei mai vulnerabili în faţa crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii au mai multe şanse să se angajeze după facultate, dacă încearcă mici joburi în timpul ei
Studenţii au mai multe şanse să se angajeze după facultate, dacă încearcă mici joburi în timpul ei

Criza datoriilor a lovit puternic tinerii din Europa, categorie în care se înregistrează cel mai mare şomaj.

Criza este departe de final şi, oricum, va schimba definitiv comportamentele de pe piaţa muncii. Un raport recent al Eurostat analiza situaţia NEET (tinerii între 15 şi 29 de ani care nu sunt nici angajaţi şi nici nu sunt cuprinşi în vreo formă de învăţământ - vine de la „not in employment, education or training").

Procentul NEET ajunge la 15,2% din totalul europenilor cu această vârstă. Într-un top european, cel mai rău stau la acest capitol bulgarii (unde unul din patru tineri cu aceste vârste intră în categoria NEET) şi Irlanda (un procent sub Bulgaria).

Situaţia este mult mai gravă dacă se ia în considerare proporţia lor în rândul şomerilor. Conduc de departe Spania şi Grecia, dar şi în România lucrurile se degradează încet, încet.

Astfel, ultima situaţie a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arăta că din cei 409.938 de şomeri aflaţi în evidenţele instituţiei, 76.566 erau tineri de până la 29 de ani. Adică, doi din cinci şomeri aparţineau categoriei NEET, categorie a cărei situaţie a ajuns să fie principala preocupare a oficialilor europeni. Asta pentru că ei riscă să rămână în afara sistemului şi, prin urmare, reprezintă un potenţial uriaş de conflict social.

În ultimii doi ani, statele Uniunii au luat tot felul de măsuri pentru a stimula intrarea tinerilor pe piaţa muncii, acordând tot felul de facilităţi firmelor care-i angajează. Nimeni n-a descoperit însă vreo soluţie miraculoasă, aşa încât nu trebuie să aveţi prea multe aşteptări, ci să vă pregătiţi singuri pentru momentul când veţi dori să candidaţi la un job.

Experienţa

Punctul nevralgic la angajarea tinerilor este experienţa. Adică, lipsa acesteia. De aceea, şansele cele mai mari pentru a-şi găsi un job după terminarea facultăţii le au cei care au muncit pe parcursul acesteia. Nu program de opt ore, este suficient un part time în domeniul de pregătire, de preferat.

Dacă nu, este un avantaj şi simplul fapt că aţi fost vânzător la un hipermarket, aţi împărţit fluturaşi de promovare, orice. Asta le demonstrează angajatorilor că sunteţi responsabili, v-aţi integrat într-o organizaţie şi, dacă vă aleg pe dumneavoastră, nu veţi risca să trăiţi şocul trecerii de la libertatea vieţii de student la rigorile unei companii, cu reguli stricte, deadline-uri şi ierarhii.

Pentru a câştiga experienţă, dar şi bani pentru a vă plăti singuri vacanţele, puteţi încerca munci sezoniere, în timpul verii. Începând cu luna martie apar oferte în turism, din toată Europa.

Se fac recrutări şi pentru SUA, şi pentru Germania. Ultima recrutează în fiecare an peste 100 de studenţi, care să muncească cel puţin două luni în turism, construcţii şi agricultură.

În cazul Germania, recrutările se fac prin colaborarea instituţiilor naţionale de ocupare a forţei de muncă, aşa încât aveţi siguranţa că nu e vorba de ţepe, dar în restul cazurilor trebuie să verificaţi cu atenţie firmele intermediare, pentru a nu avea surprize neplăcute odată ajunţi în străinătate.

Internship şi voluntariat

Vă ajută chiar şi un intern-ship sau măcar voluntariat. Marile companii oferă tot mai multe programe de internship şi există târguri specializate pe acest gen de colaborare. De două ori pe an, Catalyst Solutions organizează târgul de joburi „Angajatori de top", unde puteţi găsi numeroase variante de internship, în cam toate domeniile.

Nu veţi fi plătiţi, dar dacă veţi reuşi să-i convingeţi pe cei de acolo că sunteţi bun, la finalul perioadei aţi putea fi angajat. Chiar dacă nu reuşiţi să rămâneţi în firma respectivă, vă îmbogăţiţi astfel CV-ul şi creşteţi şansele de a găsi mai repede jobul dorit şi să vă începeţi cariera.

Indemnizaţii de şomaj pentru absolvenţi

Ca să beneficiaţi de toate măsurile de protecţie oferite de stat într-o astfel de situaţie, trebuie să vă înregistraţi la agenţia de şomaj locală, din oraşul unde aveţi domiciliul, în cel mult 60 de zile de la absolvire. Dacă depăşiţi intervalul, pierdeţi orice drept.

Există două condiţii obligatorii pentru a încasa indemnizaţia de şomaj: aţi absolvit o formă de învăţământ şi nu urmaţi o alta (de exemplu, aţi terminat liceul, dar nu v-aţi înscris la facultate); nu aveţi venituri mai mari de 500 de lei, din alte activităţi.

Indemnizaţia este de 250 de lei şi se plăteşte timp de 6 luni. Atenţie, indemnizaţia de şomaj poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

Prima de încadrare

Dacă v-aţi înscris la şomaj şi aveţi norocul să găsiţi astfel un loc de muncă, aveţi dreptul la o primă de încadrare în valoare de 500 de lei. Condiţiile sunt să fiţi angajat cu program normal şi contractul să fie pe cel puţin un an.

În afară de asta, absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează, în perioada de acordare a indemnizaţiei şi pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.

Acest drept bănesc se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectivă să îl solicite agenţiei judeţene unde a fost înregistrat în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Prima de navetist

Dacă vă încadraţi la o firmă dintr-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 kilometri distanţă de casă, aveţi dreptul la o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării, adică de 1.000 de lei. Dacă vă mutaţi domiciliul pentru că aţi găsit un job în altă localitate, prima de instalare este de 7 ori mai mare decât indicatorul de referinţă, adică de 3.500 lei.

Mare atenţie: atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.

Tineri care nu beneficiază de primă de încadrare

- Absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
- Absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
- Absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
- Absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
- Absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează.

Jobul de colaborator, o soluţie

Dacă vrei să lucrezi în domeniul tău, poţi încerca şi varianta unui job project based, adică o colaborare pe un proiect anume. Şi acest gen de relaţie de muncă îţi oferă posibilitatea să câştigi experienţă şi să-ţi dezvolţi abilităţile. Colaborările se practică într-o mulţime de domenii: vânzări, IT, contabilitate, design şi mass-media, de exemplu.

Indiferent ce variantă alegeţi, nu uitaţi că piaţa muncii este din ce în ce mai pretenţioasă, cei cu experienţă urmează tot felul de programe de training şi dezvoltare, astfel încât concurenţa va creşte în continuare, iar la sfârşitul facultăţii, când veţi încerca să obţineţi primul job din carieră vă veţi trezi pe o piaţă deloc prietenoasă. Şi pentru care este înţelept să începeţi să vă pregătiţi cât mai devreme.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite