Taberele de schi, bucuria copiilor pe cheltuiala părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săniușul rămâne distracţia preferată a copiilor
Săniușul rămâne distracţia preferată a copiilor

Cazarea la pensiuni de lux în apropierea pârtiilor, lecţiile de schi sub privirile părinţilor şi plimbările cu sănii trase de cai sunt câteva dintre atracţiile taberelor din această iarnă. Părinţii cu dare de mână aleg să îşi trimită copiii în taberele de schi, alături de instructori specializaţi. 

Cele mai solicitate destinaţii sunt în staţiunile de pe Valea Prahovei şi cele din Braşov. Micuţii se distrează învăţând să schieze, în fiecare zi, câte trei-patru ore. La Predeal, o tabără costă între 1.000 şi 1.300 de lei. Unele şcoli oferă pachete speciale care li se adresează familiilor. Pentru cei care vor să-şi petreacă un weekend la munte, alături de cei mici, preţurile încep de la 650 de euro, de vineri până duminică. În preţ sunt încluse cazarea, masa, şi echipamentul de schi. Pentru preşcolari, o tabără la Predeal costă 1.000 de lei. Vârsta minimă pentru participarea în tabere de schi este de trei ani.  Cei mai mulţi turişti aleg să îşi trimită copiii în Poiana Braşov. Micuţii pot fi cazaţi în pensiunile din Poiana Braşov sau la Vulcan. „Poiana Braşov este preferată de către părinţi, în ciuda  preţului mai mare, pentru că este foarte aproape de pârtiile de  schi", a spus Ana-Maria Maniţiu Ozmen, managing partner la Tumba Braşov.  O tabără de schi în Poiană costă între 1.100 şi 1.325 de lei, în funcţie de locaţia de cazare şi perioadă. Tarifele includ cazarea şi pensiunea completă, gustări şi ceai pe pârtie, monitori de schi şi cursul de schi de patru-cinci ore zilnic, transport pe cablu pentru monitori, programul de după-amiază şi seară, supravegherea şi CD-ul cu poze. La aceste tarife  se mai adaugă transportul copilului de la locaţia de cazare, pe pârtie şi înapoi, transportul pe cablu şi închirierea echipamentului de schi.

Bușteni, cea mai ieftină ofertă

Copiii se pot bucura de o vacanţă la schi într-una dintre staţiunile de pe Valea Prahovei. Cele mai ieftine tabere sunt organizate în perioada 16-22 ianuarie şi 23-29 ianuarie, la Buşteni, şi costă 950 de lei de persoană. Tarifele includ cazarea, trei mese zilnic, plus două gustări pe pârtie, cursurile propriu-zise de schi şi activităţile de după terminarea cursurilor. La toate acestea se adaugă tarifele pentru închirierea echipamentelor, care nu depăşesc 30 de lei, plus trasportul pe cablu, între 100 şi 300 de lei, în funcţie de nivelul participanţilor. În judeţul Sibiu, cea mai bună variantă pentru petrecerea vacanţei de iarnă este oferită de staţiunea Păltiniş. „Copiii care vor ajunge la Păltiniş vor avea multe posibilităţi de distracţie. Cei care doresc să schieze o vor putea face, cu ajutorul instructorilor profesionişti, care îi vor împărţi pe elevi pe grupe. În seara de Crăciun, le-am pregătit un meniu special, tradiţional, din care nu lipsesc sarmalele şi cozonacul, şi vor avea parte de un spectacol de colinde", precizează Radu Pau, consilier tabere, în cadrul DJT Sibiu.

Patinoarele din oraşe sunt atractive pentru copii în vacanţa de iarnă

Patinoarele din oraşe sunt atractive pentru copii în vacanţa de iarnă

Fără tabere studenţeşti anul acesta

Anul acesta însă ministerul Educaţiei a renunţat la program. Studenţii sunt nemulţumiţi că le-au fost tăiate taberele gratuite pentru perioada de iarnă. Tinerii cu rezultate bune în facultate aveau până acum dreptul la câteva locuri în tabere de stat, iarna şi vara. Alianta Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România cere o întâlnire cu reprezentanţii ministerului Educaţiei pentru a schimba situaţia. „Tăierea drepturilor studenţilor a început odată cu afrontul adus mişcării studenţeşti în proiectul de Lege a Educaţiei prin excluderea studenţilor din cele mai importante decizii din universitate. Observăm că taberele studenţeşti sunt următoarele drepturi la care se renunţă", spune Daniela Alexe, preşedinte al ANOSR. 

Bătaia cu bulgări face deliciul micuţilor

Bătaia cu bulgărif ace deliciul micuţilor

Mai mult timp liber iarna

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, se arată interesat de propunerea venită din Comisia de educaţie a Camerei Deputaţilor. Daniel Funeriu consideră că ar exista şi argumente de ordin economic pentru cele legate de vremea nefavorabilă sau privind nevoia unei vacanţe mai lungi în perioada Sărbătorilor de iarnă. „Absenteismul şcolar creşte în cazul unor condiţii meteo nefavorabile, specifice iernii. Se asigură un confort sporit elevilor dacă au mai multe zile de şcoală în septembrie comparativ cu ianuarie, o lună friguroasă şi cu zăpadă şi este vorba de o scădere a costurilor prin reducerea cheltuielilor comunităţilor locale cu încălzirea".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite