„Spiru Haret“: licenţă condiţionată de minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toamna aceasta se anunţă cu palpitaţii pentru o parte dintre absolvenţii promoţiilor 2008 şi 2009. Controversata universitate particulară va putea organiza licenţă doar dacă respectă condiţiile impuse de Ministerul Educaţiei.

Conducerea Universităţii „Spiru Haret" (USH) pare hotărâtă să facă pace cu Ministerul Educaţiei. Şi are toate şansele:  dacă va respecta condiţiile instituţiei tutelare, poate organiza o sesiune specială de licenţă, în septembrie, şi va reglementa situaţia a mii de absolvenţi.

Este vorba despre foştii studenţi care au intrat la facultate între 2005 şi 2008. Ei vor fi puşi în situaţia să repete licenţa, chiar dacă deocamdată nu e clar ce se întâmplă cu diplomele celor care deja le-au ridicat. Condiţiile puse de minister pentru ca „Spiru Haret" să poată organiza examenul, în a doua jumătate a lunii viitoare, ar fi judecate drept umilitoare de o altă universitate.

USH trebuie să comunice numele celor care vor susţine examenul, listele cu profesorii şi conferenţiarii universităţii care vor fi desemnaţi să facă parte din comisiile de examinare. În plus, ministerul doreşte să valideze lista de corectori şi să o completeze cu profesori universitari de la facultăţile de stat.

Păreri împărţite cu privire la examen

Dacă oficialii de „Spiru Haret" par gata să accepte aceşti termeni, absolvenţii USH sunt mult mai reticenţi. Membrii Asociaţiei Absolvenţilor Universităţii „Spiru Haret" nu s-au hotărât încă dacă doresc să susţină a doua oară licenţa. Ei sunt deranjaţi de una dintre condiţiile puse chiar de organizatori, ca presa să aibă acces la toate examenele.

Deocamdată rămâne un mister şi numărul celor care dau licenţa. Oficialii universităţii aproximează că între 10.000 şi 15.000 de persoane vor fi în situaţia să mai dea examenul încă o dată.

În privinţa utilităţii unui nou examen pentru cei care deja l-au mai susţinut, părerile specialiştilor sunt împărţite. Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei care a dat tonul scandalului diplomelor de la „Spiru Haret" în urmă cu un an, susţine că decizia USH de a organiza o nouă sesiune de licenţă este „o nebunie".

„Ei practic anulează licenţele din 2008-2009 şi trebuie să explice care este baza legală pentru o astfel de decizie. Potrivit OUG 10/2009, doar absolvenţii care au susţinut licenţa la specializare Drept ar trebui să dea licenţa. Nici anul trecut nu am avut bază legală să anulăm diplomele", explică Ecaterina Andronescu.

Pe de altă parte, Mircea Miclea, un alt fost ministru al Educaţiei, afirmă că examenul ar spăla într-un fel imaginea şifonată a absolvenţilor USH. „În baza ordonanţei 10/2009, Ministerul Educaţiei este abilitat să stabilească condiţiile în care se organizează licenţa. Ministerul trebuie să specifice cine intră în comisia de licenţă", a spus Mircea Miclea.

Valabilitatea diplomelor deja eliberate rămâne o problemă pentru că în acest moment există o decizie judecătorească definitivă cu privire la valabilitatea actelor de studii.

Săptămâna trecută, „Adevărul" a relatat cazul unei absolvente USH, care a urmat forma neagreată de minister de învăţământ la distanţă, între 2004 şi 2008 şi a cărei diplomă a fost declarată valabilă de către Înalta Curte de Casaţie. În prezent, Carmen Din, inspector de muncă la Piteşti, aşteaptă recunoaşterea actului de studii de către Ministerul Educaţiei, dar şi de către instituţia la care este angajată.

Chestiunea diplomelor eliberate

Problemele femeii au început atunci când a dorit să avanseze pe post, folosind diploma de „Spiru Haret".

„La nivelul conducerii inspectoratului au fost nişte suspiciuni cu privire la valabilitatea diplomei obţinute de mine. Ca urmare, şefii mei au trimis o adresă către Ministerul Educaţiei prin care cereau clarificarea situaţiei. Răspunsul a fost că diploma nu este valabilă. Atunci am dat ministerul în judecată", povesteşte Carmen Din.

După doi ani de procese, ea a obţinut în mai 2010 o hotărâre definitivă prin care se precizează că diploma de licenţă este în vigoare şi îşi produce efectele, dacă nu a fost anulată de o instanţă de judecată.

Carmen Din nu înţelege de ce autorităţile nu recunosc forma de învăţământ la distanţă, în condiţiile în care aceasta e singura care permite persoanelor care lucrează să-şi completeze studiile.

Cum a început scandalul diplomelor de la ID


Septembrie 2008
. Universitatea „Spiru Haret" dă în judecată Ministerul Educaţiei şi cere să nu mai fie inclusă în reţeaua de instituţii acreditate pentru toate specializările. 

Iunie 2009
. „Spiru Haret" nu a fost cuprinsă în hotărârea de guvern cu reţeaua universităţilor care aveau dreptul să organizeze examen de admitere pentru licenţă. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au respins cererea de la „Spiru Haret" pentru semnarea a 56.000 de diplome de licenţă într-o singură sesiune şi 17.000 de diplome pentru masterat.

Iulie 2009. Universitatea „Spiru Haret" primeşte o săptămână pentru a intra în legalitate.

August 2009. A fost adoptată ordonanţa de urgenţă prin care universitatea este monitorizată timp de trei ani.

"Au fost nişte suspiciuni cu privire la valabilitatea diplomei obţinute de mine de la «Spiru Haret»."
Carmen Din
absolventă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite