Şcoala nr. 1 din Dorohoi, aproape gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 200 de copii rămaşi fără case şi şcoală după puhoaiele care au lovit Dorohoiul în luna iunie aşteaptă cu nerăbdare să sune clopoţelul pe 15 septembrie. Lucrările de refacere a Şcolii nr.1, realizate cu sprijinul Organizaţiei „Salvaţi Copiii" şi ING Asigurări de Viaţă, vor fi gata până la începutul noului an şcolar.

Muncitorii firmei de construcţii care s-au ocupat de refacerea sălilor de clasă de la parterul unităţii au făcut eforturi supraomeneşti pentru a termina lucrarea. „Muncitorii au plecat în fiecare seară la orele 21.00-22.00. Veneau dimineaţa şi munceau până cădeau numai ca să termine lucrarea. Acum putem să-i primim pe copiii într-o şcoală ce nu arată deloc că ar fi fost inundată", a declarat Veronica Ivănescu, directorul Şcolii nr. 1.

S-au refugiat în clase

Profesorii, părinţii şi edilii din Dorohoi sunt convinşi că fără sprijinul financiar al Organizaţiei „Salvaţi Copiii" şi ING Asigurări de Viaţă, elevii şi-ar fi amintit în fiecare zi de inundaţiile din 28 iunie. „Noi nu aveam bani alocaţi pentru reabilitarea instituţiilor şcolare din Dorohoi. De unde era să ştim că vin inundaţiile?", a precizat Alin Clim, viceprimarul din Dorohoi.

Acum, profesorii şcolii, ajutaţi de elevi, fac ultima curăţenie, la fel de uniţi ca şi în momentele în care apa năvălea în sălile de clasă. Acum sunt însă bucuroşi şi optimişti. „La şcoală ne-am adunat cu toţii. Nu am putut ajunge cu maşina. Lumea era evacuată, însă noi am venit la şcoală pentru a salva cât mai mult. Profesoara de sport a venit şi ea, chiar dacă casa ei era sub ape. Am salvat mai întâi documentele din secretariat şi am urcat toate materialele didactice pe bănci şi dulapuri", îşi aminteşte o profesoară.

Transport gratuit din tabăra de sinistraţi

Dascălii se tem totuşi ca şcoala, care este cea mai modernă din Dorohoi, să nu-şi piardă personalitatea juridică pentru că 19 din cei 217 elevi nu vor reveni la ore. „Sunt cam 19 copii care nu vor putea să se întoarcă. Lor le trebuie bani pentru transport pentru că acum sunt cazaţi în tabăra de sinstraţi, iar până acolo sunt kilometri buni.

Aceştia sunt şi cei mai săraci şi, chiar dacă vor veni la şcoală, nu vor avea rechizite şi nici măcar haine pe ei", a precizat directoarea instituţiei.Primăria a promis însă că transportul copiilor din tabăra de sinistraţi se va face în gratuit.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite