Scara profesorilor, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Inventată“ în urmă cu câteva decenii, „scara profesorilor“ este şi azi o adevărată „barieră psihologică“ între teritoriul dascălilor şi cel al elevilor. În multe şcoli, graniţa a fost însă trecută de ambele părţi. Mai mulţi inspectori şi-au propus democratizarea şcolii, inclusiv prin desfiinţarea acestei scări speciale.

„Scara profesorilor" este o invenţie a perioadei comuniste. Teritoriu interzis pentru elevi, această parte de clădire era îmbrăcată în covor roşu, era decorată cu panouri ce înfăţişau cele mai importante realizări ale instituţiei şi era îmbogăţită  cu ghivece cu plante decorative. În unele şcoli, tradiţia s-a păstrat, chiar dacă panourile cu „realizări socialiste" au dispărut. În cele mai multe, covoarele s-au tocit, plantele s-au uscat şi nu au mai fost înlocuite. Doar în puţine şcoli însă, elevii pot circula liber pe scara rezervată anterior doar purtătorilor de cataloage.

La Galaţi, inspectorul general Doruleţ Resmeriţă vrea să democratizeze  şcoala. El doreşte, nici mai mult nici mai puţin, dispariţia conceptului de „scară a profesorilor". „Acum, relaţia de respect nu se mai construieşte prin simboluri precum „uşa" sau „scara" profesorilor. Mi se pare nefiresc pentru timpurile pe care le trăim, «scara profesorilor» nu este o «scară de onoare». Eu nu cred că elevii au mai puţin respect pentru dascăli dacă folosesc ambele scări ale unei şcoli", declară inspectorul Resmeriţă.

Părerile sunt, evident, împărţite. „Deja, scara profesorilor nu mai există decât cu numele, bariera a dispărut de mulţi ani, datorită respectului reciproc şi a convingerii că numai împreună pot atinge obiectivul de educare", spune Monalissa Nica, directoarea Şcolii nr. 7 din Galaţi.

De asemenea, una din cele mai vechi şcoli din oraş, Colegiul Naţional „Costache Negri" se laudă că nu a respectat niciodată această cutumă. „Activităţile trebuie organizate în ideea creării unei şcoli prietenoase, în care profesorul este partenerul elevului", spune şi Daniela Popa, directorul Colegiului Pedagogic.

Cine e contra

În schimb, directorul Colegiului Naţional „Al. I. Cuza" din Galaţi este convins că desfiinţarea scării profesorilor ar fi de rău augur. „Elevii se îngrămădesc de multe ori pe scări, se pot întâmpla accidente, dascălii mai în vârstă au nevoie de scară pe unde să meargă în siguranţă. Ne-au luat atâtea lucruri, măcar scara profesorilor să ne rămână", spune directorul Gabriel Enache.

O profesoară destul de tânără, care predă la o şcoală gimnazială din Tecuci, se opune categoric ideii. „Este destul de neplăcut să cobori de la ore, în ţinută decentă, cu tocuri, dres nou şi să treacă pe lângă tine un grup de adolescenţi mânaţi de hormoni, care se zbenguie şi din greşeală îţi mai agaţă şi dresul", spune Laura Ion.Colega ei, Maria Anton, este profesor cu state vechi şi-şi aminteşte cu regret vremurile în care se acorda „mai mult respect cadrelor didactice". „Acea barieră nu a fost întâmplător creată şi se dovedeşte cu atât mai utilă cu cât societatea îşi manifestă dispreţul faţă de profesori. Nu e corect nici pentru dascăli, nici pentru elevi să se spioneze în momentele mai puţin formale. Poate afecta chiar obiectivitatea evaluării: «Să înjuri ştii! Te-am auzit pe scară! Dar lecţia nu ai învăţat-o! Stai jos - 3!»", crede Maria Anton.

Virgil Spătaru este tatăl unui elev de la Şcoala nr. 24 din Galaţi. Nici el nu e de acord. "Din contră, cred că o astfel de măsură poate crea bariere, în sensul că sporeşte frustrarea profesorilor şi libertatea, de obicei prost înţeleasă, a elevilor", spune el.

Psihologii, în favoarea democraţiei şcolare

Iniţiativa nu ar avea de ce să‑i supere pe profesori pentru că mai mult ca sigur nu va fi afectat respectul pe care elevii îl poartă dascălilor, consideră psihologii şcolari. „Elevii se întâlnesc cu profesorii peste tot: în săli de clasă, pe holuri, la intrarea în şcoală, la magazinul din cartier. Credeţi că o să se întâmple ceva cu respectul pe care‑l poartă profesorilor dacă se vor întâlni şi pe scările din şcoală? Depinde foarte mult cum va gestiona fiecare cadru didactic această decizie", spune Violeta Morozan, specialist la Centrul pentru Resurse şi asistenţă Psihopedagogică.

Aproape toţi elevii chestionaţi de reporterii „Adevărul" pe această temă au recunoscut că nu a existat zi în ultimul an în care să nu fi trecut măcar o dată pe scara profesorilor. Aşa, de control.

"Dascălii mai în vârstă au nevoie de scară pe unde să meargă în siguranţă. Ne-au luat atâtea lucruri, măcar scara profesorilor să ne rămână."
Gabriel Enache
director de Colegiu Naţional

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite