Rezultatele clasificării universităţilor, gata până la 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Baba, secretar de stat pentru învăţământul superior în Ministerul Educaţiei, a declarat în exclusivitate pentru Adevărul- Şcoală şi Educaţiei că rezultatele clasificării universităţilor, potrivit Legii educaţiei, vor fi gata până la 10-15 august.

Astfel, universităţile vor fi împărţite în trei categorii, după cum cere Legea educaţiei: universităţi centrate pe educaţie (pot organiza numai cursuri de licenţă), universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică (pot organiza studii de licenţă şi de master) sau universităţi de cercetare avansată şi educaţie (pot organiza cursuri pentru nivelul de licenţă, master şi doctorat).

Cătălin Baba a mai declarat că imediat după clasificarea universităţilor se vor aproba si programele şi ciferele de şcolarizare pentru studiile masterale şi de doctorat. Admiterea pentru masterat şi doctorat a fost amânată până în luna septembrie, pentru a se terminat de realizat evaluarea şi clasificarea universităţilor.

Potrivit legii, prima evaluare trebuie realizată de un organism internaţional competent. Evaluarea universităţilor se reînoieşte din cinci în cinci ani, iar de asta trebuie să se ocupe, dupa prima evaluare, un consorţiu format din Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), incluzând reprezentanţi ai studenţilor, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor , Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) precum şi un organism internaţional cu competenţă în organizarea şi clasificarea instituţiilor de învăţământ superior.

Evaluarea universităţilor se face după patru criterii: predare şi învăţare, cercetare (rezultate, asigurarea resurselor necesare cercetării), relaţiile universităţii cu mediul extern, capacitatea instituţională.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite