Practica în facultate: unii fac, alţii se prefac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30% dintre studenţii români consideră nerelevantă experienţa practică din timpul facultăţii pentru că multe firme nu sunt interesate de serviciile lor, fie ele și gratuite. De multe ori, tinerii preferă să-şi cumpere adeverinţele cerute de profesori, pe motiv că angajatorii nu le arată nimic în timpul stagiului care se dovedeşte a fi o pierdere de timp.

Studenţii români nu se pot angaja foarte uşor după ce termină o facultate, pentru că nu au experienţă. Totodată, au slabe şanse să lucreze în timpul şcolii, deoarece nu au timp. Singura şansă ca absolvenţii să aibă ceva experienţă trecută în CV este stagiul obligatoriu de practică, prevăzut de facultăţi.

Dar şi aici intervin probleme: unii tineri se plâng că nu găsesc loc în companii, alţii se arată mai puţin interesaţi de voluntariatul impus de şcoală. Studenţii se confruntă cu dificultăţi şi atunci când se prezintă la practică. Ei spun că nimeni nu îi ajută, dacă nu au cunoştinţe în rândul angajatorilor.

Nicoleta Croitoru este studentă în anul III la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din Cluj-Napoca. În această perioadă, tânăra este la un stagiu, la departamentul economico-financiar al unei firme de imobiliare.

Totul pentru CV

Nu este plătită, în schimb îşi dedică zece ore pe săptămână pentru a învăţa bazele contabilităţii şi noţiuni de secretariat. Porneşte de la zero, dar perioada de internship va fi apreciată în CV, spune tânăra. Anul trecut, studenta a făcut 60 de ore de practică, la o firmă de evidenţă contabilă. „Nu am învăţat mare lucru acolo, angajaţii n-au avut timp să se ocupe de noi", explică Nicoleta Croitoru.

Stagiile aducexperienţe utile

Dacă internshipul este în domeniul studiilor de profil, acesta este recunoscut ca stagiu de practică de către reprezentanţii universităţilor. Laura Mirea, studentă la Facultatea de Ştiinţe Economice din Constanţa, ne-a spus că, în anul III, a făcut practică la o firmă privată, fiind repartizată de profesorii săi. „Noi am mers în fiecare zi acolo. Angajaţii ne-au învăţat multe lucruri care ne vor ajuta mai târziu în carieră", spune Laura. Doar firmele mari organizează stagii de practică şi de internship.

„Nu avem niciun câştig direct. Ne împrospătăm baza de date, iar mulţi dintre studenţi se angajează la noi după finalizarea studiilori", spune Iulia Ata, reprezentant al firmei SoftVision.

Compania Nokia, de exemplu, recrutează studenţii pentru internshipuri plătite. „Trei luni, în perioada verii, studenţii au ocazia să vină la noi, să lucreze în fabrica de la Jucu, sau la centrul de cercetare din Cluj-Napoca", spune Ioana Fane, reprezentanta companiei la Târgul Jobshop.

Bătaie pe locurile de practică

Studenţii din anii terminali de la facultăţile tehnice din Craiova au fabrică de automobile la doi paşi, dar merg până la Piteşti ca să facă practică pe maşini. Ei se „bat" cu alte sute de tineri de la universităţile din ţară, pentru a prinde un loc într-un stagiu de trei luni la Dacia. Miza este mare, cei selectaţi beneficiind de cazare, masă de prânz şi transport gratuite, precum şi de o bursă lunară.

„ Tinerii sunt selectaţi pe baza unui interviu. Pentru cei mai buni există posibilitatea de a fi angajaţi la Dacia", spune Daniela Roşca, directorul Departamentului de Formare Continuă de la Universitatea din Bănie.

Studenţii craioveni spun că ar fi timpul ca Ford să iniţieze un proiect de colaborare. „Te duci la Dacia ca să înveţi meserie, dar am mulţi colegi care nu au vrut să plece la Piteşti. Ăştia de la Ford văd că nu mişcă nimic şi aşa pot pierde studenţi foarte buni", e de părere Marius Tonţea, student la Electrotehnică.

Pe de altă parte, reprezentanţii universităţii craiovene susţin că parteneriatul cu Dacia este unul de tradiţie. Conducerea facultăţii din Bănie susţine că se poartă discuţii cu oficialii Ford pentru ca studenţii să poată vedea cum se construieşte o maşină.

Studenţi dezamăgiţi

Potrivit Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), tinerii se lovesc de faptul că practica furnizată de către facultăţi, de cele mai multe ori, nu este una de calitate. „Stagiul se rezumă la lucruri mărunte: studenţii asistă la ceea ce fac angajaţii, ajută la munca de secretariat şi, uneori, chiar la făcutul cafelei", ne-a declarat Cristina Fiţ, vicepreşedinte ANOSR.

Maria Tănase, studentă în anul III la Facultatea de Administraţie Publică din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, ne-a spus că a făcut practică la Poliţie şi la Autoritatea Navală Română. „Tot ce am făcut a fost să împărţim pliante pe plajă", a declarat Maria.

În final, ea şi-a ridicat adeverinţa de practică de la secretariatul instituţiilor frecventate. În cazul cel mai fericit, reprezentanţii facultăţilor încheie parteneriate cu unele companii, care se obligă să ia în practică studenţii instituţiilor respective. În majoritatea cazurilor, însă, studenţii primesc formularele tip ale unor convenţii redactate de reprezentanţii facultăţilor şi trebuie să-şi găsească singuri firmele unde să facă practică.

Soluţia cea mai convenabilă pentru studenţii rămaşi „pe afară" este să-şi cumpere adeverinţa, caietul şi proiectul de practică, pentru că, altfel, riscă să rămână cu restanţă. Un student în anul II la contabilitate ne-a spus că a încercat să-şi facă practica la mai multe firme, dar a fost refuzat, pe motiv că nimeni nu are timp de el. În schimb, i s-a propus să plătească pentru a obţine direct documentele de care are nevoie.

Astfel, studentul a fost nevoit să scoată din buzunar 80 de lei pentru o adeverinţă de practică, proiectul l-a costat 100 de lei, iar caietul, alţi 50 de lei. Aceeaşi sumă ar fi cheltuit şi dacă apela la colegii săi, care se ocupă cu procurarea unor astfel de acte, ne-a mai spus tânărul.

„Teoria ca teoria, practica ne omoară!"

Nu toţi studenţii văd stagiul prevăzut în programa universităţii drept o posibilitate de a stabili contacte în vederea angajării după terminarea studiilor.

Când ajung în criză de timp şi trebuie să predea la facultate adeverinţa şi caietul de practică, studenţii intră în panică şi apelează la cei care procură adeverinţe false sau cer ajutor altor colegi. De exemplu, un student a lăsat pe un forum online următorul mesaj:

„Am de făcut în două zile un caiet de practică pentru facultate! Am adeverinţă, nu am facut nicio oră de practică şi habar n-am ce să scriu în acest caiet! Mă poate ajuta careva cu nişte idei?".

Unii, mai descurcăreţi, au reuşit să facă rost la timp de adeverinţă şi caiet de practică, după cum reiese din discuţiile de pe forum: „Ha!ha!, nasoală treaba cu practica. Am adeverinţă, dar nu am facut nicio oră de practică şi habar n-am ce să scriu în acest caiet de practică".

Din discuţiile ulterioare, reiese că studentul intrat în criză a rezolvat problema: „Am luat 10, n-a fost mare lucru, m-a întrebat unde am lucrat, ce am făcut, a răsfoit puţin caietul de practică şi mi-a dat 10!". Moderatorul forumului a concluzionat: „Trăiască învăţământul românesc!". Au colaborat Ioana Oros, Mirabela Panfil.

" Nu sunt plătită, dar perioada de internship va fi apreciată în CV. "

Nicoleta Croitoru
Studentă

Practica, în cartea de muncă

Potrivit unui studiu realizat în 2007 de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România în rândul studenţilor din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Cluj şi Galaţi, 92% dintre repondenţi au spus că vor ca practica să le fie recunoscută ca experienţă de muncă. 30% din studenţii intervievaţi au considerat că experienţa dobândită în timpul practicii este „complet irelevantă". Din totalul celor chestionaţi, numai 5% au făcut internship (stagiu de practică plătită).

Oferte de internship pentru studenţii din Cluj



La Cluj, furnizorul german de soluţii şi servicii IT iQuest pune la dispoziţie, prin programul summer internship, locuri de practică pentru programatori în Java, programatori C++ şi testare, iar, în premieră, anul acesta sunt disponibile şi opt locuri de practică în domeniul consultanţei IT, pentru studenţii de la Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca.

De asemenea, Nokia oferă studenţilor poziţii deschise pentru internship, pentru o perioadă de trei luni, în timpul verii. Tinerii se pot înscrie în program pe site-ul companiei, iar aceştia au ocazia să acumuleze cunoştinţe atât la fabrica de la Jucu, cât şi la Centrul de Cercetare din Cluj-Napoca.

Studenţii de la Universitatea Tehnică pot susţine stagii de internship la producătorul de ţevi Tenaris Silcotub, atât pentru sediul din Călăraşi, cât şi pentru cel din Zalău. Internshipul debutează pe 15 iulie şi durează până în luna septembrie, iar studenţii sunt plătiţi pentru toată această perioadă. Studenţilor care locuiesc la peste 30 de km distanţă de Zalău li se oferă şi cazare.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite