Necazurile studenţilor tunisieni din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma revoluţiei din ţara nord-africană, tinerii care învaţă la Universitatea din Cluj nu mai au bani pentru studii. Cei peste 700 de tunisieni care învaţă la Cluj au ajuns la ananghie: familiile nu au reuşit să le trimită banii de şcoală, iar ei nu-şi pot prelungi şederea în România. 

După Revoluţie, studenţii tunisieni din România  au mari probleme financiare. Prevederi legale de la noi din ţară îi obligă pe străini să prezinte dovada plăţii integrale a taxelor şcolare, pentru a putea primi prelungirea pemisului de şedere.

Însă banii de acasă au încetat să mai vină din cauza tulburărilor politice, iar tunisienii se tem că, dacă nu vor primi o derogare din partea statului român, vor fi nevoiţi să părăsească ţara.

Ţară în blocaj financiar

„Nimeni nu mai lucrează acum, e şi greu să ajungi la serviciu, deci nimeni nu a luat salariu în ianuarie. Nici băncile nu funcţionează", confirmă Sonia Moussa (25 de ani), vicepreşedinta Associamed, organizaţia studenţilor tunisieni de la Facultatea de Medicină din Cluj.

Cazul său este unul fericit, pentru că Sonia, acum studentă în anul V la Medicină general este bursieră a statului român. Însă sora sa, Nadia Moussa (23 de ani), care studiază la Facultatea de Farmacie din Cluj, a fost pusă într-o situaţie limită.

„La noi, în Tunisia, am avut multe probleme în ultimele două luni, astfel că nu am putut să ne plătim taxa pentru al doilea semestru şi să depunem chitanţa pentru a putea obţine prelungirea permisului de şedere până la finalul anului şcolar. Eu am primit chiar amendă că nu m-am putut prezenta cu actele cu 30 de zile înainte să-mi expire permisul", spune Nadia.

Nadia Moussa, în apartamentul său din Cluj



Permisul de şedere eliberat sau prelungit de Serviciul de Evidenţă a Străinilor costă aproximativ 600 de lei. Cei care depăşesc perioada de şedere pentru care au permis plătesc amenzi care variază între 400 şi 1200 de lei, în funcţie de numărul de zile depăşite. După 60 de zile de şedere ilegală, străinii primesc un ordin de părăsire a României şi au un termen de alte maximum 15 zile până să iasă din ţară.

Astfel, liderii studenţilor tunisieni cer statului român o modificare, măcar temporară, a regulilor de acordare a prelungirii permisului de şedere. Ei cer ca acordarea prelungirii de şedere să nu mai fie legată de plata integrală a anului de şcolarizare şi au scris un memoriu către  Parlament, şi către Ministerul de Interne.

Nadia Moussa, acum în anul V la Farmacie, are de plătit, în fiecare an, ca toţi studenţii extra-comunitari, 3.680 de euro - taxe de şcolarizare. La acestea, se adaugă lunar chiria care este 300-350 de euro. Tânăra spune că mâncarea o mai costă cel puţin 100 de euro pe lună. Până acum, aceste costuri erau acoperite de banii veniţi de acasă, de la părinţi. Deşi relativ înstăriţi, fiind amândoi medici stomatologi, aceştia nu au mai reuşit să le trimită surorilor Moussa bani, dar au primit de la  rudele lor din Franţa, Belgia, Austria.

„Se auzeau focuri de armă"

image

Sonia Moussa, vicepreşedinte al Associamed, organizaţia studenţilor tunisieni  din România



Nadia şi sora sa, Sonia, povestesc că ar fi dorit să se întoarcă acasă, în sudul Tunisiei, să fie alături de părinţi, când au auzit ce se întâmplă în ţara lor. „Nu am mai putut pleca, pentru că foarte multe zboruri au fost anulate, iar cele care au rămas erau foarte scumpe", povesteşte Nadia Moussa. „Stăm cu sufletul la gură pentru cei de acasă. I-am văzut pe părinţii mei pe Skype puşi la pământ, în casă, se auzeau focuri de armă", a povestit Sonia Moussa, sora cea mare.

Pentru a veni în întâmpinarea studenţilor tunisieni, aflaţi în imposibilitatea de a-şi mai plăti taxele, Universitatea de Medicină şi Farmacie  Cluj a prelungit cu o lună termenul de plată a celei de-a doua tranşe a taxei de şcolarizare pe 2011. Astfel, termenul limită este acum 16 mai. 

"Stăm cu sufletul la gură pentru cei de acasă. I-am văzut pe părinţii mei pe skype puşi la pământ, iar în casă se auzeau focuri de armă."
Sonia Moussa
studentă

Costul şcolii în România

Nadia Moussa, acum în anul V la Farmacie, are de plătit, în fiecare an, ca toţi studenţii extra-comunitari, 3.680 de euro pentru taxele de şcolarizare la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj. La acestea se adaugă lunar chiria care este de 300-350 de euro. Tânăra spune că mâncarea o mai costă cel puţin 100 de euro pe lună.

Până acum, aceste costuri erau acoperite de banii veniţi de acasă, de la părinţi. Deşi relativ înstăriţi, fiind amândoi medici stomatologi, aceştia nu au mai reuşit să le trimită surorilor Moussa bani, astfel că rudele lor au găsit o soluţie să le ajute. „Am primit bani de la rudele din Franţa, Belgia, Austria", spune Nadia.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite